Nu börjar det verkligen dra ihop sig till spelhöst. Spel som Call of Duty, God of War och Bayonetta 3 är precis runt hörnet. Det sistnämnda har råkat i rejält blåsväder när det gäller huvudkaraktärens röstskådis. Utöver det förfasas vi denna vecka över nya anklagelser om sextrakasserier hos Activision Blizzard – igen – och förvånas över att Nvidia drar tillbaka ett grafikkort som de inte ens släppt ännu.

Nya anklagelser om sextrakasserier hos Activision Blizzard

Activision Blizzard

Så var det dags igen…

Ännu en kvinna har stämt speljätten Activision Blizzard för att har misslyckats med att förhindra sexuella trakasserier och diskriminering på arbetsplatsen, skriver Daily Mail. Kvinnan, som lämnade Activision Blizzard 2021, ska en chef ha fällt kommentarer av om oralsex, onani och orgasmer samt hotat att få henne sparkad om hon inte gick med på att ha sex med honom. Han ska även ha hotat att sprida ”avslöjande bilder” på henne.

I ett uttalande till Polygon säger en talesperson för Activision Blizzard att chefen ”fick sparken inom tio dagar” efter det att händelserna uppdagades 2021 efter flera års trakasserier. Men företaget stäms alltså eftersom kvinnan menar på att det inte lyckats förhindra att trakasserier, övergrepp och diskriminering uppstått på arbetsplatsen. Kvinnan företräds av samma advokatfirma som sedan tidigare fört talan för flera andra kvinnor som stämt Activision Blizzard för liknande händelser. Tidigare har även andra, såväl privatpersoner som myndigheter, stämt företaget och krävt att dess vd Bobby Kotick avgår. Det har även anordnats flertalet ”walkouts” av anställda som kräver samma sak.

Niklas tankar: Jahapp, nu var vi här igen. Jag gissar att jag, sist det här var på tapeten, skrev att det troligtvis inte var sista gången den här sortens skit bubblar upp till ytan hos Activision Blizzard. Vittnesmålen om den riktigt unkna koncernkulturen blir bara fler och fler, och det verkar onekligen som att många behandlats väldigt illa. Som vanligt är det bra att sånt här kommer ut i ljuset och inte hålls nere av män på toppen, och vi får verkligen hoppas att de drabbade får den kompensation de är berättigade till efter all skit de fått utstå. Och kanske främst att den här kulturen inte fortsätter att härska, hos en jätte som Activision Blizzard, eller någon annanstans.

Nvidia drar tillbaka osläppt grafikkort

Geforce 4090

Chunky boi. Bild: Nvidia

Nyligen presenterade Nvidia sina nya grafikkort i 40-serien. I förra veckan drog de tillbaka det ena, innan det ens släppts i handeln. Det är den ”mindre” varianten av RTX 4080, med 12 GB videominne, som inte kommer att släppas, skriver Nvidia på sin sajt. Kvar finns då ett RTX 4080 på 16 GB och värstingmodellen 4090. Det blir alltså inget billigare alternativ, vilket kan få många att skippa uppgraderingen. De två kort som nu släpps kostar hos Nvidia nämligen 16 199 respektive 21 990 kronor. Man fortsätter dock produktionen av 30-serien, som på senare tid varit något lättare att få tag i efter en skriande brist.

40-serien är, föga förvånande, marknadsledande Nvidias kraftfullaste konsumentgrafikkort och man hävdar att ett 4090 presterar dubbelt så bra som förra generationens värstingkort, 3090 Ti i vissa spel. Korten får även stöd för DLSS 3, en teknik som förutspår nästa bildruta i ett spel och renderar sin egen version av den, vilket möjliggör fler bilder per sekund.

Niklas tankar: Om man tyckte att förra generationens grafikkort var dyra, redan innan kryptosnubbar och komponentbrist ledde till vansinniga överpriser, får minsann vatten på sin kvarn nu. 16 000 spänn är nästan lika mycket som hela min nya dator kostade för mindre än två år sedan, och det är ett rent vansinnigt pris för ett grafikkort. Man börjar undra vem Nvidia faktiskt gör kort för, inte är det för genomsnittsgamern i alla fall. Om trenden fortsätter blir det definitivt till att se sig om efter ett annat märke nästa gång det ska byggas dator.

Bayonetta-skådis uppmanar till bojkott

Bayonetta 3

Häxan Bayonetta, nu med ny röstskådis.

Hellena Taylor kommer inte att göra comeback som Bayonetta i den tredje delen i serien som släpps till Switch senare i oktober. Det sa utvecklaren PlatinumGames till Gameinformer för några veckor sedan. Istället blir det namnkunniga Jennifer Hale, känd från bland annat Mass Effect, Metal Gear Solid och Ratchet & Clank: Rift Apart, som gör rösten till Bayonetta. I en serie videoklipp på Twitter berättade Hellena Taylor i förra veckan om anledningen till skådespelarbytet. Lönen PlatinumGames erbjöd för att göra rösten till hela spelet var nämligen 4 000 dollar, något Taylor kallar ”förödmjukande” och inget som går att leva på.

I videoklippen berättar Hellena Taylor att hon dessutom behövde gå på audition för rollen hon redan gjort två gånger, och hon uppmanar folk att bojkotta Bayonetta 3. Taylor kontaktade Bayonetta-regissören Hideki Kamiya som ska ha bekräftat hur viktig hon är för rollen och för fansen, men den erbjudna lönen kvarstod. Hon säger att svårigheterna att tjäna en skälig lön som röstskådespelare i spelbranschen lett till depression och ångest.

Varken PlatinumGames eller utgivaren Nintendo har uttalat sig i frågan, men på Twitter skriver Hideki Kamiya: ”Sorglig och beklaglig attityd” och avslutar med ”Förresten, LYD MINA REGLER”, och hänvisar då till att han i sin Twitter-profil spaltat upp ett gäng ”regler” som leder till block om man bryter mot dem. Och mycket riktigt, Kamiya blockade både privatpersoner och publikationer som twittrade om Hellena Taylors vittnesmål. Det pågick fram tills det att hans konto först begränsades tillfälligt, för att sedan tas bort från Twitter helt och hållet. Det är i nuläget oklart om han raderat sitt eget konto, eller om Twitter gjort det åt honom.

Niklas tankar: Det ser ju verkligen inte bra ut att behandla en beprövad röstskådis på det här sättet. Förutsatt att det hela stämmer hoppas jag verkligen att PlatinumGames får sig en rejäl släng med sleven, och att det kanske kan leda till en större diskussion om röstskådisars löner, som i mång fall verkar vara pinsamt låg. Det är svårt att tänka sig att Jennifer Hale ska ha erbjudits samma lön, och tagit den. Det är nog snarare så att hon fått ett mycket bättre erbjudande eftersom hon är ett mycket större namn och därför kanske kan användas mer i marknadsföringen av spelet. Vad gäller Hideki Kamiya verkar han vara något av en rövhatt. Inte bara när det gäller det här, utan över lag. Han har gjort sig lite känd för att vara allmänt otrevlig mot folk på Twitter och låta blockknappen gå varm. Frågan är om han raderat sitt eget konto på uppmaning av arbetsgivaren, eller om han gått över gränsen rejält och blivit utkastad av Twitter. Det ska bli intressant att se hur det här utvecklar sig. Spelet släpps redan om två veckor, och är ett av de mest framemotsedda i höst, även hos vissa delar av Svampriket-redaktionen.