Jag har konventat (evenemang för östasiatisk subkultur) sedan jag var 12 år gammal och därmed sett nästan allt mellan himmel och jord. Allt från finfina evenemang till s.k ”BAJScon” a.k.a supersunkigt. Äckliga konvent man bara vill skynda hem ifrån. Jag har inget intresse av LAN och avskyr MOBA spel och E-sport. Jag hatar sport så varför skulle jag vilja hålla på med sport inom mitt favoritintresse? Därmed säger jag inte att e-sportkulturen inte fascinerar mig. Jag tycker det är helt fantastiskt att e-sport fått en sådan genomslagskraft internationellt med stjärnor som är lika häftiga och inflytelserika som “vanliga” sportstjärnor.

Jag åkte till Dreamhack med förväntan, det skulle bli något helt nytt för mig. Kanske skulle jag förstå magin bakom att sitta framför en dator i 4 dagar? Andas luft som är en blandning av AXE FOR MEN och svett?

Nej, jag skulle inte förstå. Efter en timme på DH så fylldes jag av samma känsla som när jag spelade GTA för första gången:

”Mina framtida barn kommer aldrig få göra det här.”

SHILA_FORSMAN-97När jag gick ner till stora LAN hallen möttes jag av en lukt av kebab, svett och spya. Varenda kvadratmeter var täckt av skräp och framför datorskärmarna satt riktigt unga pojkar och tittade på porr. Rumpor och tuttar som screensavers och läskburkar i mängder överallt. Food trucks var placerade längst med väggarna och i närheten delade tjejer ut AXE deodoranter så att man aldrig någonsin skulle behöva lämna rummet om man inte ville

Folk kan argumentera att detta är den genuina känslan av ett LAN men jag är osäker på om det är såhär det ska vara. Dreamhack är verkligen en festival, minus spriten men definitivt PLUS spyan. Jag respekterar om man tycker detta är det bästa som finns och jag kommer inte ifrågasätta det. Däremot vill jag diskutera syftet av att gå på Dreamhack för jag kan faktiskt förstå funktionen och viktigheten förr i tiden. På tiden snabb internetuppkoppling inte alltid var en självklarhet. Tiden man inte kunde tanka ner vadsomhelst på 2 minuter. Tiden då det helt enkelt var lite krångligare att vara online.

Dreamhack är en fantastisk samlingsplats om man vill se sina e-sportsidoler live
Syftet idag, i min mening är att Dreamhack är en fantastisk samlingsplats om man vill se sina e-sportsidoler live och gå på föreläsningar av olika spelstudios. Följa turneringar/matcher på plats och ta del av eller se cosplaytävlingar med fantastiska gäster. Jag vill inte dra alla som går på Dreamhack över en kant men min personliga upplevelse är att nämnda saker ovan inte är den huvudsakliga anledningen en majoritet åker dit. Ungdomar och vuxna gjorde sådant det lika gärna kunde ha gjort hemma. LoL, Dota, Hearthstone, Facebook och porr funkar hemma också, jag lovar.

För att avsluta med något positivt så tycket jag det var imponerande med alla internationella gäster och e-sportstjärnor på plats. Det var dessutom rätt fräscht överlag utöver LAN hallen och det är kul att Dreanhack satsar ordentligt på Cosplay.

Jag jobbar som fotograf och besökte Dreamhack för att fotografera evenemanget. Här nedan kan ni se mitt fotoreportage från Dreamhack + Cosplaytävlingen:

Text och foto av Shila Forsman

IMG_20140416_133758 Shila är en passionerad gamer och fikadrottning som älskar att hata, mest på Square Enix. Har Suda 51 som gud och crush. Kaffe, choklad och spel är bästa kombon. Vuxen och driver eget som fotograf, är bl.a huvudfotograf för Svenska Mästerskapen i Cosplay. Fästmannen spelar Zelda för henne när hon inte kan sova. Har klarat Enigmatic Soldier på KURITTIKARU MOODO i Kingdom Hearts 2FM+.