Gästkrönika

Varför går man på Dreamhack?

Jag har konventat (evenemang för östasiatisk subkultur) sedan jag var 12 år gammal och därmed sett nästan allt mellan himmel och jord. Allt från finfina evenemang till s.k “BAJScon” a.k.a supersunkigt. Äckliga konvent man bara vill skynda hem ifrån. Jag har inget intresse av LAN och avskyr MOBA spel och E-sport. Jag hatar sport så varför skulle jag vilja hålla på med sport inom mitt favoritintresse? Därmed säger jag inte att e-sportkulturen inte fascinerar mig. Jag tycker det är helt fantastiskt att e-sport fått en sådan genomslagskraft internationellt med stjärnor som är lika häftiga och inflytelserika som “vanliga” sportstjärnor.

Jag åkte till Dreamhack med förväntan, det skulle bli något helt nytt för mig. Kanske skulle jag förstå magin bakom att sitta framför en dator i 4 dagar? Andas luft som är en blandning av AXE FOR MEN och svett?

Nej, jag skulle inte förstå. Efter en timme på DH så fylldes jag av samma känsla som när jag spelade GTA för första gången:

”Mina framtida barn kommer aldrig få göra det här.”

SHILA_FORSMAN-97När jag gick ner till stora LAN hallen möttes jag av en lukt av kebab, svett och spya. Varenda kvadratmeter var täckt av skräp och framför datorskärmarna satt riktigt unga pojkar och tittade på porr. Rumpor och tuttar som screensavers och läskburkar i mängder överallt. Food trucks var placerade längst med väggarna och i närheten delade tjejer ut AXE deodoranter så att man aldrig någonsin skulle behöva lämna rummet om man inte ville

Folk kan argumentera att detta är den genuina känslan av ett LAN men jag är osäker på om det är såhär det ska vara. Dreamhack är verkligen en festival, minus spriten men definitivt PLUS spyan. Jag respekterar om man tycker detta är det bästa som finns och jag kommer inte ifrågasätta det. Däremot vill jag diskutera syftet av att gå på Dreamhack för jag kan faktiskt förstå funktionen och viktigheten förr i tiden. På tiden snabb internetuppkoppling inte alltid var en självklarhet. Tiden man inte kunde tanka ner vadsomhelst på 2 minuter. Tiden då det helt enkelt var lite krångligare att vara online.

Dreamhack är en fantastisk samlingsplats om man vill se sina e-sportsidoler live
Syftet idag, i min mening är att Dreamhack är en fantastisk samlingsplats om man vill se sina e-sportsidoler live och gå på föreläsningar av olika spelstudios. Följa turneringar/matcher på plats och ta del av eller se cosplaytävlingar med fantastiska gäster. Jag vill inte dra alla som går på Dreamhack över en kant men min personliga upplevelse är att nämnda saker ovan inte är den huvudsakliga anledningen en majoritet åker dit. Ungdomar och vuxna gjorde sådant det lika gärna kunde ha gjort hemma. LoL, Dota, Hearthstone, Facebook och porr funkar hemma också, jag lovar.

För att avsluta med något positivt så tycket jag det var imponerande med alla internationella gäster och e-sportstjärnor på plats. Det var dessutom rätt fräscht överlag utöver LAN hallen och det är kul att Dreanhack satsar ordentligt på Cosplay.

Jag jobbar som fotograf och besökte Dreamhack för att fotografera evenemanget. Här nedan kan ni se mitt fotoreportage från Dreamhack + Cosplaytävlingen:

Text och foto av Shila Forsman

IMG_20140416_133758 Shila är en passionerad gamer och fikadrottning som älskar att hata, mest på Square Enix. Har Suda 51 som gud och crush. Kaffe, choklad och spel är bästa kombon. Vuxen och driver eget som fotograf, är bl.a huvudfotograf för Svenska Mästerskapen i Cosplay. Fästmannen spelar Zelda för henne när hon inte kan sova. Har klarat Enigmatic Soldier på KURITTIKARU MOODO i Kingdom Hearts 2FM+.

Kommentarer

 1. Lasselelle skriver:

  Ungefär så, ja.

  Enda anledningen för mig att åka dit är nog allt som -inte- har med själva lanandet att göra.

  kolla esporten och allt annat runtomkring har alltid låtit som grejen för mig.

