Under Svamprikets tidiga skede skrev jag ett inlägg om hur jag avskyr konsolexklusivitet, och hur det tvingar oss att spendera tusenlappar på olika konsoler medan fans av film och musik kan spela upp allt på en enda maskin. Lyckligtvis ser vi hur fler och fler konsolexklusiviteter försvinner.

Summorna som Microsoft och Sony måste pröjsa för att hålla en titel exklusiv stiger hela tiden, eftersom man nu ber utvecklarna att neka en marknad på över 30 miljoner konsoler. Till slut måste konsoltillverkarna betala mer än det smakar. Red Dead Redemption började till exempel som en Playstation 3-exklusiv titel, men att behålla det så hade missgynnat både inkomsterna och varumärket.

Valve har ju aldrig varit konsolexklisivt. Man har ju släppt spelen på Xbox 360, men det har varit ganska pissiga konverteringar gjorda av andra utvecklare medan Gabe Newell pissat på Playstation 3 i media. Men när han klev upp på scenen under årets E3 och utannonserade Portal 2 till Playstation 3 insåg man att Valve tänker satsa hårt på konsolen. Ingen mer outsourcing och halvhjärtat slarv – Portal 2 till Playstation 3 ska till och med bli den bästa versionen av spelet, enligt Newell själv. Fattas bara att vi får se Left 4 Dead 3 till Sonys maskin också.

Första Mass Effect ägs tyvärr av Microsoft. Men Mass Effect 2 gavs ut av Electronic Arts, och kommer således till Playstation 3. Det är förmodligen den största bomben sedan Final Fantasy XIII – även om Mass Effect 2 till Playstation 3 inte alls var lika oväntat. Xbox 360 förlorade även Dead Rising, när Capcom självklart släppte uppföljaren till båda konsolerna.

Tidigare i år fick vi även se Castle Crashers komma till Playstation 3, och eftersom Ludde fullkomligt älskar det spelet borde han vara glad över att fler får uppleva det. 😉 Samma sak gäller Braid.

Även Wii-spel börjar gå multi, då vi kommer se Suda51s No More Heroes på både Xbox 360 och Playstation 3. Jag väntar mig att fler Wii-exklusiviteter kommer hoppa över till Playstation 3 nu när det är möjligt att spela dem med Playstation Move. Jag förutspår att Steven Spielbergs Boom Blox rör sig ditåt snart. Och sist men inte minst ska ju de Blob 2 släppas på de båda HD-konsolerna även det. Mums!

Fattas bara att Microsoft inte vågar satsa mer på Alan Wake, så att tvåan får en ny utgivare och hamnar på PS3. Microsoft och Nintendo är dåliga på att hålla i exklusiviteterna jämför med Sony. Eller kommer vi se Demon’s Souls 2 till Xbox 360? Det var ju bara i Japan som Sony gav ut det, så vem vet.