Spelåret börjar så sakteliga dra igång och några spelsläpp står för dörren. Så även mäss-säsongen, som dock drabbas av att stora företag hoppar av oro för coronaviruset. Andra avhopp ser vi från streamingtjänsten Geforce Now som tappar både Activisions och Bethesdas spel. Det blir även svensk färging i form av att utvecklarna av Biomutant lovar att spelet fortfarande är på gång. Minns ni Biomutant? Det är knappt så att jag gör det.

Bethesdas och Activisions spel lämnar Geforce Now

Geforce Now

Precis som Stadia, fast ändå inte.

Efter att ha testats på betastadiet i ett par år har Nvidias spelstreamingtjänst Geforce Now nu släppts på bred front. Med tjänsten, som teknikmässigt går att jämföra med Google Stadia, kan användare streama spel de redan äger på Steam, utan att behöva ha dem installerade på någon enhet.

Strax efter det att Geforce Now släpptes lämnade den första tunga utgivarens spel tjänsten. Activisions spel går inte längre att streama, efter vad Nvidia kallar ett ”missförstånd”. De två företagen hade ännu inte kommit överens om hur uppgörelsen dem emellan skulle se ut när Geforce Now väl lämnade betastadiet och Nvidia säger till Bloomberg att man hoppas lösa det inom en snar framtid.

I förra veckan kom så nyheten att även Bethesdas spel försvinner från Geforce Now. 18 spel totalt lämnar tjänsten, däribland tunga serier som The Elder Scrolls, Fallout och Wolfenstein – förutom fjolårets Youngblood.

Nvidia har i skrivande stund ännu inte uttalat sig om Bethesda-spelen.

Niklas tankar: Jag har testat Geforce Now, och det är lite som Stadia, fast med en väldigt mycket bättre tjänst ovanpå tekniken, som i båda fallen är imponerande. Även om en massa stora och bra spel har försvunnit finns fortfarande oändligt många fler spel att streama med Nvidias variant. Men att alla dessa spel försvinner sätter fingret på att det här är en ny sorts tjänst som lär vara vilda västern ett tag. Spel kommer att komma och gå, och rättighetsfrågorna kommer att vara komplicerade. Folk kommer att bli av med spel och med all rätt bli sura över det. Det lär ta ett tag innan det här sättet att leverera spel sätter sig på, och innan dess lär det bli stökigt. Men spännande är det!

Svenska Biomutant fortfarande på väg

Svenskutvecklade actionspelet Biomutant visades upp för första gången 2017. Sedan dess har det varit ganska tyst om spelet – tills nu. På Twitter lovade utvecklarna Experiment 101 att spelet i alla högsta grad fortfarande är under utveckling.

”Vi vill försäkra er om att vi aldrig har jobbat hårdare och mer fokuserat på det än nu”, skriver teamet om Biomutant i tweeten. Man lovar att komma med ett släppdatum så fort ”alla på studion känner sig bekväma med att klara det datumet och spelet är redo för det”.

Niklas tankar: Här satt jag och hade nästan glömt bort att Biomutant är ett spel som existerar. Minns att jag tyckte att den där första lilla glimten vi fick se av det för tre år sedan såg oerhört lovande ut, och att det är en svensk studio som ligger bakom gör ju inte saken sämre. Men, nu verkar det alltså vara på väg och blir jag mycket glad för. Hoppas då att det verkligen blir bra och inte trasats sönder av det ökända ”development hell”.

Coronaviruset får spelföretag att skippa mässor

GDC

Fysisk närhet med jättemånga människor? Inte något vissa spelföretag är supersugna på just nu. Bild: GDC

Det är inte bara människor som påverkas av det nya coronavirusets spridning, utan även näringslivet. I förra veckan meddelade Sony, Oculus och Facebook Gaming att de ställer in sin medverkan på Game Developers Conference i San Francisco på grund av viruset. Anledningen samtliga företagen ger är att de inte vill utsätta sina medarbetare för någon risk i att resa och vistas i stora folkmassor, skriver Polygon.

Sony har sedan tidigare även dragit sig ur spelmässan Pax East i Boston. Oron för viruset har även påverkat utvecklingen av flera spel och lett till inställda e-sportevenemang.

Niklas tankar: Det är alltid obehagligt när ett nytt, hyfsat dödligt, virus sprider sig och man fasar över med vilken fart det kan ta sig jorden runt. Även om risken att någon anställd skulle bli smittad av att åka på mässorna är det svårt att klandra dem för att ta det säkra före det osäkra. Och vet ni? Det går lika bra att visa upp grejer i videoform, eller helt enkelt vänta tills spridningen av viruset förhoppningsvis upphört.