SONY:
Gör Sony bäst i att ignorera PSN-problemen på E3, eller borde man beröra ämnet åtminstone lite? Jag tror inte Sony kommer undan med att sopa det under mattan, och jag tror Kaz Hirai kommer buga djupt scenen i 15 raka minuter medan han upprepar ”gomenasai” om och om igen. Jag tror inte Sony kommer glömma att de faktiskt har ett kraftfullt PR-verktyg i och med Kevin Butler, och tror man kommer låta honom dra några roliga skämt samtidigt som man kanske visa upp några förinspelade sketcher. De måste dock vara försiktiga så att skämtandet inte känns som att de trivialiserar det hela.

Förutom hackerattackerna tror jag mestadels fokus kommer ligga på NGP, som kommer tvinga PS3 att stå i skuggan ett tag. Sony borde verkligen utannonsera både pris och releasedatum för NGP vid det här laget, och påbörja marknadsföringen på allvar. Vi kan säkert förvänta oss att allt från God of War till Killzone och LittleBigPlanet kommer utannonseras. Det känns inte som att många nya spel kommer utannonseras till varken PS3 eller Xbox 360, eftersom de senaste månaderna varit fulla av teasers och nya trailers. Det kommer förmodligen handla mycket mer om att vi får se nya saker från spel vi redan väntar på. Jag tror även vi kommer få se en hel del HD-remakes.

Om man inte visar upp material av The Last Guardian som ser näst intill färdigställt ut, kommer jag bli officiellt bekymrad över det spelets utveckling. Om vi varken får se gameplay eller får ett releasedatum kan man undra vad som pågår. Om Bungie eller Infinity Ward-avhopparna Respawn Games visar upp projekten som vi vet att de jobbat på ett tag nu, så tror jag det är Sony som får upp dem på sin scen. Spelen kommer självklart komma till Xbox 360 också, men Sony är duktiga på att knipa sånt där. Det förvånar mig heller inte om Sony får äran att visa upp nytt material av Mass Effect 3 under sin presskonferens.

 

MICROSOFT:
Microsoft lär öppna med att skryta om Xbox Live, bara för att strö salt i såret på Sony. Jag tror man kommer rabbla siffror och statistik, samt påminna oss om alla tidsexklusiva spel och DLC-paket. Jag hoppas även att vi här i Europa äntligen får en vettig filmtjänst. Jag är så oerhört trött på vårt nuvarande utbud, och det faktum att vi inte ens får filmerna textade. Det Microsoft behöver är fler exklusiva titlar. Jämfört med Playstation 3 har Xbox 360 halkat efter riktigt rejält, och de titlar man haft har ofta inte presterat. The Witcher 2 är en bra start, men det behövs mycket mer. Jag håller tummarna för Alan Wake 2, och blir inte helt förvånad om de fixar något tidsexklusivt i stil med Max Payne eller liknande.

Allt som allt förväntar jag mig HD-remakes från Microsoft. Precis som Sony tror jag man kommer välja att återbesöka många gamla spel i en ny HD-skrud. HD-remaken av Halo: Combat Evolved kommer säkert visas upp, och det förvånar mig inte om man binder det samman med ett alldeles nytt Halo-spel som dessutom använder sig av Kinect. På tal om Kinect tror jag man kommer försöka få in den i kärnpublikens vardagsrum. Det tror jag man kommer göra genom att locka med Kinectstöd för spel som Mass Effect 3, nästa Halo och en Gears of War-spin off. Jag tror inte Microsoft kommer visa upp någon ny hårdvara, men samtidigt blir jag inte förvånad om de gör det. Det blir tufft för Microsoft när både Sony och Nintendo kommer med nya konsoler, och Microsoft måste ha en jävligt bra lineup av mjukvara för att kunna konkurrera. Det ryktas om att det är precis vad man kommer ha, frågan är bara hur mycket av det som kommer vara till Kinect.

NINTENDO:
Nintendo vann förra året med en rad kärnspel och en ny konsol. Det här året vet vi mindre om vad som kommer visas upp spelmässigt, eftersom Nintendo har varit oerhört tysta angående mjukvara. Eftersom Wii inte fått några spel på ungefär ett halvår förväntar jag mig att både Nintendo själva såväl som tredjepartsutvecklare i stället arbetat hårt på spel till Project Café, och att man visar upp dem på E3. Man måste även visa upp spel till 3DS, eftersom konsolens första två månader på marknaden har varit helt tomma på spel. Vi kommer självklart få se mycket av Super Mario 3DS, men jag tänker även gissa att det nya Zelda-spelet som det pratats lite om är till 3DS – inte till Project Café. Tyvärr tror jag att många av de nya spelen kommer vara remakes i stil med Star Fox och Ocarina of Time.

Det vikitgaste för Nintendo inför lanseringen av Project Café är att verkligen få ombord tredjepartsutvecklarna. Det har varit ett problem för dem sedan Nintendo 64, eftersom de andra utvecklarna verkar bli utkonkurrerade av Nintendo själva. Folk köper bara Nintendos spel. När jag säger att man måste få ombord tredjepartarna menar jag inte att man droppar några namn som skrivit kontrakt. Nej, jag menar att jag vill se utvecklarna representeras på scénen. Jag vill se Rockstar, Epic, Valve och BioWare stå på Nintendos scén och berätta specifikt vilka spel de arbetar på till den nya konsolen. Risken med Nintendos presskonferens är förmodligen att de inte kommer lyckas leva upp till hypen, och att ryktena är så långt ifrån sanningen att folk blir besvikna.