Åldersmärkning! Vad ska de vara bra för?

Jag har lite bekymmer!
Bekymmer som handlar om hur tillåtande man kan/ska vara som förälder, när det kommer till att spela tv-spel!

Jag tycker det är skitsvårt!

Nu med dagens enorma utbud av spel, förstår jag att det kan vara svårt för föräldrar att ha koll på vad det är för innehåll på spelskivorna som deras barn stoppar in i sina konsoler!

En sak som skall hjälpa dessa föräldrar, att få mera förståelse, är något som kallas för Pan European Game Information eller PEGI som jag lite finurligt brukar förkorta det 😉

Denna symbol känner vi väl alla till nuförtiden! (Jag blev först bekant med den när jag började köpa importerade VHS-filmer på Åhléns i Uppsala. En gång i tiden hade de det grymmaste filmutbudet. Detta var innan Internätet kom)
Men vad betyder den! Eller rättare sagt, vad symboliserar den?

Jag tror inte att den signalerar till en 11-12 åring, att ”Ojdå, här är det ett spel som inte är lämpligt för mig”!
Nä, istället tror jag att 11-12 åringen tyder den som ”Wow! Här är det ett spel med en massa blod och heedsjotts! Det vill jag ha! Hmm, jag kanske ska önska mig det i födelsedagspresent/julklapp!”

Till skillnad från filmindustrin, där utgivarna kämpar för att deras filmer ska få så låg åldersgräns som möjligt, så tror jag att spelutgivarna tjänar mera på att få en högre åldersgräns på sina spel!

Jag vet inte riktigt om jag tycker det känns OK!?

Under samma tak som mig bor det en åttaårig pojke! Precis som jag, ääääälskar han att spela tv-spel!
Jag försöker att vara en ”duktig och bra” förälder, när det kommer till vad han spelar för något! Men det är svårt, för hans kompisars föräldrar är inte ”duktiga tv-spelsföräldrar!
Jag hoppas och tror att det beror på okunskap och inte att deras förädrar är några våldsgloriferande galningar!
Jag tycker helt ärligt inte att det är bra att barn som går i andra klass sitter och spelar spel som GTA IV, Left 4 Dead, Assassins Creed, Resident Evil 5 och Modern Warfare 2! Jag gör inte det!

Men samtidigt kan jag förstå dessa åttaåringar! För jag tycker ju att dessa spel är skithäftiga/superroliga!

Jag har suttit med åttaåringen och spelat Call Of Duty 4 och Halo 3 med honom, och vi har haft jättekul
”Jag har suttit med åttaåringen och spelat Call Of Duty 4 och Halo 3 med honom, och vi har haft jättekul! Men då har vi spelat tillsammans, mot varandra i en ”dödsmatch” på skoj, lixom! Det är stor skillnad, mot att spela kampanjen i Modern Warfare 2 och skjuta ihjäl civila! Eller? Tänker jag fel här!?

Som sagt, det är skitsvårt!

När jag, efter jobbet, beger mig till skolan för att hämta på fritids, så gör det lite ont i hjärtat när jag hör grabben stå och prata med sina vänner och de berättar för honom hur de gjorde för att döda den där tjocka zombien i Left 4 Dead 2 och vad som hände när han dog!
Det gör ont, dels för att jag tycker synd om hans kompisar som får spela sådana spel i deras ålder, och dels för att min åttaåring inte får göra det!

Det är skitsvårt!

Stackars barn, som måste växa upp med en tv-spelsnörd som har koll, istället för en oförstående och ointresserad fotbollspappa 😉