Krönika

Lägg av med Fake Nerd Girl-memet

Jag vet inte om ni är bekanta med The Fake Nerd Girl-memet. Om ni inte är det, grattis, er version av internet är bättre än min och läs för guds skull inte vidare. Klicka på den här länken istället för att läsa den kommande texten.

För er som är bekanta behöver jag förmodligen inte redogöra för den begynnande trope som är Fake Nerd Girl (eller Idiot Nerd Girl, eller Fake Geek Girl), ett meme skapat för att klanka ned på tjejer som anses enbart röra sig i nördkretsar för att få uppmärksamhet och som skramlat ihop sin information om nördkultur från typ en googling. Kontentan är att hon inte är någon “riktig nörd” utan antingen bara en uppmärksamhetskåt brud. Fenomenet har nu fått så stort genomslag att det användes i en annons som en fiendeklass på baksidan av senaste numret av Batman (dock inte på BatGIRL, go figure). Det är inte okej, och jag ger er tre primära anledningar varför:

1.Nördkultur är inte en exklusiv subkultur

Jag vet att det sög att bli mobbad i högstadiet för att du läste Maggie Furey istället för Cosmopolitan och jag vet att det var en helt fantastisk upplevelse något år senare då du hittade en klick människor som också ville prata om “Aurian”.
Jag fattar att den gemenskapen som nördkulturen gett dig genom åren är något du vill bevara med gissa vad, den är inte liten eller ens speciellt exklusiv. ALLA storsäljande filmer är baserade på serier, tv-spel är mainstream och The Walking Dead går på svensk tv. Och vet du vad mer? Det är awesome. Fler människor som intresserar sig för din kultur, dina intressen och dina kulturyttringar betyder fler människor att snacka “Aurian” med. Kanske till och med på lunchen!
Jag är inte bättre än någon annan, jag har också terretoriallt påpekat mitt högre kunnande om nördtrivia men vem satan gynnar det? Vilka försöker vi bevisa något för? Resultatet är oftast bara att vi låter förjävla douchiga.

Sluta med det och sluta lolsa åt stereotypiseringar av unga tjejer inom kulturen. Du är inte Voldemort, du får inte bestämma vilka som är renrasiga nog för att få vara med i din kulturella gemenskap. Däremot kan du få brilliera med all din mödosamt uppbyggda nördtrivia när du leder din alldeles egna skara små padawans in i världens bästa kulturyttringar. Var en Ben, inte en Voldemort!

2. Sluta hata på dig själv

En stor del av Fake Nerd Girl-memet är att tjejen i fråga ska vara konventionellt snygg och därmed enbart prata Batman med dig för att hon hoppas på att få fördelar (vad är sjukt ospecificerat) av din förtryckta sexualitet (du vet, för du är ju en ful nörd och ni får inte ligga) samt få uppmärksamhet, vilket ju är för unga brudar vad solens strålar är för Superman. Det låter en aning extremt men den här formen av slutshaming är en av grundpelarna i Fake Nerd Girl och ett problem som anknyter till porträtteringen av kvinnor överlag inom nördmedia.

Jessica Bagnall på Feminspire sammanfattade det bra:

“In a culture where the women that are portrayed are usually sexy plot devices, sexy love interests or sexy villains, it’s no wonder that it is so difficult for a nerdy girl to be seen as an actual human being who just wants to pick up last week’s Spiderman and go home.”

Kontentan är att ser du inte ut som en konventionell nörd så måste du ha en dold ondskefull agenda för att vistas på convent eller bara inom kulturen generellt. Såhär skrev Tony Harris, som bland annat författat till Ex Machina och Iron Man, på sin facebook-sida i veckan:

Yeah. Dude.


Om en snygg tjej kommer och snackar Starcraft med dig kanske inte din första reaktion ska vara att du är för ful för att få uppmärksamhet och därmed direkt anta att hon bara vill vampyrera på din uppmärksamhet. Vem vet, hon kanske vill snacka för att ni har ett gemensamt Star Craft-intresse, eller för att hon är nyfiken på spelet eller för att du kanske är skitsnygg enligt henne? Du kommer aldrig få veta det om du avfärdar henne som fejk för att hon inte kan rabbla The Grey Warden pledge på stående fot.

