Retroresan

Alltså fyfan vilken jävla bra musik!

Så har vi spelat klart Sunsofts Terminatorbesläktade rymdsaga i Journey to Silius. Vi pratar om turretfiender, finfina gammeldagsbossrum och hur ens hjärna kan ställa till det för en när man vant sig vid en grej och så plötsligt ändras det. Efter önskemål har vi också lyckats gå, om möjligt, ännu mer off-topic med allt från Gladiatorerna till skillnaden på en pizzeria och en pizza-restaurang.

Länkar
Registrera dig för Spelträffen i Malmö
Info om spelträffen

Musik
Alex Wiklund – Whip the blip
MySpace

Retroresan: Alltså fyfan vilken jävla bra musik!

Kommentarer

 1. Farbror Atlas skriver:

  Hans Crispin är ju ffs Angne i “Angne och Svullo”! Skäms på dig Anders som inte vet vem denne legend är! 😉

 2. Lephyrius skriver:

  Har aldrig sett på Boston Tea Party. Kanske borde se det…

  Ni är lite som jing och jang. Därför funkar ni! Men Anders har en bättre röst som är mer podcast-anpassad medan Samson har lite intressantare åsikter.

  Klart att man inte är arbetslös om man studerar ingen chans i världen att jag skulle ha kunnat ha ett jobb medan jag studerade.

  Jag tyckte att ni skulle skippa bakgrundsmusiken förut men nu har jag lärt mig acceptera det nu. Problemet är nog att ibland kan det bli lite för högt och det kan bli svårt att höra vad ni säger speciellt om man t.ex. jobbar i fabrik och inte är audiofil som många andra lyssnare verkar göra.(alla gör inte det och jag vill bara ge ett exempel) Det är sådant som man inte märker när man lyssnar framför datorn och skall redigera.

  Jag älskar “a life well wasted”. En svensk “A life well wasted” skulle bli coolt.

  Jag gillar verkligen att gå “wild and crazy” på pizzor mest för att jag mest bakar själv pizza och tycker den blir mycket godare än hämtpizzor. Jag förstår inte varför man skall hämta pizza när man kan göra en hemma lika snabbt som det går att hämta en.(kan ju bero på att man bor i skogen) Sedan får man sköna hembakta känslan med inte så normala ingredienser som är i princip obetalbar som t.ex. kalkon + pumpa, tonfisk + wasabi, vattenmelon + räkor + cheddar, inbakad minestrone pizza, fänkål + rök abborre, fänkål + lax + karameliserad citron, oxfilé + hemgjord bearnäs + sparris, ruckola + lök + rostbiff, ruckola + granatäpple + parmesan + lam och svartrot + morot + kålrot + grapefrukt. Det skall sägas att vissa saker(t.ex. vattenmelon och ruckola) sätter jag som topping efter pizzan är gräddad. Jag måste erkänna att det flesta kombinationer låter som värsta pretto kombinationer men det är inte så intressant rabbla upp Vesuvio även fast jag kan njuta av en riktigt god Vesuvio/Hawaii/Kebab pizza. Oftast sätter folk för mycket på pizzorna när dom det hemma.

  September – Vem ska jag tro på? Är ju enorm ultimat.
  Jag gillar “Petters – Dansa din djävul” är en riktigt bra låt också.

  Jag älskar Fredrik Lindströms – “Världens modernaste land” är typ det bästa som finns. Chailatte det är typ det bästa som finns. Sedan skall väl Fredrik Lindström skriva en sketch till Henrik Schyffert? Eller?

  Jag kollar också “På Spåret” är det bästa som finns det känns att blev bättre med Fredrik lindström och luuk. Jag tycker ni är lite som Fredrik Lindström(Samson) och Kristian Luuk(Anders) . Ta åt er komplimangen!

  Tequila innehåller inte en mask utan det är Mezcal som innehåller en larv och inte mask.

  Varför känns det fel att säga att “sätta sitt svärd i slidan”?

  Jag tycker att du verkligen skall ta rainbow för Chrono, Choras village , Geno dom eller OZZIE’S FORT.
  Sedan gå via Black Omen till Lavos.

