Hallå ja! Om ni kan slita er från Sveriges totalt oväntade VM-insats så har det faktiskt hänt en del utanför fotbollsvärlden också. Vi har bland annat fått reda på att Naughty Dog-veteranen Amy Hennig inte längre gör Star Wars-spel hos EA och att Fifa 19 kommer att vara mer öppet vad gäller kortpaketens innehåll. Dessutom passar vi på att applådera att Summer Games Done Quick drog in över två miljoner dollar till välgörenhet i år!

Amy Hennig har lämnat EA – hennes Star Wars-spel lagt på is

Amy Hennig, ett av de tyngsta namnen bakom Uncharted-serien, har lämnat EA sedan deras helägda studio Visceral Games stängdes ner i höstas, berättar hon för Eurogamer. Utvecklingen av Viscerals storydrivna Star Wars-spel flyttades då till EA Vancouver, och projektet har sedan dess tyngts av problem.

Det var på frågan om Hennig fortfarande är creative director för ett Star Wars-spel som hon svarade att hon inte jobbat för EA sedan i januari. Enligt Hennig jobbar EA Vancouver nu på något ”ganska annorlunda” från det projekt hon ledde.

Uncharted-veteranen säger att hon nu håller på att starta upp en egen indiestudio.

Niklas tankar: Min första tanke här är såklart att det är väldigt deppigt att Hennig inte längre jobbar på ett Star Wars-spel influerat av Uncharted. Men när jag tänker efter kommer jag på hur trött jag är på Star Wars sedan Disney bestämt sig för att mjölka varenda droppe ur den världen. Amy Hennig med fria tyglar på en egen studio däremot? Nu snackar vi! Ser med andakt fram emot att höra mer om vad det kan tänkas att bli av det hela.

Oddsen för Ultimate Team-paket ska visas i Fifa 19

I Fifa 19 ska det bli tydligare vad kortpaketen innehåller.

I årets upplaga av Fifa, Fifa 19, kommer oddsen för vad man kan få i kortpaket man köper att bli tydligare. Det säger EA Sports vice vd Daryl Holt till Eurogamer.

Det är ännu oklart vilka odds det är som kommer att visas när man köper kortpaketen till Ultimate Team-läget som innehåller spelare och förbrukningsbara föremål till laget. Men det verkar som att det kommer bli tydligare än i Fifa 18, där det bara ges en vag bild av vad som innehåller.

Fifa är ett av spelen som kritiserats från många håll, även flera länders myndigheter, för sina ”lootlådor” med slumpmässigt innehåll. Den största boven i dramat ansågs dock vara Star Wars: Battlefield 2, även det ett EA-spel, som sedan plockade bort sina lootlådor helt.

Niklas tankar: Jag vill minnas att jag skrivit att jag tror att vi nådde toppen av hur illa hela lootlåde-grejen kunde bli i och med Battlefront 2, och det verkar som att det stämmer. Det spelet plockade EA lootlådorna ur helt och hållet, och man har även sagt att sådana inte ska förekomma i Battlefield 5. När nu även Fifa tonar ner det hela verkar det som att vi är på god väg mot att nå någon slags acceptabel nivå på vilka fula metoder man kan använda i merförsäljningen till sina spel.

SGDQ slår rekord igen – samlade in över 2 miljoner

Arrangörerna jublar efter det att den insamlade summan lästs upp.

2 122 529 dollar och 20 cent. Så mycket samlades in till förmån för Läkare utan gränser under speedrunningeventet Summer Games Done Quick som hölls under veckan som gick. Därmed slog man förra årets rekord på dryga 1,7 miljoner dollar. Totalt har Games Done Quicks speedrunningevent samlat ihop över 16 miljoner dollar till olika välgörande ändamål, skriver Eurogamer.

Hela sändningen går att se i sjok i efterhand på Games Done Quicks Twitch-kanal, och på Youtube lägger de upp klipp spel för spel.

Niklas tankar: Games Done Quick fortsätter att vara ett av de allra bästa exemplen på spelmediet och dess community när det är som allra bäst. På deras event finns ingen plats för hat och hot, sexism eller rasism. Bara glädje, pepp, supersnabba speedruns och en vilja att rädda djuren. RÄDDA DJUREN, HÖR DU DET, GLENN?!