Sanna Valapuro från spelbloggen layers.se har varit så vänlig att dela med sig av sina tankar om det kommande spelet LEGO Universe för oss på Svampriket.

 

Den senaste veckan har jag roat mig med att betatesta Lego Universe, Legos stora MMO-satsning som ska släppas i Oktober. Jag gillar Lego-spelen; de har ett så charmigt oskuldsfullt sinne för humor och de är oerhört lättillgängliga. Lego-spelen funkar lika bra för en 8-åring som för en 27-åring (uppenbarligen, jag har ju fastnat för dem).

Det fanns många spekulationer om vilket nästa Lego-spel skulle bli, jag hade inte gissat på ett MMO men det känns faktiskt inte helt onaturligt.

 Fyra modiga äventyrare gav sig ut för att hitta fantasins källa. De fann vad de sökte, dessvärre var de inte ensamma. Den onda Baron Typhonus skulle demonstrera fantasins makt och skapade en ond spindel. Källan blev korrumperad, spindeln slet in baronen i källan. Så skapades Maelstrom, den mörka sidan av fantasi, en ond kraft som kan förvandla goda legovarelser till onda Stromlings. Det är upp till dig, och alla dina leogvänner, att skydda Lego Universe från dessa mörka krafter, kloss för kloss.

 Lego Universe innehåller i grund och botten samma element som de flesta MMO. Man slår sönder saker, dödar saker, hämtar saker, levererar saker och allt detta för att kunna boosta sin karaktär och nå nya områden. Det som dock är unikt för Lego Universe är själva Lego-grejen.

 När du dödar varelser eller slår sönder saker så får du det sedvanliga: pengar och items. Förutom det får du dock också legoklossar och imagination. Imagination är att jämföra med till exempel mana, du har en mätare längst ner på skärmen med en maxgräns för hur mycket du kan lagra. Du behöver imagination för att till exempel kunna bygga saker och en central del i gameplayen är det här byggandet.

 Det vanligaste byggandet som sker är så kallad ”quickbuilding”, där du bara behöver ha tillräckligt mycket mängd imagination och hålla in en knapp framför byggområdet av en förutbestämd modell. Det här kan vara till exempel en bro för att ta dig till ett viktigt område eller en staty som ska locka till sig och distrahera fiender.

 Byggandet kräver inte något skill, alla kan bygga om man bara har nog med fantasi. (Naww, isn’t that precious.) Vissa mer avancerade konstruktioner kräver större mängder av imagination och mängden man kan ackumulera är begränsad. Allt eftersom att du utvecklar din karaktär får du en utökad imagination-mätare, inte minst med hjälp av utrustning.

 Jag nämnde tidigare att man samlar på sig en massa små legobitar. Din minifigure (dvs avatar) har en egen bit mark att bygga på som man får tilldelad när man tagit sig igenom nybörjarområdet. Här kan man bygga i princip vad och hur du vill, bara du har nog med klossar. Förutom alla lösa klossar finns det också moduler, till exempel färdiga bitar husvägg du kan ställa upp istället för att bygga helt från grunden och upp. Både lösa klossar och färdiga moduler går att köpa från försäljare runtom i universumet.

 Ett ganska vanligt MMO-fenomen som finns även i Lego Universe är det här med olika husdjur. Det finns mängd olika djur på varje område som man kan tämja. Systemet för att tämja djur är ganska finurligt faktiskt. Förutom att man måste ha rätt mängd imaginaton (och ibland ett visst item) så måste man klara av ett litet minispel. Målet i tämjarspelet är att återskapa en legofigur du ser på skärmen, på tid. Det låter enkelt och det är lätt att bli arrogant efter de första enkla djuren man stöter på men det kan vara nog så svårt, speciellt om man som jag blir stressad av tidsbegränsningar. Husdjuren kan sedan hjälpa dig med enklare uppgifter som att gräva upp skatter eller stå på plattformar för att aktivera maskiner du står på, diock verkar husdjuren i huvudsak (i alla fall än så länge) fylla en slags pokemon-funktion; gotta catch them all.

 Jag tror nog på att Lego Universe kan bli en hit. Än så länge är det i stängt beta-stadium och det finns en del tekniska missar och jag tror inte att världen är skriven i sten ännu. Men det är roligt, stundtals utmanande men ändå oerhört lättillgängligt, precis som de andra Lego-spelen och det finns massor av söta områden med olika teman (som pirat-världen Gnarled Forrest eller den lite mer östasiatiskt inspirerade platsen ”The Forbidden Valley”). Personligen ser jag fram emot att utforska byggandet på min egen bit mark lite mer.

 //Sanna Valapuro