  Tips på saker inför nästa avsnitt:

  Bjud in TOVE BENGTSSON sedan kan ni bjuda in lite fler gäster. Sedan köra frågesport alá “På spåret” med retro frågor. Så kan man t.ex. göra en riktig retroresa med målet någon speldestination.
  Kanske göra 1990 års “årets spel!” topp 5. (20 år tillbaka)
  Kanske bästa julklappen vad är den?(något spel?)
  Kanske ni kunde spela något spel som ni rekommenderar varandra Samson rekommenderar något spel som Anders inte har spelat och tvärt om.
  Kan ni kanske erkänna de spel som ni inte har klarat men som ni kanske skulle ha villjat klarat?
  Vad vill ni ha retro remakes på? Vad skulle spelet få för fördelar av bli remaken? (alltså moderna spel som görs till t.ex. SNES)

 3. Aloysius skriver:

  Jag tänkte nästan bara kommentera off topic, eftersom jag inte har spelat Journey to Silius på snart 20 år. För övrigt gillar jag ert off topic så länge det är off topic, dvs det finns ett topic att vara off från. 🙂

  Stig-Björn är alldeles säkert inte med i Boston Tea Party för att vara expert på statsvetenskap. Han är ju en välkänd socialdemokratisk proffstyckare som suttit i mängder av tv-soffor och skriver massor av kåserier i diverse tidningar där han haft åsikter om allt mellan himmel och jord utan att ha någon som helst egentligen expertis i områdena. Svensk inrikespolitik och dess 1900-talshistoria är väl hans egentliga kompetensområde, men så många såna frågor kommer ju inte det programmet. Han är antagligen med just för att han är en kul karaktär som inte är blyg att säga vad som faller honom in.

  Jag tycker läsarbreven fungerar bra som de gör, de som skriver för första gången vill säkert höra att ni läst kommentaren och andra som kommenterar något speciellt eller ställer en fråga märker man ju på er att ni vill svara på, så då ska ni ju göra det. Sen kanske det inte behöver högläsas ur folks livshistoria i fem minuter, men så mycket sånt är det ju inte. Jag är dock lite orolig över vad ni kan komma att ställa till med, med er framtida armé av grovarbetare…

  Jag vill gärna ta tillfället i akt att introducera Samson för begreppet “låneord”. 😉 Det betyder att ett ord hoppar från ett språk till ett annat och då delvis byter betydelse och användningsområde. En egenskap låneord har är att de ofta får en betydligt exaktare och mer avgränsad betydelse i det nya språket. Ett exempel på detta är ordet “chai”. Chai betyder te (i största allmänhet) på massor av språk, men i många länder där chai inte betyder te som i svenskan har ordet lånats in för att syfta på masala chai, en slags tedryck från Indien. Chaite är alltså en fullt rimlig ordbildning i svenskan, eftersom chai-delen i chaite inte syftar på te i allmänhet utan den speciella smak och sort som chaite innebär. Ett annat exempel är “salsa”. Det betyder sås på spanska, det svenska låneordet betyder däremot inte alls sås. Det betyder en speciell kryddig latinamerikansk tomatbaserad sås. För det är väl ingen som säger bearnaisesalsa eller kebabsalsa på svenska vilket rimligen hade varit fallet om nu salsa betytt sås? Här är den svenska ordbildningen “salsa-sås” ännu mer rimlig eftersom salsa även kan syfta på salsa-musik och salsa-dans. Inte för att det är så troligt att man förväxlar sås, musik och dans i ett normalt samtal, men ändå. Underligare saker har hänt. Samson är inte helt ensam om att ondgöra sig över det här. Jag hörde häromdagen någon som var väldigt upprörd över ordet “latte”. Det är svenska och är en vardaglig benämning på den italienska kaffedrycken caffellatte. Personen tyckte att det var italienska och betydde mjölk. Helt fel. Vill en svensk ha mjölk använder han sig av ett gammalt beprövat etablerat svenskt ord för mjölk, nämligen “mjölk”. Ibland kan man tro att folk anstränger sig lite extra för att verka dumma.