Fake Nerd Girl drabbar nämligen inte bara tjejerna som faller under dess mall, utan också de runt omkring. Och…

3. Det drabbar nördbrudar, ALLA nördbrudar

Den uppmärksamma läsaren har eventuellt noterat att jag under textens gång enbart nämnt kön på tjejen som anklagas som fejk. Detta är för att de “riktiga” nördar som hävdar sig genom att trycka ned FRÄMST (okej, nästan enbart) unga tjejer inte har ett specifikt kön. Även tjejer ger sig på andra tjejer, kallar dem för fejk för att själv säkerställa sin plats i nördgemenskapen där kriterierna för antagning är jäkligt tuffa för nån med en menscykel. Genom att använda unga tjejer för att själv hävda sin förträfflighet befäster vi inte bara bilden av den stereotypa nördbruden som måste se ut och bete sig på ett visst sätt och utesluter de tjejer som skulle kunna hjälpa till att ändra på den bilden. Det skapar också en press på tjejer som befinner sig inom nördkulturen att hålla sig inom de givna ramarna och exempelvis inte spela The Sims eftersom det inte är “ett riktigt spel”, inte cosplaya de karaktärer de vill och överlag inte bete sig “tjejigt”.

Vi kan alla hålla med om att nörderi är awesome. Ni skulle förmodligen inte läsa Svampriket om inte ni, som vi här på sidan, tycker att spel och populärkultur är typ det bästa som finns.

Jag antar också att ni vet om att andra nördar är det bästa som finns, så varför inte ta chansen att föröka oss nu när vi har den? Så nära som vi var zombieapokalypsen innan Obama återvaldes har vi nog aldrig varit och när den tiden kommer är det bra att se till att så många som möjligt har läst The Zombie Survival Guide. Att unga tjejer intresserar sig för samma grejer som du tycker är kul skadar inte ditt intresse eller gör det mindre värt, men du kan skada deras upplevelse om de konstant möts av nidbilder av sig själva när de försöker vara en del av gemenskapen. Sluta sprida dem. Det gynnar oss alla.

Kommentarer

 1. Frances skriver:

  This: “du avfärdar henne som fejk för att hon inte kan rabbla The Grey Warden pledge på stående fot” 😀 *phew* HAHA!

  Jag är alltså en “äkta nerd”. Som en äkta nerd tänker jag direkt införa en ny regel: ALLA är äkta nerdar om de själva identifierar sig som nerdar. Det finns bara ett kriterie som behöver uppfyllas och det är “intresse”. Man kan vara intreserad av sånt man inte vet så mycket om och är nybörjare i. *gasp*

  Jag försökte fråga en person på Twitter som skrev om #FakeGamerGirl i förrgår om vad PROBLEMET är. Lustigt nog fick jag aldrig ett ordentligt svar utan bara massa svammel och att “hon blev irriterad av dem” och lite slutshaming. Jag fattar fortfarande inte vad PROBLEMET är.

  VAD ÄR PROBLEMET???

 2. anna.p.anna skriver:

  jag känner att jag måste installera en stor knapp bredvid datorn, märkt “AMEN PÅ DEN, MEDSSYTER” som jag kan drämma knytnäven i och då skicka upp ett fyrverkeri som syns ända bort till malins residens i fruängen. för hon förtjänar det, gång på gång.
  (knappen hade förövrigt suttit mellan två andra, den ena märkt “samson är arg på världen och jag håller med” som är kopplad till en kanon som skjuter salut, den andra märkt “ludde är lite obehaglig men inte direkt oanständig” och är kopplad till en katapult som skickar iväg en ko in i omloppsbanan.)

  jag vet inte vad det är som eldar på dessa kränkta nördar, är det rädsla för att något ska gå förlorat, att deras kultur ska bli urvattnad om fler får tillgång till den? kanske?
  men det här barnsliga “NÄE, du får inte röra min master chief-docka i begränsad upplaga, kommer det tjejbaciller på den så är den förstörd för alltid!”-mentaliteten är inte okej. att två nördar tuppfajtas sinnesmellan om vem som mest hardcore och hatar de senare star wars-filmerna mest är en sak, men att systematiskt trycka ner unga tjejer FÖR ATT DE ÄR UNGA TJEJER, är en helt annan.

