Retroresan

Det var bitsize, och det var bra

Åtta minispel i en kasset, kan det vara något att ha? Vi bestämmer oss för att undersöka saken och råkar dra på oss tillfällig diabetes i allt sockersött. Kirby charmar stjärten av oss och vi hittar oväntat djup i vad som först verkade som en ytlig upplevelse. Sagostunden är tillbaka igen men bjuder på en lika kontroversiell som överraskande nyhet. Och på twitter håller ett dryckessspel på att formas under hashtaggen #RRDG.

Länkar

Musik

Retroresan: Det var bitsize, och det var bra

Kommentarer

 1. Niklas Sintorn skriver:

  Ok boys, såhär är det. Jag har nu, på cirka tre månader lyssnat igenom varenda avsnitt av Retroresan, från Ristar till Kirby’s Fun Pak och känner att jag nu är mogen nog att kommentera på riktigt.

  Anledningen till att jag började lyssna var att jag på en gameröl i vintras träffade en skäggig herre vid namn Samson. Eftersom han var snäll så tänkte jag att jag var tvungen att kolla in vad det var han höll på med. Sagt och gjort, och jag var fast från första stund.

  Själv är jag en Malmöbo som kommer från Halland och tar illa upp när Samson drar paraleller mellan mina hemtrakter och SD (de fick faktiskt bara riksgenomsnitt där) 😉 Jag har i fem år varit universitetsstudent och akademiker men jobbar nu som journalist, och skjuter således kanske teorin om att de flesta av era lyssnare är industriarbetare i sank. MEN! Misströsta icke! Jag har i flera år jobbat på industri och är en jäkel på att köra stora truckar och andra maskiner, så jag har nog många kvaliteter som kan komma väl till pass i Retroarmén.

  Här kommer stycket där jag skulle lovorda Anders sagostund, och spelen han valt att spela än så länge. Final Fantasy-spelen och Chrono Trigger är några av mina absoluta favoritspel någonsin och det var underbart att återuppleva dem på detta ganska udda sätt. MEN, Anders! När du väljer att helt ge upp på Planescape Torment blir jag lite stött, arg och ledsen i ögat. Det är ett spel jag håller väldigt kärt, och helt klart ett av de absolut bästa västerländska rollspelen som någonsin gjorts. Dock kan jag förstå att det kanske inte är helt lätt att ta till sig om man inte är van vid “wall-of-text-dungeons-&-dragons”-rollspel. Och det kan mycket väl vara så att den massiva storyn och all lore runt omkring inte gör sig så bra i sagostundsform. Som plåster på såren får vi visserligen Final Fantasy 5, ett av de bästa i serien, en jag kommer ändå vara lite småsur på dig ett litet tag, Anders.

  Anyway, jag lovar att försöka hänga med på spelen så ofta som möjligt, och om inte annat lär jag kommentera på allt mellan himmel och jord som ni tar upp i avsnitten.

  Väntar med spänning på Soleil-avsnittet!

  Peace, love and styrketräning!

 2. Trähäst skriver:

  Kalasfint avsnitt! Ser fram emot Final Fantasy V, känns viktigt att Anders njuter av spelet han ska återberätta och jag hoppas att så blir fallet. Btw, på tal om Pokémon (som jag hoppas att ni tar upp i någon form!) finns det smärre likheter mellan Kirby och Jigglypuff!

  Kärlek till er pojkar, världsklass

 3. Pibb skriver:

  Bra avsnitt! Skönt att slippa den här Planescapesagan och få höra en riktig saga istället. Jag har haft stor behållning av de tidigare sagostunderna med Final Fantasy, så jag ser mycket fram emot ännu en sådan, om än en lite kortare variant som det verkar bli.

  Men, jag tycker det är helt okej att ge upp på spel som man inte fastnar för, speciellt som du Brunlöv verkligen har gett spelet en ärlig chans. Kör hårt Brownloaf! Titta inte i backspegeln utan se framåt mot en ny härlig japansk saga! 🙂

  Jag har annars funderat på en sak. När ni ska ha ert sommaruppehåll. Skulle ni inte kunna slänga ut ett lite längre retrospelsprojekt i form av typ ett japanskt rollspel (kanske secret of mana eller liknande) som första avsnittet i nästa säsong skulle kunna handla om? Eller att ni väljer något spel man ska samla mycket poäng i (dr. mario exempelvis) där alla retroresenärer får vara med och se vem som samlar mest poäng under sommaren?

  Tack för en bra show annars! Chao!

 4. SpeLinnea skriver:

  Jag gapskrattade rätt ut av inledningen av avsnittet. “TUTUT!” Det kom så jäkla oväntat.

  Klart Kirby har ett djup! 😀 Jag är förvånad över hur relativt svalt bemötande ni gav Kirby’s Adventure jämfört med med Kirby’s Fun Pak. Det blir ju lite spretigt med många olika teman. Det är kanske för jag själv håller KA högre upp på min personliga topp. Men Kirby är alltid Kirby som den rosa fluffboll han är och det är alltid värt i mina ögon. Och såklart kul att ni kört ett till spel i serien.