  När jag ändå är inne på området slå på Samson måste jag säga att hans försäkrande om att han inte är svensk lät om möjligt mer ihåligt än när Anders lovade att inte gå off topic mer, och det höll sig ungefär lika länge. =) Redan meningen efter så pratade han ju om allt svenskt han inte gillade och – ledsen, men så är det – något mer svenskt än att ogilla svenskhet finns inte. En riktig invandrare hade aldrig behövt anstränga sig för att motivera varför han inte lyssnar på dansband eller åker på husvagnssemester. Ursvenskt är blott oikofobin, för att travestera statsministern (ett citat som för övrigt är en parafras på Esaias Tegnér, men det är en annan sak.)

  Chrono Trigger verkar lida mot sitt slut. Jag tycker Anders ska köra igenom alla side quests han inte gjort hittills, vilket lär vara en del. Det är ju inget att spara på.

  Ett spel ni skulle kunna titta närmare på till någon gång i framtiden är Ufouria.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ufouria:_The_Saga
  Det är ju Sunsoft som gjort det precis som dagens spel, det var väldigt länge sen jag spelade det, men minns det som väldigt roligt.

 4. Samson skriver:

  @Aloysius:

  Bara för att det finns låneord som byter betydelse betyder iten det att jag tycker om fenomenet.

  och, “en riktig invandrare”… snälla. Att använda rasistiska diskussionsmetoder fast bakvänt är inte kul, det är bara äckligt.

 5. Aloysius skriver:

  Nä, du behöver inte gilla det, men det skulle ju bli väldigt svårt att uttrycka sig om man aldrig lånat några ord från andra språk. I Sverige skulle vi väl låta som Ayla ungefär. “Jag hungrig!” (Jaja, hunger är också ett låneord faktiskt, men du fattar…)

 6. Kioskvältaren skriver:

  En kommentar angående kommentarerna i början av avsnitten.
  Jag tycker att erat kommentarssnack är det bästa i hela avsnittet.
  Jag älskar verkligen att ni tar upp exakt alla kommentarer och verkligen diskuterar och pratar om det som sägs.

  Jag tycker absolut inte att det gör någonting om kommentarsnacket drar iväg på 50-60 minuter.

  Era lyssnare skriver ju ofta väldigt långa kommentarer och de innehåller ofta väldigt mycket intressant så det är jättehärligt att lyssna på alla. Även om det blir mycket rynkdunkande.
  Det är också, tror jag, en av anledningarna till att många kommentarer är så långa. Det är roligt att kommentera när man vet att ens kommentar kommer att tas på allvar och verkligen diskuteras.

  Tack för en finfin podcast.

 7. ddiq skriver:

  Jag ska strax lyssna på detta avsnitt om Silius, men jag tänkte att jag skriver en kommentar innan, medan jag fortfarande är inne på denna sida, vilket jag inte så ofta är.

  Journey to Silius har ett av de bästa, om inte det bästa, soundtracket av alla NES-spel. Det är åtminstone i samma klass som de bästa Mega Man-låtarna, och Mariomusiken. Utan musiken skulle spelet vara en dussinshooter, men tack vare musiken står det ut från alla andra shootmeup-spel från NES-eran.

  God jul och tack för en trevlig podcast!

 8. Simon skriver:

  Gött avsnitt som vanligt jag måste säga att jag tycker att detta var det bästa avsnittet på länge, kanske på hela säsongen.

  Angående det där med bakgrundsmusiken så tycker jag verkligen inte att ni ska ändra något ni har det helt perfekt och behagligt för örat . Och sen har vi nyheterna angående Savepunkt som jag blev skit glad över att höra, har väntat på detta enda sen ni la det på is. Och jag tycker att inriktningen låter skit intressant och ser verkligen framemot premiär!

 9. Tuve skriver:

  Jag gillar bakgrundsmusiken!

  För övrigt, då jag nyligen blivit arbetsbefriad så lyssnar jag inte längre på er på väg till jobbet. Nu lyssnar jag på er samtidigt då jag spelar Hack N Slash-spel.

 10. ozzy88 skriver:

  Hej igen!

  Varit lite skygg på att kommentera det senaste, ledsen för avbrottet. Jag tycker ju om er podcast och den förtjänar verkligen feedback vare sig bra eller dålig för att bli så bra som möjligt.

