Visst var jag aningen skeptisk när jag först hörde om Sonys Move-kontroll till PS3 men när Sorcery visades upp på E3 2010 ändrades snabbt min åsikt; kanske fyller ändå Move ett tomrum med sin underligt utformade kontroll med en lysande boll och tillhörande kamera. I väntan på Sorcery (som fortfarande i skrivande stund inte fått något releasedatum) så var det demonstrationen av Start the Party på Gamex 2010 som fick mig att köpa ett Move Starter Pack då spelet utnyttjar kameran och kontrollen på ett finurligt sätt, samt att min dåvarande 3åring tyckte det var sjukt kul.

Efter Start the Party har jag provat en del titlar men tyvärr har inget spel gjort något speciellt bra intryck. Så kom E3 2011 och till min förvåning visades ingenting från Sorcery, däremot visades en för mig helt ny intressant titel, Medieval Moves. När jag senare hörde att Start the Party var på gång med en uppföljare så kändes det som om Move-året var räddat, därför är det extra kul att dessa två titlar ingår i dagens Move special där även Carnival island gått under luppen.

Medieval moves: Deadmund’s quest

Du spelar en pojke, prins Didrik, som blivit transformerad till ett skelett (och kallas nu för Dödrik, ha ha) av en ond trollkarl vid namn Morgrim. På äventyret, som inte helt oväntat går ut på att bekämpa trollkarlen, har du hjälp av tre huvudvapen; svärd, pilbåge och kaststjärnor samt kan skydda dig med en sköld.

Spelet går på räls dvs. du går automatiskt framåt när det behövs, kan tyckas lite tråkigt men för det här spelet är det ingen nackdel med tanke på åldersgruppen av spelare man har siktat sig in på. Man behöver däremot ibland välja en väg att gå eller skjuta iväg en lina för att dra sig upp på en platå eller liknande, vilket ändå gör att man får vara med och bestämma lite. Medieval Moves går att kontrollera med två Move kontroller men det fungerar faktiskt bäst med en. Kontrollen fungerar i övrigt utmärkt och det känns väldigt ”verkligt” när man tar tag i pilar genom att föra kontrollen över och bakom axeln för att skjuta med pilbågen, en rörelse man får göra väldigt ofta och fort för att snabbt därefter skydda sig med skölden mot attacker. När det gäller svärdet är det lite lagg mellan kontrollens och svärdets rörelser men det är troligtvis ingenting som spelets målgrupp bryr sig om.

För en 4 åring tog det 6-7 timmar att spela igenom historieläget med viss hjälp av farsan för att ta sig igenom kluriga avsnitt men värt att notera är att det går att byta svårighetsgrad för att göra spelet lättare. Spelets dialog är helt på svenska vilket är ett stort plus i kanten och det genomgående intrycket är att det är ett välgjort spel som kan vara aningen enformigt i vissa lägen men det vägs upp av en hel del spännande överraskningar och häftiga bossfighter. När man sedan klarat spelet kan man fortsätta att utforska kampläget där en del minispel, co-op spel samt onlinespel väntar. Det här är i dagsläget helt klart en av de bästa Move titlarna! Har du en svärdtokig unge där hemma – köp!

Start the party! Save the world

Det här är ett typiskt party spel där alla kan vara med. Det handlar om runt 20 minispel som går att köra i sololäge eller i gruppspelsläge med upp till 4 spelare. Man kan välja att köra ett spel åt gången eller överlevare där alla speltyper blandas och man skall försöka ta poäng för att få mer tid att spela. Ett genomgående tema i spelen är att du ser dig själv men med Move-kontrollen utbytt mot någonting annat t.ex. en klubba eller pistol och det är faktiskt riktigt kul.

Minispelen är genomgående galna och ett exempel är ”Fientliga fyfän” där du har någon sorts monster på handen, med det här monstret skall du fånga eldflugor för att sedan skjuta ner flygande dinosaurer genom att rapa ut dom. Precis som sin föregångare är spelets dialog helt på svenska och en nyhet i denna uppföljare i serien är att en vän kan styra diverse monster/gubbar för att hjälpa eller göra det svårare för den som kör med Move-kontrollen, klart kul om man är flera och inte vill sitta sysslolös. Har man barn hemma så kommer inte den här titeln att göra någon besviken!

Carnival Island

Självklart måste även Move ha ett klassiskt ”femkampsspel alá Grönan” och Carnival Island gör sitt jobb bra. Här kan man välja att köra ett handlingsläge och låsa upp olika grenar genom att klara utmaningar eller spela ett partyläge för upp till 4 spelare.

Bland spelkategorierna finns ringspel, minibowling, grodträsket, korgboll, pang på skjutbanan och slantsingling. Sen finns även magiska spegeln där man förvränga bilder av sig själv och spara för att sedan se under olika delar av spelet. En negativ sak med spelet är att det är lite på underliga laddningstider mellan vissa moment men är man en mindre stressad person så spelar det ingen roll, jämfört med Start the Party så kan man ta det lugnt och försiktigt i det här spelet, men fortfarande ha kul.

Gissningsvis fungerar det här spelet bra med även de absolut yngsta spelarna, dialogen är på svenska vilket underlättar och det går liksom inte att komma ifrån att det är riktigt skoj att slå med en klubba så en groda sprätter iväg, det kommer ungarna att göra också.

Text av Niclas Ericsson


Niclas är en aningen pryltokig biostatistiker som genom tiderna har varit innehavare av en hel del spelkonsoler. Bland dom gamla favoriterna finns Dogfight till Intellivision, The legend of Zelda till NES och Medievil till PS1. Mottot är att aldrig sluta leka och det händer att han flyger radiostyrda flygplan, kör radiostyrd bil eller skjuter luftgevär på Ludde Lundblads Star Wars gubbar (hände i alla fall).