Krönika

Skippa Boothbabes, Gamex!

Förhoppningsvis finns ingen anledning till oro alls. Troligtvis är det bara jag som läser in lite för mycket, lite för tidigt och samtidigt vill slå på den lite mer politiskt korrekta trumman. Men i alla fall. I ett pressmeddelande som skickades ut under gårdagen kunde man läsa att  Webhallen kommer öppna en festivalbutik på Gamex detta år. Men det är givetvis inte detta som jag reagerade på, utan snarare något som en kollega till mig snappade upp; ett citat från Willhelm Sporrong, VD på Webbhallen Sverige AB:

”Med den enorma succé Gamex hade 2010 känns det självklart att ta del av denna gemenskap och erbjuda deras besökare något utöver det extra, även om det givetvis kommer vara svårt att konkurrera med mässans boothbabes”

Boothbabes har alltid vandrat på gränsen mellan absurdum och parodi för mig. Aldrig någonsin någonstans har jag kunnat se hur de tillför något till en mässa. Alltså, jag gillar vackra tjejer och lite mer hud än vanligt gör inget alls, men just vetskapen att den inhyrda modellen är där endast för att locka in besökare till hennes bås gör att det knyter sig lite i magen. Jag är ingen testosteron-stinn aphjärna som låter mig styras av mina mest primitiva instinkter. Jag fattar att kvinnan i fråga endast är där för försöka sälja något till mig på billigast möjliga sätt, och med det blir hon ytterst ointressant. Och min övertygelse är att jag inte är ensam med att tycka så.

Spelmediet är en industri som väldigt ofta får sparka uppåt. Man ser ner på oss som spelar, man skrattar åt oss och skakar på huvudet åt alla timmar vi ”slösar bort”. Kontentan blir att detta är långt ifrån något vi behöver. Snarare måste vi ta avstånd från sånt här trams om vi någonsin vill bli respekterade som en seriös medie-form. Visst finns boothbabes även på andra tillställningar, som på båt och bil-mässor, men det gör det inte mer rätt och ger i slutändan ett väldigt oseriöst, korkat och primitivt intryck.

Vi i Sverige gillar att vara moderna, så om det visar sig att arrangörerna bakom Gamex tenderar att faktiskt hyra in lättklädda modeller till sin mässa så tycker jag att vi reser oss upp och säger ifrån. Jag ser gärna att tjejerna i fråga besöker mässan, men då för att de delar samma intresse som du och jag och inte något annat trams.

UPPDATERING: Sedan inlägget skrevs har vi fått mail från GAMEX projektledare Gital AL-Ebeyawi, där hon skriver att hon förstår att ”uttalandet kan uppfattas lite olyckligt, och ber om ursäkt för detta”, men att GAMEX inte har några planer på att använda sig av boothbabes. Svampriket är lättade och ser fram emot årets upplaga av GAMEX, samtidigt som textens kärnåsikter kvarstår.

Kommentarer

 1. Rikard skriver:

  ”Aldrig någonsin någonstans har jag kunnat se hur de tillför något till en mässa.”

  Fördelen är väl att en drös med iontresserade människor hellre drar sig till dem än till spelen. Se det som en undanmanöver och ögongodis i ett och samma paket.

 2. blutt skriver:

  Men är det verkligen GAMEX som bestämmer om det ska vara boothbabes eller inte? Är det inte enbart utställarna som bestämmer de själva? Bara en tanke 🙂

 3. Nidde Nedelius skriver:

  Nästa problem är maskoten. Hur blir vi av med den? För jag kan väl inte vara ensam om att tycka att den ser ut att höra hemma på en flyer för den lokala klubben i Byhåla som firar sin att de uppnått 10 medlemmar? Eller på en godispåse som är ämnar att trigga den lilla biten i hjärnan på småbarn som gör att de får ett utbrott och skriker på sina föräldrar att de måste ha den NU?

 4. Niklas skriver:

  Maskotarna spelade väl ut sin roll efter att Wiborgh bråkat med en av dem på en E3-mässa, vilket senare kom med på en av deras DVD:s? Det känns som att det var ungefär så roligt man kunde ha med eller åt fanskapen.

  Gällande boothbabes så är det väl stereotypen att alla som spelar ”dataspel” är fjorton år gamla och nyss upptäckt att man kan föra näven upp och ner på sin lille vän i byxorna, som spökar. Det blir – som vanligt – en dålig självuppfyllande profetia, där vi icke-fjortonåringar (inget ont om fjortonåringar egentligen) skäms, och går hem och läser en svår bok och lyssnar på Broder Daniel.

 5. Nog för att jag gillar tjejer och lättklädda sådana men även jag tycker det känns lite smaklöst med dessa boothbabes.

  Är inte Gital en tjej btw 😉

 6. Samson Wiklund skriver:

  @Henke: Mkt riktigt, jag har ändrat.

 7. Avgrundsvrål skriver:

  Tror inte jag såg en enda boothbabe förra året heller faktiskt, så lyckligtvis slipper man sånt på Gamex. 🙂

 8. metalslime skriver:

  Hur fasen kom jag till den här texten!? Jag klickade ju på en bild med massa brudar…

  😉

 9. Frys skriver:

  Jag tycker att ”boothbabes” är okej i form av motiverad cosplay. Inhyrda modeller däremot känns smaklöst.

 10. Anders Brunlöf skriver:

  Du är inne på något där Frys och jag håller med. Det är viktigt att skilja på Cosplay-boothbabes och Cleavage-boothbabes.

 11. Gital skriver:

  Gital är en tjej =)

Skriv en kommentar