Krönika

Funderingar kring PEGI

Åldersmärkning! Vad ska de vara bra för?

Jag har lite bekymmer!
Bekymmer som handlar om hur tillåtande man kan/ska vara som förälder, när det kommer till att spela tv-spel!

Jag tycker det är skitsvårt!

Nu med dagens enorma utbud av spel, förstår jag att det kan vara svårt för föräldrar att ha koll på vad det är för innehåll på spelskivorna som deras barn stoppar in i sina konsoler!

En sak som skall hjälpa dessa föräldrar, att få mera förståelse, är något som kallas för Pan European Game Information eller PEGI som jag lite finurligt brukar förkorta det 😉

Denna symbol känner vi väl alla till nuförtiden! (Jag blev först bekant med den när jag började köpa importerade VHS-filmer på Åhléns i Uppsala. En gång i tiden hade de det grymmaste filmutbudet. Detta var innan Internätet kom)
Men vad betyder den! Eller rättare sagt, vad symboliserar den?

Jag tror inte att den signalerar till en 11-12 åring, att “Ojdå, här är det ett spel som inte är lämpligt för mig”!
Nä, istället tror jag att 11-12 åringen tyder den som “Wow! Här är det ett spel med en massa blod och heedsjotts! Det vill jag ha! Hmm, jag kanske ska önska mig det i födelsedagspresent/julklapp!”

Till skillnad från filmindustrin, där utgivarna kämpar för att deras filmer ska få så låg åldersgräns som möjligt, så tror jag att spelutgivarna tjänar mera på att få en högre åldersgräns på sina spel!

Jag vet inte riktigt om jag tycker det känns OK!?

Under samma tak som mig bor det en åttaårig pojke! Precis som jag, ääääälskar han att spela tv-spel!
Jag försöker att vara en “duktig och bra” förälder, när det kommer till vad han spelar för något! Men det är svårt, för hans kompisars föräldrar är inte “duktiga tv-spelsföräldrar!
Jag hoppas och tror att det beror på okunskap och inte att deras förädrar är några våldsgloriferande galningar!
Jag tycker helt ärligt inte att det är bra att barn som går i andra klass sitter och spelar spel som GTA IV, Left 4 Dead, Assassins Creed, Resident Evil 5 och Modern Warfare 2! Jag gör inte det!

Men samtidigt kan jag förstå dessa åttaåringar! För jag tycker ju att dessa spel är skithäftiga/superroliga!

Jag har suttit med åttaåringen och spelat Call Of Duty 4 och Halo 3 med honom, och vi har haft jättekul
”Jag har suttit med åttaåringen och spelat Call Of Duty 4 och Halo 3 med honom, och vi har haft jättekul! Men då har vi spelat tillsammans, mot varandra i en “dödsmatch” på skoj, lixom! Det är stor skillnad, mot att spela kampanjen i Modern Warfare 2 och skjuta ihjäl civila! Eller? Tänker jag fel här!?

Som sagt, det är skitsvårt!

När jag, efter jobbet, beger mig till skolan för att hämta på fritids, så gör det lite ont i hjärtat när jag hör grabben stå och prata med sina vänner och de berättar för honom hur de gjorde för att döda den där tjocka zombien i Left 4 Dead 2 och vad som hände när han dog!
Det gör ont, dels för att jag tycker synd om hans kompisar som får spela sådana spel i deras ålder, och dels för att min åttaåring inte får göra det!

Det är skitsvårt!