  Utsvävningar var det ingen brist på men det känns som att Anders tog för sig lite väl mycket ibland. Lite som det var i början då Anders hamnade en del i skuggan. Nu har jag inte häller engagerat mig lika mycket inför detta avsnitt som jag brukat göra så jag antar att jag inte kan leva mig in lika bra och det ändrar min syn på hela spel-snacket.

  Jag tror det här är ett av de avsnitt jag gillar mindre. Kanske är det jag som kräks över för mycket utsvävningar eller något. Jag fann inte utsvävningarna så intressanta som de har varit i de tidigare avsnitten av Retro Resan. Det var lika roligt som förut men för mycket av det roliga kanske?

  Känns inte så roligt att klaga på er när jag älskar nästan allt annat ni har gjort här på sajten men det blir tyvärr så den här gången. Och om jag helt och hållet pratar i nattmössan så är det inget att bry sig om. Men visar det sig vara konstruktiv kritik så kanske ni kan ta vara på det i alla fall.

  När ni körde igång avsnittets musikpaus så körde jag Warning Forever och musiken passade verkligen bra till spelet! Låten hade mycket ös precis som WF liksom. Önskar att jag hade Spotify för första gången då er spellista låter mycket intressant.

  Sagostunden var också väldigt bra. Jag minns att jag inte tyckte att scenen då Chrono kommer tillbaka var så spektakulär när jag spelade spelet men att höra dig berätta det berörde mig betydligt mer. Redan “retroglassögon” eller är du så bra Anders?

  De side-quests i Chrono Trigger som jag tycker ger mest är Marle’s, (om man gillar bra föremål det vill säga) och Frog’s (som är det spökande huset).

  Så ett hjärtligt tack för avsnittet trots nån liten skavank här och där. Jag skulle också vilja tacka alla fans av Retro Resan som varje gång gör postsäcken-delen av avsnitten till en rolig och avslappnad start för varje avsnitt. Håller helt med Kioskvältaren och Aloysius i det ämnet. Utan fansen och den kontakt Anders och Samson har med dem så skulle Retro Resan inte vara vad den är och förhoppningsvis förblir.

  Ozzy88 babblar på:

  Jag kan uppdatera dig Anders på att när du konstaterade att jag skulle lägga på ett kål för att kunna hänga med i storyn på Chrono Trigger så hade jag egentligen redan klarat av spelet och börjat spela Castlevania Portrait of Ruin, som jag kan rekommendera om man gillar genren. Finns för mycket “grinding” i spelet att OCD:a över men annars är det ett väldigt fräckt spel till NDS.

  Nu spelar jag Chrono Cross till playstation och jag måste säga att det är väldigt långsamt i jämförelse och du vet när man känner att man verkligen kommit in i spelet, det har jag inte börjat känna för Chrono Cross. Jag vet inte riktigt hur lång tid jag lagt på Chrono Cross än men det lutar mot 15-20 timmar och det känns inte riktigt okej. Men vi får se hur det går med storyn som precis fick vara med om en enorm twist i den som gör den ganska intressant. Men just nu skulle jag inte rekommendera Chrono Cross för en sagostund eller liknande.

  Ser fram emot avslutningen och kanske en nystart av Savepunkt som jag aldrig lyssnat på tidigare. Att släppa dessa avsnitt i takt med att de blir färdiga verkar som ett väldigt sunt sätt att släppa sådana avsnitt.

  God Jul på er!

 11. Mats "El_Kebabo" Holmkvist skriver:

  ännu ett underbart avsnitt långt och bra med. Hann med att skotta 3ggr och sen avsluta avsnittet med en härlig hundpromenad i 22minus.
  gillade all ot känns som att ni borde ha som de har i christer i p3 där de kör “apropå det”, fast det skulle kanske inte bli så bra för ingen skulle kunna ringa in då ni bara skulle mala på själva i all evighet ;).

  Tycker ni ska fortsätta med bakgrundsmusiken då jag tycker den tillför mer än vad den stör, vad det gäller kommentarer så stör det inte mig att ni tar upp dem, är bara bra tycker jag då man kan disskutera saker som andra tar upp och få flera olika vinklar på saker.

  vad gäller julavsnittet tycker jag att ni ska prata om spel ni fått i julklapp, jag kommer speciellt ihåg när jag och min pappa gick och förbokade “chip and dale 1” till nes några veckor innan jul och jag frågade varje helg när vi var och handlade om spelet hade kommit men min pappa sa att det inte hade det än, Sen på julaftonsmorgon så fick jag och min syster alltid öppna ett paket var och där var det, spelade det flera timmar den dagen och är ett av mina favorit nesspel.

