Äntligen en ”vanlig” nyhetsvecka! Medan vi väntar på pris och datum för de kommande konsolerna får vi äntligen veta hur Nintendo ska fira Marios 35-årsdag – med bisarra tidsbegränsningar. Vi har även fått se nästa generations Geforce-grafikkort som ser ut att vara helt galna. Till slut häller vi ut en skvätt för indieduon Vlambeer som går skilda vägar efter ett decennium.

Super Mario firar 35 år med nytt och gammalt

Efter ihärdiga rykten inför den senare inställda E3-mässan har Nintendo tagit bladet från munnen och berättat hur man planerar att fira Super Mario som fyller 35 i höst. En hel rad spel, såväl nya som nyversioner av gamla, visades upp under en 16 minuter lång Nintendo Direct i torsdags.

Det största släppet är det som det tidigare ryktats om, nämligen Super Mario 64, Super Mario Sunshine och Super Mario Galaxy i en samling: Super Mario 3D All-Stars. Nintendo utlovar bland annat högre upplösning och ett musikspelarläge. Samlingen släpps den 18 september, men kommer att sluta säljas den 31 mars 2021, såväl fysiskt som digitalt.

Även Wii U-spelet Super Mario 3D World kommer att få sig en Switch-verision. Det, plus det mystiska tillägget Bowser’s Fury släpps den 12 februari nästa år.

Den som betalar för Nintendo Switch Online kommer att kunna spela Super Mario Bros. 35, en battle royale-inspirerad variant av Super Mario Bros. som liknar Tetris 99 i sitt upplägg. Där tävlar spelare mot 34 andra om vem som kan överleva längst. Släpps den 1 oktober, men är även det bara spelbart fram till den 31 mars.

Så till hårdvaran. Mario Kart Live: Home Circuit är ett Mario Kart-spel som spelas på Switch, men där spelaren styr en faktisk radiostyrd bil runt en bana i hemmet. Släpps den 16 oktober.

Även Game & Watch gör comeback om än med NES-spelet Super Mario Bros. Utöver spelet har den lilla maskinen även en klocka och annat. Släpps den 13 november.

Utöver detta kommer även en hel del Mario-relaterade events att hållas på olika håll och i olika spel i samband med 35-årsjubileumet.

Niklas tankar: Marios 35-årsjubileum ska såklart firas med pompa och ståt, och det är ett gediget kalas man ställer till med. Välbehövligt med tanke på att Switch-ägarna inte har jättemycket annat att se fram emot i höst och vinter. MEN! Vad är det här med påhittat begränsat antal av Super Mario 3D All-Stars? Vilket oerhört trams! Jag vill gärna ha 64, Sunshine och Galaxy, men inte med den här idiotin. Jag blev så lack att jag var tvungen att skriva av mig morgonen efter spelen visades upp. Det kan du läsa HÄR.

Nvidia lovar mycket kraft för pengarna med nya Geforce-kort

30-serien av Geforce-grafikkorten är på väg och i förra veckan visades de på grund av rådande pandemi upp hemma i Nvidia-chefen Jensen Huangs kök. Korten i den nya serien heter RTX 3070, RTX 3080 och RTX 3090 där det förstnämnda är instegsmodellen och 3090 är värstingvarianten. Enligt Digital Foundry innebär korten ”det största generationshoppet i Nvidias historia” vad gäller prestanda.

Enligt Nvidia arkitekturen i de nya korten, som kallas Ampere, upp till dubbelt så snabb och nästan dubbelt så energieffektiv som föregångaren Turing. Man menar att värstingen 3090 kan köra spel i 8K i 60 bilder per sekund med hjälp av AI-driven kallad DLSS.

Nya grafikkort är en dyr historia, men 30-korten är billigare än vad 20-serien var när den släpptes. Nvidias egen variant av instegsmodellen 3070 går loss på 5 625 kronor.

Niklas tankar: Det här är första gången jag faktiskt har suttit och kollat på när man visar upp något så torrt som nya grafikkort. Stämningen lättades upp avsevärt av att Huang plockade fram 3090 ur ugnen och att han av någon anledning verkar ha typ 50 slickepottar i sitt kök. Hur som helst är korten jäkligt imponerande, så till den milda grad att till och med jag blir sugen på att uppgradera från min gamla trotjänare 970. Problemet är bara att det inte räcker med nästan 6 000 spänn, utan jag måste troligtvis bygga om större delar av datorn för att ens kunna utnyttja ett 3070. Hur som helst, mycket grafik för pengarna, och nu väntar vi bara på hur AMD, som blivit en uppstickare att räkna med på senare tid, kontrar.

Indiestudion Vlambeer stänger på sitt tioårsjubileum

Nuclear Throne

Vlambeer ligger bakom hyllade indiespel som Nuclear Throne.

Den nederländska utvecklarduon Vlambeer går skilda vägar efter tio år. Det meddelade man på Twitter på dagen för tioårsjubileumet. Rami Ismail och Jan Willem Nijman har som Vlambeer släppt hyllade spel som Luftrausers, Ridiculous Fishing och Nuclera Throne. De har även jobbat på andra spel och med annat i branschen på varsitt håll under tiden.

Studions sista spel blir Ultrabugs, som de lovar ska komma ut trots att de lägger ner.

Niklas tankar: Jag älskar Luftrausers, Ridiculous Fishing och Nuclear Throne och jag kommer alltid att uppskatta en studio som aldrig gör samma sak två gånger. Rami Ismail är en riktig profil i branschen och har mycket matnyttigt att lära oss bland annat på Twitter. Det är såklart deppigt att höra att de lägger ner studion, men vi har knappast sett det sista av vare sig Ismail eller Nijman.