Stackars barn, som måste växa upp med en tv-spelsnörd som har koll, istället för en oförstående och ointresserad fotbollspappa 😉

Kommentarer

 1. Pennan skriver:

  Mkt trevligt inlägg

 2. Ina (NG+) skriver:

  Intressant läsning, speciellt när jag preciiiis lyssnat klart på avsnitt 06 av RadioGamer som handlade om just detta. Ett tips, om du inte redan hört det avsnittet 🙂

 3. Ludde Lundblad skriver:

  @Ina – Det ska jag göra 🙂

 4. Familjenspel skriver:

  Att spela skjuta spel mot människor skulle aldrig min dotter få göra heller, men i våldsspel där det är en tydlig fiktion, tex Left 4 Dead (Zombies) eller för den delen Dragon Age (Fantasy värld) så anser jag efter samtal med min dotter att hon kan skilja på vad som är verklighet och vad som är fiktion. Därför får hon spela dessa spelen. Men hon skulle aldrig få sitta och spela dessa själv utan mig.

  Däremot spelar hon Sims 3, vilket har 12 års gräns… men någon måtta på moralpaniken får det allt vara 🙂

 5. Ludde Lundblad skriver:

  @ Familjenspel – Haha 🙂

 6. -Niclas- skriver:

  Men att skjuta varandra på låtsas IRL, när man leker Tjuv & Polis eller Indian & Cowboys är okej?!
  Klart att det är okej, leken tar sig ett annat uttryck nuförtiden bara.
  Barn förstår mer än ni verkar tro.

  HYCKLARE!

 7. Ludde Lundblad skriver:

  @-Niclas- Har aldrig varit med om att blod sprutar och huvuden rullar när barn leker indianer och cowboys?! Känns som att det är lite skillnad på upplevelser. Har svårt att tänka mig att en lek på gården orsakar mardrömmar som däremot ett spelpass, med säg RE5 utan problem kan göra!

 8. Aglet skriver:

  Sent in i diskussionen, men ett ämne som är brutalt viktigt.

  Jag tycker du är en vettig människa Ludde. Jag tycker du värderar helt rätt. Jag tror mig veta att du kan se skillnad på våldet i en Halo 3-match eller valfria fem minuter ur Resident Evil (även om Halo 3 också är människor som dör i drivor). Jag får också uppfattningen om att du är en, på många sätt, bättre förälder än de oinsatta fotbollsföräldrarna.

  Varför inte göra något åt saken? Det kanske inte är dags att sjunka till deras nivå, men väl så dags att upplysa dem om vad deras barn håller på med. På riktigt. Åtta år är fan ingen ålder att ägna sig åt virtuella mord.

  Brukar inte 2:a klass vara en sån där gemytlig tid i ett barns liv då alla föräldrar känner varandra vid förnamn och träffas på Hem & Skola-möten stup i kvarten?

  Se till att göra klassföreståndare (eller vad de kallas nuförtiden) medvetna om vad som försigår på eftermiddag och helger. Upplys föräldrarna om att TV-spel inte fungerar för en åttaåring som Teletubbys för en två-åring (här ska tilläggas att jag avskyr de som tror att de kan undfly att ta hand om sitt barn med någon form av videoellt knark).

  Jag tror att du är en hipp och nog så välformulerad förälder att du kan framföra den här informationen på ett bra sätt. Skolstarten är ett ypperligt tillfälle (jag anar en tredje-klass nu i höst) att föra samman och informera om nya händelser och företeelser.

  För om nu systemet inte upprätthålls av de som det är till för måste ett annat system sättas till. Tänk “Grannar mot brott”, “Morsor och farsor på stan” (och här är det väl NOG så jävla viktigt att hålla koll på sina barn), “Artister mot mobbing” eller vad som nu är i ropet.

  Jag tror på dig Ludde. Jag tror att du kan göra skillnad. Och om inte du vet det, så vet jag att det finns flertalet människor här i bloggosfären som kan framföra budskapet på ett trovärdigt sätt.

  Våga ta tag i det här.

  Snälla.

 9. Ludde Lundblad skriver:

  @Aglet – Tack för de fina orden, och gör mig stärkt inför vad som komma skall! Håll utkik här på Riket, så ska du se att det kommer hända något som du (förhoppningsvis) kommer gilla inom en väldigt snar framtid 🙂

Skriv en kommentar