 3. Rötskägg skriver:

  Det här är nog första gången jag inte håller med dig i dina texter. Jag tycker verkligen inte om att folk kallas sig själva för nördar till höger och vänster. Inte för att de inte uppfyller “kriterierna”, utan för att man målar in sig i ett hörn utan anledning. Om anledningen skulle vara att man vill komma i kontakt med likasinnade ser jag ingen anledning till att inte bara säga “jag gillar batman”. Jag tycker verkligen inte om ordet “nörd” eftersom det har kommit att betyda något helt annat den senaste tiden. Dessutom känns det väldigt begränsat till vissa områden. Man hör t.ex. aldrig någon säga att de är whiskeynördar eller inredningsnördar.

  Varför ens göra det komplicerat? Säg att du gillar att spela Farm Simulator 2000 om du nu gör det. Om det gör dig till en “nörd” eller inte är väl helt ointressant. Alla har olika definitioner av ordet och man får inga medlemsförmåner för att “nördig”.

  Det jag inte tycker om är att man skapar en vi-och-domkänsla genom att säga saker som “vi nördar”. Det skapar en exklusivitet som personer som du talar om i texten direkt känner att de måste försvara. Oavsett om vi vill det eller inte. Jag förstår att vi vill känna oss exklusiva och vi vill ha en identitet, men indelningar på det sätter tror jag bara är till nackdel.

  Varför inte skrota ordet “nörd” och var saklig istället?

  Om någon vill förklara för mig varför detta skulle handla om unga tjejer som blir nedtryckta så gör gärna det, för jag kan verkligen inte se den kopplingen. Att det är en tjej på bilden på memen har jag aldrig sett som att det handlar specifikt om tjejer.

  Om det är något vi kan vara utan så är det väl ännu en uppdelning. Om man nu tvunget vill dela upp oss i nördar och icke-nördar så behöver man väl inte ta steget att dela upp nördar efter kön.

  Gör det inte mer komplicerat än det är. Varför kan man inte bara vara saklig? Säg vad du gillar om du nu vill det. Jag tycker inte man ska måla in sig i ett hörn genom att beskriva sig som nördtjej eller nördkille. Genom att vara en individ snarare än en soldat i nördarmén slipper du att bli nedtryckt av “nördarna”.

 4. Malin Söderberg skriver:

  Rötskägg: Och jag håller naturligtvis inte med ditt inte medhåll, även om jag tycker att du har en väldigt valid point resonemanget om nyttan av definitioner 🙂

  Att memet heter fake nerd girl, idiot nerd girl och fake geek girl är en hint om att det handlar exklusivt om tjejer, vilket det GÖR. Som kille behöver du aldrig utvärderas i din nördighet, det är självklart att du kan vara en nörd. Med tjejer är det inte lika självklart.

  Notera även att dessa tjejer inte alltid definerar sig själva som nördar, liksom varenda konversation inleds inte med “Asså jag är en sån NÖRD etc”, utan det räcker att tjejen i fråga vistas i vad som klassas som nördiga sammanhang, exempelvis på forum eller på convent, för att hennes trovärdighet och “rätt” att befinna sig där ska ifrågasättas.

  Och jag känner tre sk. whiskeynördar, som själva kallar sig det och åker på semiårliga resor till brittiska öarna för att dricka öl och whiskey (dock får en inte använda argumentationstekniken “Jag har träffat nån som” etc om en inte är Göran Hägglund tycker jag, det är lite ovesäntlig argumentationsteknik). Sedan håller jag helt med dig om att konceptet nörd nu mer används så ofta att det tappat lite av sitt sting, du kan teoretiskt sett vara nörd inom allt. Såg nyligen en podcast som drevs av ett “gäng glada fotbollsnördar”, so yeah, that happened.