  Hoppas ni levererar lika underbara avsnitt nästa år, men det är jag inte särskillt orolig för.
  God jul på er

 12. Avgrundsvrål skriver:

  Ska inleda kommentaren med ett ämne jag vet att ni egentligen inte vill prata om i Retroresan, nämligen SD. Men det Samson sa om vad som egentligen är svensk kultur fick mig att rysa av belåtenhet! Det kanske är en konstig sak att ta upp i kommentarerna till en spelpodcast och kanske irriterar jag mig lite för mycket på korkade människor med förutfattade meningar men det kändes bara jävligt skönt å veta att ni grabbar har en riktigt vettig människosyn, det är fan respekt!

  Avsnittet fick mig att skratta högt flera gånger! Jag är glad att jag för en gångs skull lyssnade på det hemma istället för som oftast, i lurarna på långpromenader. Man hade ju sett ut som ett retard om man bara gick runt och asgarvade hela tiden!

  Ni snackar mycket film. Och ni gillar listor. Har ni nån gång listat typ era 100 favoritfilmer? Eller är det nåt som komma skall?

 13. Tomas skriver:

  Hallo retroresan har precis tagit mig igenom alla avsnitt från 2009 så nu början resan med 2010 års avsnitt. Riktigt jäkla bra än så länge.

  Måste också passa på att tacka för att ni lägger ner den tid och engagemang som ni gör och sen på allt detta även spelar in allt också. Underbart.

  Är ju själv galet insnöad på allt vad retro heter så när jag hitta er så brast jag nästan ut i tårar för att jag äntligen har hittat fler nördar som mig själv. Eftersom man är 80 talist så sitter den här podcasten som handen i handsken och det är enkelt att få riktiga retro stickningar i fingrarna.

  Alla avsnitt finns syncade på iphonen och blir väll 1 – 2 avsnitt om dagen. Sist men inte minst så tänkte jag bara säga det finns fler retronördar från norr än bara Anders här har du en stolt norrlänning.

  Hare fint

 14. Lance McCloud skriver:

  Tack för ett riktigt bra avsnitt. Det var trevligt sällskap till veckans pepparkaksbakning. 🙂

  Om Mario röker något så är det väl i så fall dom där tvättbjörnslöven. Kan ge mej tusan på att det är nån form av tobaksblad. 😛

  Håller för övrigt med att Boston Tea Party var ett riktigt kul program. Jag är inte så mycket för Filip och Fredrik, ibland är de kul men oftast för flummiga och smått hysteriska, men kan helt ärligt säga att de har gjort några av de bästa TV programmen jag sett på TV på senare tid. För de som vill ha mer allmänbildande och intressant TV tittande blandat med underhållning kan jag rekommendera det Britiska programmet Qi. Det är inte exakt samma sak, men jag gillar båda av nästan samma anledning. Och Stig-Björn var mysig ändå, även om hans uttalanden inte alltid var helt igenomtänkta.

  På tal om mysiga farbröder så är det kul att höra att ni gillar Fredrik Lindström. Kan rekommendera hans Sommar i P1 program som finns att lyssna på via sr.se för dem som missat dem. Fredrik är ju både extremt allmänbildad och dessutom rolig vilket är en extremt sällsynt kombination.

  Angående ert OT snack, jag har här skrivit en hel kommentar som inte har något med det spelade spelet att göra så det finns ett intresse från mej och tydligen från andra att ha med en del OT. Visst, fokus bör vara spelet i fråga, men vi vet väl alla hur det är att snacka gamla spel med kompisar. Man kommer in på något sidospår att prata om och blir senare slagen av tanken att man nog kommit bort från något ämne om ett spel någonstans på vägen.

