Jag kanske inbillar mig, men buggiga spel verkar öka i antalet allt eftersom spel blir mer och mer avancerade. Förra året var förmodligen ett av de buggigaste någonsin, med spel som Fallout: New Vegas och Red Dead Redemption i täten. Flygande hästar och försvinnande sparfiler rapporterades från höger och vänster. De harmlösa buggarna resulterade i roliga YouTube-videos, medan de mer allvarliga problemen fick många att slita håret i frustration. Själv stötte jag inte på några allvarliga buggar i varken Red Dead Redemption eller Fallout: New Vegas, men såhär ett år efter har buggandet hunnit ikapp både mig och min flickvän.

Det första som inträffade var att flickvännen plötsligt inte kunde komma vidare i Costume Quest. Flera timmar in var det meningen att hon skulle locka barn med en french fries-dräkt. Problemet var bara att inget av barnen reagerade på hennes försök. Hur många gånger vi än försökte, hur många gånger vi än startade om konsolen. Inte ens när vi laddade hem patchen verkade det fungera. Så jag begav mig till Google för att göra en sökning, och insåg snart att det här var ett vanligt problem. Diverse forum och message boards var fulla av upprörda personer som inte kunde ta sig vidare på grund av buggen. Även Double Fines egna forum hade en tråd angående buggen, där en av de anställda själv skrivit och därmed visat att de är medvetna om problemet. Ett halvår senare har Double Fine fortfarande inte lagat spelet, utan säger i stället bara ”sorry” till sina kunder och råder dem helt enkelt att börja om äventyret.

Efter traumat med Costume Quest påbörjade jag och flickvännen Castle Crashers tillsammans. Vår första spelsession varade strax över två timmar. Igår kväll skulle vi fortsätta vårt slottskraschande tillsammans, men upptäckte till vår fasa att vårt tidigare spelande var helt borta. Vi loggade in på hennes profil – ingen sparfil. Min profil – ingen sparfil. Kollade konsolens hårddisk – ingen sparfil. Hade vi glömt spara? Men vi såg ju ingen sparfunktion! Och spelet autosparade ju flera gånger! Ännu en titt på Google avslöjade att även Castle Crashers har en bugg som helt enkelt raderar hela din sparfil. Trots att spelet är TRE ÅR gammalt har utvecklarna The Behemoth fortfarande inte lagat buggen med en patch. Precis som Double Fine väljer man alltså att helt enkelt ignorera sina spelare totalt. Är buggarna omöjliga att fixa? Eller är utvecklarna verkligen så nonchalanta att de skiter i buggar som förstör spelen och gör så att det inte går att spela dem?

Kanske borde vi bara undvika spel med fonetiska alliterationer på K.