  Däremot slutar inte hirarkier och strukturer att existera för att vi inte sätter en benämning på dem. Om alla slutade kalla sig nördar och istället bara ägnade sig åt sina intressen skulle fortfarande nördKULTUREN leva vidare.

 5. NuYu skriver:

  Alltså. Vilket jävla as Tony Harris är. Inte för att jag kände till honom innan men jösses, vilket as.

  Jag håller helt med dig om att hela Nerg Girl Memet är åt helvete, och givetvis handlar det om tjejer. Om det är en tjej på bild och det till och med har girl i namnet så handlar det givetvis om tjejer, inte en chans att en tjej ska få stå som allmängiltig bild för något specifikt eller “mänskligt”.

  Visst är du, Rötskägg, ändå inne på något i att det blir ett vi och dem-tänkande, men att inte få benämna och identifiera sig själv med en viss gemenskap skapar också ett problem.

 6. Tommy Håkansson skriver:

  Agreed. Mest att det är sorgligt hur det uppenbarligen riktar sig mot tjejer, och att det förmodligen inte är en slump att det är en tjej på bilden. Allt det sucks balls. Men vill bara fråga om det inte är så här, att det handlar mindre om att personen i fråga inte kan något om diverse subkulturer, och mer om att personen i fråga låtsas kunna något om diverse subkulturer. Är den här gruppen nördar fientligt inställda gentemot oinsatta eller posörer? Kanske båda. Vilket fall som helst är det ju ganska tydligt riktat mot ett kön, oavsett vad. Och som sagt, sucks balls.

 7. Malin (för lat för att logga in) skriver:

  Tommy: Fats även om den menar folk (tjejer) som “låstas” så skapar och återskapar den en bild av att en viss typ av tjejer måste testas innan de får vara med och leka.
  Comics alliance skrev sjukt bra om att “nörd” inte är könsneutralt i förhållande till diskussionen om Fake Geek Girl: http://www.comicsalliance.com/2012/11/15/geek-masculinity-and-the-myth-of-the-fake-geek-girl/

 8. T4 was Here skriver:

  Never heard off it, och inte när så rolig som massa andra meme som MILF Ninetails eller den där med larven vad den nu heter igen…

 9. T4 was Here skriver:

  Nej, alla Poképarents är skoj inte bara Ninetails.

 10. Tommy Håkansson skriver:

  Jag tycker inte det finns något krav på test om det nu skulle vara så att folk (tjejer) som ännu inte är så insatta i subkulturen ändå välkomnas så länge som de inte låtsas kunna. I så fall är det tillgjordheten och inte okunskapen som görs narr av.

 11. Leia skriver:

  Jag har lite svårt att fatta hur man kan ha nåt emot newbies, oavsett kön eller vilket ämne det råkar handla om. Jag menar, det har vi väl alla varit nån gång, och lär vara det fler gånger. Men jag håller med Tommy, för mig handlar det om folk som låtsas vara experter på nåt dom nyss upptäckt. Hur gärna dom än vill diskutera nåt med en så går det bara inte, för man kommer ingenstans om den ena bara låtsas eller gör allt den kan för att imponera på en med nonsens. Och believe it or not, men jag har sett betydligt fler killar än tjejer som gjort så och det skulle inte förvåna mig om anledningen till det är just en sak som jag sa på twitter för nån dag sen. Att nuförtiden verkar det omöjligt för två personer att bara bli glada över att ha nåt gemensamt utan istället ska det bli nån jävla tävling om vem som gillat en viss sak längst. Då kanske den ena eller båda känner att dom måste fejka ett och annat för att räknas, vad vet jag. Frustrerande är det i alla fall.

  Och när det gäller det här med att nördarna ska vara nån sorts exklusiv klubb så har jag liksom fått för mig att mycket handlar om att “vi” brukade vara längst ner på näringskedjan, dom som blev hackade på av alla “coola” människor, och nu är det nästan tvärtom och dom “coola” vill vara som oss. Så för vissa verkar det som att det är payback time nu :/ Men det underliga är att en manlig sportfåne inte nekas inträde i nördklubben när tjejer gör det.

