Ny vecka, nya turer i Fortnite-bråket mellan Epic och Apple. Nu har även jätten Microsoft gett sig in i fighten, på Epics sida. Dessutom har ännu en sextrakasseri-skandal rullats ut, denna gång hos Batman: Arkham-utvecklarna Rocksteady. Men som tur är avslutar vi veckans nyhetssvep på en lite gladare nyhet i form av en kinesisk trailer som tagit nätet med storm.

Microsoft ger Epic stöd i Fortnite-bråket med Apple

Free Fortnite

Epic får allierade i bråket med Apple.

Bråket mellan Fortnite-utvecklarna Epic Games och bland andra Apple fortsätter. Efter förra veckans stämning och pr-kampanj mot Apples avgifter för spel i App Store har jätten Microsoft visat sitt stöd för Epic. Detta sedan Apple öppnade för att förbjuda Epics populära spelmotor Unreal Engine på sina plattformar. Det skulle kunna påverka många spel som utvecklas i motorn, något som Microsoft sätter sig emot.

I ett uttalande som Xbox-chefen Phil Spencer delade på Twitter under veckan skriver man att ett blockerande av Unreal Engine skulle vara ett hårt slag mot många spelskapare, inklusive Microsoft.

Uttalandet kommer bara några veckor efter det att Microsoft spelstreamingtjänsten Xcloud stoppades på App Store.

Niklas tankar: Epics stämning av Apple var ett utstuderat planerat drag och fantastiskt roligt att bevittna utifrån. Men när Apple höjde ribban med ett förbud för hela Unreal Engine blev det inte så kul längre. Det skulle då inte längre bara vara Fortnite som drabbades, utan en uppsjö andra stora och små spel. Men, det är en nyttig strid, då Apples och Googles, och andras, avgifter på många sätt känns orimligt hög. Var det hela slutar vet såklart ingen, men är det någon som är tillräckligt stor för att sätta någon faktisk press på jättarna så är det Epic. Den som lever får se.

Rocksteady uttalar sig efter anklagelser om sexuella trakasserier

Suicide Squad: Kill the Justice League

Rocksteady visade upp första trailern för Suicide Squad: Kill the Justice League under veckan.

Studion bakom Batman: Arkham-serien, brittiska Rocksteady Studios, anklagades nyligen för att inte ha agerat i fall av sexuella trakasserier på arbetsplatsen. The Guardian skrev i ett reportage om att 10 av företagets då 16 kvinnliga anställda 2018 skickade ett brev till ledningen om kollegor som gjorde oönskade närmanden, stirrade på kvinnors kroppar och opassande kommentarer. Efter The Guardians publicering gick även en tidigare författare på Rocksteady, Kim MacAskill, i en Youtube-video igenom arbetssituationen på studion och ledningens ovilja att ta tag i frågorna.

Nu har Rocksteady svarat på kritiken. I ett uttalande berättar de att de har tagit in en oberoende part som diskuterar problemen med dem som vill, och även kontakta dem som inte längre jobbar på studion. Enligt uttalandet vidtog man åtgärder efter brevet 2018 så som att tillrättavisa och även säga upp anställda.

Senast Rocksteady Studios släppte ett spel var 2016 års Batman: Arkham VR. Sedan dess har det varit tyst fram tills i förra veckan då det stod klart att Rocksteady jobbar på ett Suicide Squad-spel som är tänkt att släppas 2022.

Niklas tankar: Det börjar blir lite tröttsamt med alla sextrakasseriskandaler på stora spelstudior vi det här laget. Hur länge ska kulturen på många företag se så usel ut för alla som inte är vita heteromän? Men, så länge sådana här problem tas upp av anställda som drabbats kommer vi att fortsätta skriva om dem. Exakt var det här kommer att landa på Rockstar när det är klart är oklart, men vi hoppas innerligt att det kommer att bli ett bättre arbetsklimat för de drabbade.

Videotips: Kinesiska Black Myth: Wukong tar nätet med storm

Jag skriver ganska sällan om specifika speltrailers i nyhetssvepet, då jag inte tycker att det är särskilt intressant ur ett nyhetsperspektiv. Men ibland faller även jag till föga och hittar något som förtjänar uppmärksamhet. Denna vecka avslutar vi alltså med 13 minuter av ett spel som kinesiska studion Game Science kallar för Black Myth: Wukong. Det hela ser ut som ett Souls-liknande spel och är baserat på det kinesiska klassiska verket Resan till västern, som handlar om apkungen Sun Wukongs äventyr. Black Myth ser ut att kunna bli något i hästväg, och trailern har gjort rundorna på nätet under veckan som gått, trots att det i övrigt är rätt skralt med information om spelet. Det är bland annat oklart ens vilket år spelet ska släppas.

Titta och njut!