 2. Bo skriver:

  Jag gillar egentligen inte cosplay, men jag åkte på ett cosplay-konvent av oklar anledning. Det var god mat, trevligt folk, men så var det alla i maskeradkostym. Så fort jag såg dessa “cosplayers” så tänkte jag “Gud, sådant här ska mitt barn inte få syssla med”. Det fanns vapen, stora rustningar, och snacka om att det var sexualiserat. Så många lättklädda kvinnor, män och aliens! Nej, maten och folket var trevligt med att klä ut sig, det funkar faktiskt bra att göra hemma i sitt sovrum. Så därför måste jag ifrågasätta syftet med att åka på cosplay-konvent.

  (Jag skrev ett jättelångt och krångligt inlägg där jag ifrågasatta syftet med din text, men det blev så tråkigt att jag tänkte att lite satir passade bättre)

 3. Raleishi skriver:

  skulle gärna se ett LAN för äldre typ 20+

 4. Mikael skriver:

  Bland den sämsta artikeln jag har läst på länge. “…fikadrottning som älskar att hata…”, läser det som en feminism som hatar. Ingen bra blandning att skicka till ett evenamang där de flesta är killar. Försök förstå vad som menas med objektiv nyhetsrapportering.

  • Anders Brunlöf skriver:

   Vem sa att vi sysslar med “objektiv nyhetsrapportering”?

   Eller objektivitet öht?

  • Niklas Sintorn skriver:

   Hej Mikael!

   Jag skulle vilja klargöra att det här är en krönika, inte en artikel. En artikel hade varit av nyhetskaraktär och då hade det strävats efter objektivitet i rapporteringen. Den här krönikan är Shilas alldeles egna tankar om eventet, och inte på något sätt en objektiv redogörelse av Dreamhack.

   Här på Svampriket fokuserar vi mindre på objektivitet och nyhetsrapportering och mer på personliga åsikter, både när det gäller redaktionellt material och gästmaterial.

   Peace!

   • Kim "Kimus" Söderström skriver:

    Precis som det ska vara!
    Kanske börjar bli dags att skicka in en eller ett par gästkrönikor snart – det var ett tag sen sist. =)

 5. Erik skriver:

  Menar du att stora evenemang och rörelser inom kultur och media vidareutvecklas när ursprungssyftet inte längre ligger i tiden? *mind blown*

 6. Johan skriver:

  Har ingen aning vad syftet med artiklen är, och den är dessutom riktig uselt skriven. Supertråkigt att ni publicerar den på en annars högkvalitativ sida. Och nej, det har ingen som helst betydelse att det är en gästkrönika.

 7. Tetra skriver:

  Jag åkte på mitt åttonde Dreamhack i år och jag tycker att det är lika fantastiskt som alltid. Men grejen med Dreamhack är för mig att vara där med mina vänner. Vi sitter rygg mot rygg ca 5-10 stycken och spelar eller skriker åt varandra. Varje gång jag åker därifrån kl 05:00 på sista dagen mår jag skit på grund av en ensidig kost bestående av frallor, energidryck och godis samt sömnbrist. Sedan åker jag hem, duschar och sover. Efter en dag så känner jag alltid att det gott och väl kan vara dags för nästa DH.
  En sak som jag dock har märkt är att klientelet bara blir yngre och yngre. Jag började åka dit när jag var 18 och då var de flesta i min ålder men nu, fyra år senare, så känns det som om majoriteten är under 14.
  Men i samma takt som åldern har sänkts så tycker jag också att mängden porr har minskat, i år såg jag en bakgrundsbild och inte mycket mer.
  Det är klart att en kan sitta och spela och titta på porr hemma men för många består DH av väldigt mycket mer än bara spelandet. Det är en chans att träffa människor med liknande intressen, att titta på tävlingar, föreläsningar, shoppa, titta på livemusik och se exakt hur många burkar du kan tejpa fast på din sovande kompis innan hen vaknar. Men om du inte har något intresse för MOBA-spel, e-sport eller LAN, varför trodde du då att du skulle bli positivt överraskad när du åker till ett event som i huvudsak handlar om just det?

Skriv en kommentar