  En fråga rent allmänt är om Anders kommer närvara på Power up (Terebi ge-mus spelträff) i Malmö i sommar? Träffade Samson där på påskträffen och han är ju lika trevlig som han låter, och jag tror ju inget annorlunda om Anders. 🙂

 5. Kioskvältaren skriver:

  Tjabba, ni snackar ju ofta om paralaxscrollning och såna här tekniska termer. Och så hittade jag den här lilla videon:

  Det är Walt Disney själv som berättar om hur de gick till väga när de gjorde gamla Disneyfilmer och ville att bakgrunderna skulle röra sig.

  En tidig variant av paralaxscrollning. Kul att kika in.

 6. Mats "El_Kebabo" Holmkvist skriver:

  tycker du gör rätt i att skrota planescape anders, måste säga att jag inte har lyssnat särskilt noga på de senaste sagostunderna och märks nästan på dig att du inte gillar det nått vidare.
  Ska bli mycket mer intressant med ff5 då det är ett spel jag inte vet något om….
  härligt avsnitt annars precis som vanligt, låter som att kribyspelet är nått jag ska kika närmare på alltid kul med barnvänliga co-opspel.

 7. Kioskvältaren skriver:

  Håller med om att det var rätt att skrota Planescape Tournament.
  Du ska ju göra det som du tycker är roligt och det ska inte behöva kännas betungande eller som ett arbete som du måste göra bara för att du sagt det.

  Om du inte tycker det är kul så märks det också av i berättandet och jag hoppas att du kommer tycka FF 5 är roligare.

  En av de roligaste grejerna med sagostunden förr i tiden. FF7 tror jag, det var, var att Samson då och då stack in med en liten expertkommentar och ni kompletterade varandra så otroligt bra och det var det som lyfte sagostunden ordentligt tycker jag.
  Jag hoppas att det i och med FF5 kan återgå till det och att Samson kan få vara delaktig lite mer än vad han varit i senare sagostunder.

  Lycka till!

 8. Shotgun Facelift skriver:

  Herrehjärtanes vad skönt att du lade ner Planescape Torment Anders.
  Jag tyckte att sagostunden blev ett segt och tråkigt moment sen du började med det. Utöver det så kunde man nästan höra på dig att du inte riktigt gillade det lika mycket som de andra spelen i sagostunden. Spelet kanske är sjukt bra, men det kanske inte passar sig så bra i sagostunden-formatet. Sitta och radda upp en massa rader text blir lite.. klurigt.

  Hade dock föredragit FF8 eller 9 före femman. Men femman är också bra (jag ÄLSKAR jobbsystemet i det!) och jag hoppas att du får upp tagget igen! Tycker som Kioskvältaren att det skulle vara najs om Samson kunde flika in lite expertkommentarer också!

 9. ozzy88 (Emil.B) skriver:

  Håller med Pibb om att det skulle vara kul med något retro relaterat under sommaruppehållet. Skulle vara trevligt att spela något inför nästa säsong.

  Hej Anders! Skulle kommenterat inför förra avsnittet om att jag hade tagit ditt tips och börjat köra FF4! Men nu får jag meddela att jag klarat av det och tyckte att det var ett mysigt spel att plöja igenom. Har nu lyssnat igenom sagostunderna för FF4, FF6 och FF7. Låg i sängen och var sjuk så tänkte att det kunde vara kul att höra dem i ett kör för första gången.

  Det märks att sagostunden bara blivit bättre och bättre när man lyssnar på dem såhär. Detta kan bero på att du nu är mer hemma i JRPG genren än innan, att ni är bättre på att producera er podcast, att du nu är säkrare på att återberätta historier själv och att Samson kunde flika in med saker som du inte visste i FF7. En sagostund bör nog berättas av en person men om Samson fliker in ibland är roligare att lyssna. Så nu när ni ger er på FF5 så hoppas jag att det blir lika mysigt som med FF7.

  Har också kört en hel del FF5 och måste säga att jag är förvirrad över job-systemet och har problem med att lära mig “blue” magi spells. Karaktärerna känns inte lika intressanta som i FF4 och storyn känns lite…seg? Trots detta så tror jag att spelet har mycket potential längre fram då man fått kläm på systemet och striderna blir mer utmanande. Har behövt skaffa mig lite högre level inför nästa område ibland, vilket jag inte alls kände med 4:an.

  Nu kör jag Lufia 2 Rise of the Sinestrals. Jag tycker att det är väldigt bra. Kanske inte sagostunds material men ett roligt JRPG är det. Kanske något att köra över sommaren? 😉

 10. ozzy88 (Emil.B) skriver:

  Edit:

  Nu har jag fått tag på ett par trevliga “blue” spells och spelet har vuxit lite mer på mig. I skrivande stund har jag sparat utanför en mycket frustrerande boss-strid som jag inte knäckt än. Vet fortfarande inte vilka jobb jag vill ge till vem…

  Ska bli spännande att höra hur långt du hinner i första avsnittet av sagostunden och vad du känner så pass långt in i spelet.

 11. Johanw123 skriver:

  Håller med om att det var rätt att lägga ner Planescape Torment, inte ett spel som lockade mig och jag hoppade över sagostunderna måste erkännas. Ska bli intressant med FF5.

  Tänkte också höra om ni har spelat Grandia II, ett av mina absolut favorit RPG-spel.
  Lite off-topic tänkte jag också höra om ni har sett serien Game of Thrones, har fallit handlöst för denna jävla serien och tycker den är helt fantastisk.

Skriv en kommentar