Någonstans under nittiotalet satt jag framför min episka spel-PC som hade hela 166 Mhz Pentium-processor och 16 MB ram. På den spelade jag Quake. Varje dag. Jag konsumerade spelmedia som tjocka äter kakor. I en speltidning jag inte minns namnet på (PC gamer?) fick jag tillhörande skivor och bland de ihopslängda demoversioner av aktuella spel fanns en hel skiva fylld med extramaterial till Quake. Bland dessa fanns något jag aldrig sett förut.
En speedrun.

Jag krånglade mig genom den komplicerade processen av att placera filen i rätt mapp och starta Quake med rätt parametrar (MS-DOS, maddafakkas, look it up) och sedan dra ner konsolen med tilde och skriva ”PLAYDEMO /Speedrun_1947.dem”

Framför mig spelades Quake av en expert. En galen finne som lyckats hitta, vad man då trodde var, den perfekta planen för att spöa Quake på svåraste svårighetsgrad snabbast möjligt. Tiden och teknikerna har sedan länge slagits av andra, men då var det som att titta på Michael Jordan i hans glansdagar. Vilken skicklighet!

Fler har också upptäckt tjusningen med att beundra dessa tangentbords-kungar och drottningar.
När jag fick bredband för första gången år 2000 hittade jag snabbt fler speedruns och upptäckte en hel djungel av sjuka spelgudar och deras prestationer. Jag törs inte räkna alla timmar jag spenderat beundrades deras förmågor, men så småningom tog min kärlekssaga slut. Det finns bara så många gånger jag kan bli imponerad av att någon slagit hastighetsrekordet i Super Metroid. Min törst efter att beundra andras expertis har dock bara ökat.

Tack och lov finns det e-sport. Där den galne finnen och alla andra visat hur de överlistad en programmerares bandesign finns här istället en ny nivå. E-sportare behärskar inte bara system utan kan dessutom hypnotisera spelmekanikerna att lyda deras flinka fingrar i kampen mot en annan människa som även den sitter på samma magiska kraft. De digitala duellerna har samma kittlande känsla som mina gamla speedruns men med tillägget att varje match också är en unik uppvisning i tekniker och kontratekniker. Det är reaktionärt och dynamiskt och jag älskar det.

Fler har också upptäckt tjusningen med att beundra dessa tangentbordskungar och drottningar. Fenomenet Barcraft där en ser på matcher på storbild på sportsbarer växer så det knakar och till och med gammelmedia har hakat på med SVT:s satsningar på webben.

Så varför tar jag upp det här nu? Finns det en poäng med den här ytterst personliga lilla anekdoten? Jajjekorv!

För oss som redan är sålda känns det givet att bänka sig
Jag talade med Jesper Englin häromdagen och han tipsade mig om att det nu i helgen är Dreamhack på gång och att hans program Rematch kommer sända direktsänt från e-sportseventen. Det här bara får du inte missa! För oss som redan är sålda känns det givet att bänka sig, men om du inte redan är biten av flugan; sätt dig ner och titta på en match med proffsiga kommentatorer och lysande speless. Jag lovar att du kommer komma på dig själv med att ropa i extas när du ser en särskilt häftig manöver eller bita dig på naglarna när spänningen tar till.

Jag har knappt spelat de spel som tävlas i nuförtiden, men det gör inget – jag sitter som klistrad ändå, tack vare allt välgjort arbete av kommentatorer och intervjuer.

Två olika strömmar på SVT Play kommenterar svenska experter spelen Counter-Strike, Starcraft 2, Heroes of Newerth, Quake Live och Super Street Fighter IV. Reportern (och sötnosen!) Jesper Englin bjuder också på exklusiva och närgångna intervjuer med e-sportens största stjärnor.

Missa inte tidernas e-sporthändelse i Sverige – Rematch Live från Dreamhack Winter 2011! Sändningarna startar lördagen 26 november 11:50.

Du hittar dem här.