  På tal om det: jag tycker även att det är bra att ni i alla fall tänker på och funderar på programmets utformning och innehåll, och hur det kan förbättras. Jag gillar det som det är nu, men något går nog att göra för att få mer fokus och snacket om hur Savepunkt kan återupplivas i detta syfte låter som en vettig tanke. Musiken var lite störig på ett par ställen i detta avsnitts lyssnarbrev del, men det är kul att ni bytt ut den gamla slingan för att testa något nytt och jag ser fram emot att se vad ni gör för förändringar även om jag inte direkt kan bidra med förslag till konkreta förbättringar. Men hur det än blir, jobba nu inte så hårt att ni går in i väggen på grund av alla era projekt bara. 🙂

  Till sist var det riktigt kul att ni spelade en låt från Machinae Supremacy. Har faktiskt tänkt några gånger att jag skulle tipsa om dom, men har tyvärr glömt av det i tidigare komentarer. Så för att gottgöra det vill jag tipsa om en annan riktigt bra låt. Kanske inte något att spela upp i programmet, men det finns en riktigt bra andrahandsremix av Dr. Wily Stage 1 från MegaMan 2, framförd av den Japanska gruppen JAM Projekt och förtjänar en igenomlyssning. Låten kallas Okkusenman och fins i många varianter. Den kanske inte är så mycket retro, men det är riktigt coolt att först höra ett klassiskt NES stycke tolkad med lyrik och sen framförd av en av de största popgrupperna i japan.

 15. Fiskpinnen skriver:

  Jag måste bara få säga att jag får precis samma känsla av er som man fick av Disneydags när man var liten. Och alla som vet vad man pratar om så är det BRA kritik!

  Sen hoppas jag ni kanske går tillbaka till lite som det var i säsong 1 tills ni börjar igen, även om ni börjar komma på rätt köl så har själva kontinuitet varit lite off under hösten.

  Och då menar jag både själva programmet och sagostunden, men jag vet att man inte kan begära allt från två härliga mysgubbar som gör detta helt på sin fritid.

  Tack för att ni finns, MvH Thomas Hedström.

 16. RattPack skriver:

  Oj det var inte min mening att utelämna vad jag jobbar med. Men det var nästan läskigt att höra era gissningar för ni vet inte hur rätt ni har. Gissningen på svetsare var inte dum, för det är det jag är utbildad till, men jag arbetar inte som det idag. Men industri är helt rätt. tillverkningsindustri för att vara exakt. Jag rattar diverse borrmaskiner och fräsmaskiner och det funkar utmärkt att lyssna på podcast samtidigt. Så ni får klart godkänt för era gissningar =)

  Sen för att klargöra det politiska, så är det inte nåt jag sätter mig in i speciellt mycket… Jag är väl en Samusdemokrat om jag är nånting…Samus for president!

  Angående mitt nick så har det anknytning till hårdrock. Känner ni till dom gamla 80-tals hårdrockarna Ratt? Så det är alltså inte ratt som i rattmuff.

  Ert kommentar snack och allt annat OT snack, få ni mer än gärna ha hur mycket som helst av för min del. Kul att lyssna på, men oxå för att nu när jag har lyssnat på alla avsnitten så kommer jag ju framöver bara ha ett avsnitt i veckan att lyssna på. Då gör det ju inget om det är jättelångt, en arbetsdag är ju trots allt 8 timmar 😉

  För att ta lite om spelet också så måste jag erkänna att det inte blev riktigt så mycket spelande som jag hade tänkt. Vilket resulterade i att jag inte tog mig genom hela spelet. Jag vet inte om jag har blivit en dålig spelare, men jävlar vad svårt det var. Minns inte det som så svårt när jag var yngre. I vilket fall så tog min resa slut vid den 4:e bossen, där jag på ett brutalt sätt fick reda på att man trillade ner och dog om man gick för långt åt vänster. Men men, jag fick i alla fall njuta av den mysiga musiken fram till dit.
  Var det bara jag som tyckte att robotarna man mötte på 3:e banan var väldigt lika Robocop?

  Måste bara flika in lite snabbt också att sedan jag hörde första sagostunden om Chrono Trigger så kände jag att detta måste jag också, (återuppleva blir det för min del). Så jag har nu handlat på mig Ds-varianten av spelet och börjat lite smått. Verkligen en mysig version med fina animerade mellansekvenser som inte minns från Snes versionen.

  Jag tackar för ännu ett suveränt bra avsnitt och önskar er en God Jul!

Skriv en kommentar