Rörelsen #metoo har nu nått spelbranschen. Att sexism och trakasserier är vanligt förekommande bland såväl utvecklare som media är inget nytt, och nu ryter den svenska spelbranschen ifrån i form av #vispelarintemed. 

Stöder du uppropet, eller har egna berättelser att dela med dig av? Fyll i formuläret HÄR. Berättelserna sammanställs sedan, och om några veckor kommer de att publiceras i olika medier.

Nedan följer uppropet i sin helhet. Bildrna till uppropet är gjorda av Svamprikets egen Anna Nilsson.

Som en del av rörelsen #metoo bryter vi tystnaden.
I chattrummen, på kontoret, i kommentarsfältet, på sociala medier och på e-sportarenan blir vi ifrågasatta, förminskade och trakasserade.

Online får vi höra att vi är inkompetenta, attention whores, och på företagen att vi måste vänja oss vid de nedvärderande kommentarerna maskerade som “skämtsam jargong”.

På e-sportturneringarna blir vi ombedda att skicka nakenbilder, gå tillbaka till köket och får höra att det måste vara en man som spelar på vårt konto.

Vi har fått nog!
Äntligen är det dags för ett upprop för oss inom spelvärlden. Berättelserna kommer från spelmedia, spelbranschen och e-sporten och berättas av kvinnor, icke-binära och transpersoner.
Vi vittnar om allt från sexuella trakasserier till härskartekniker och om att bli förminskande av från våra kollegor, chefer och medspelare.

Tyvärr har det dåliga beteendet normaliserats och spelkulturen har gått från att vara välkomnande till en sluten pojkgrupp där vi fått kämpa för att göra oss hörda och bli tagna på allvar. Men det behöver inte förbli så, tillsammans kan vi göra skillnad och med hjälp av det här uppropet kan vi uppmärksamma ett beteende som har gått alldeles för långt. Ett beteende som inte är okej och som inte bör accepteras som en ”del av vårt jobb”.

Att underteckna uppropet behöver inte innebära att man personligen har blivit utsatt för övergrepp, kränkningar eller trakasserier.

Men om du har något att berätta så får du gärna bidra med en kort beskrivning av vad du varit med om, antingen genom formuläret eller genom att maila till vispelarintemed@gmail.com. Alla berättelser kommer att vara anonyma.

*Berättelserna kommer att arkiveras anonymt på Tekniska museet och ett urval kommer att synliggöras i museets kommande utställning om dataspel.

Om du vill ha din berättelse helt sekretessbelagt så klicka i JA-rutan längst ned i formuläret. Skriv gärna i hur många år det gäller (upp till 50 år).