 12. Rötskägg skriver:

  Jag vill bara passa på att påpeka vilket underbart community Svampriket är där såna som jag som kanske är naiv och oinsatt i vissa problem kan ha en annorlunda åsikt och ändå bli bemött med bra motargument istället för att bli överkörd. 😀

 13. Henrik Kanbjer skriver:

  Det känns bara fånigt att inte få kalla sig nörd. Det är ju inte en skyddad titel som kräver utbildning och någon form av legitimation för att rättfärdiga sin titel.

  När vem som helst får kalla sig jurist kan väl lika gärna vem som helst få kalla sig nörd utan att bli ifrågasatt vem som är äkta eller falsk.

 14. Malin Söderberg skriver:

  Tommy, mf: (Sorry, inte läst era kommentarer sedan sist, gör det sen, men ville ändå länka detta) Det här beteendet är vad Fake Geek Girl-memes hjälper återskapa ->
  http://25.media.tumblr.com/tumblr_mdgh81fSJD1rb4jbpo1_1280.png
  http://25.media.tumblr.com/tumblr_mdgh81fSJD1rb4jbpo2_500.png

 15. NuYu skriver:

  På tal om något annat men som ändå har med det här att göra tycker jag alla ska läsa den här texten av Maddy Myers:
  http://thephoenix.com/boston/recroom/145892-one-womans-battle-against-the-anxious-masculinity/

 16. SpeLinnea skriver:

  Berörde också samma ämne för ett tag sedan! http://spelinnea.wordpress.com/2012/10/24/var-ar-alla-fejkspelare/

  Dessa tjejer som “förstör” den “riktiga” nördkulturen. Förstör vadå och för vem är frågan, men man får aldrig svar.

 17. Tommy Håkansson skriver:

  Men jag var ju så noga med att påpeka att könsaspekten suger pung! Så noga! :'(

 18. Shotgun Facelift skriver:

  Sidenote: I allmänhet tycker jag det är lame när folk ska kalla sig för nörd bara för att passa in i något socialt sammanhang. Lägg inte ner så jävla mycket tid med att hävda dig som nörd, lägg ner den tiden på att spela/läsa serier/whatever istället. Sen om personen är en kvinna eller man är för mig oväsentligt. Anledningen till att jag behövde ladda ur mig detta tämligen obviösa inlägg är att jag tycker det går lite inflation på uttrycket. Det verkar som att många tycker att det är ballt och hippt att vara nörd och jag antar att jag känner mig kränkt då som “TRUE” och inte vill dela med mig av min fina livvstil utan bara eliten får vara med. Visst, detta perspektiv kan såklart leda till att jag blir utstött av de som anser att JAG inte är tillräckligt nördig för att få sätta det epitetet på mig. Äh, jag vet inte. Klart man kan kalla sig vad fan man vill. Men jag tycker i alla fall att det är löjligt att kalla sig något enbart i för att passa in.

  Bra krönika för övrigt! Det känns som det var ett tag sen man fick en sån här laddad Malin-artikel. De enda av svamprikets texter som verkligen skapar debatt och kommentarfältet blir riktigt intressant att läsa 🙂

 19. Leia skriver:

  Shotgun Facelift: Word.

 20. Rötskägg skriver:

  Shotgun Facelift: Precis vad jag också tycker.

 21. Tommy Håkansson skriver:

  Jag ritar egna förklarande serier. 😀

  http://i.imgur.com/bamGH.jpg
  http://i.imgur.com/woZbW.jpg

  Och än en gång: Att tjejer synas mer än killar suger! Att tjejer synas mer än killar suger! Att tjejer synas mer än killar suger! Det delen är jag 100% med på, helt och hållet.

 22. Peter Ek skriver:

  Jag tycker det är ganska tydligt att hela fenomenet inte alls handlar om nördar utan om feminism och feministiska tolkningsmodeller av verkligheten. Allt tal om strukturer och det kategoriska försvarandet av allt kvinnor tar sig för är väl tydliga tecken på detta. Samt givetvis att alla feministbloggar har skrivit om fenomenet de senaste veckorna.

  För mig är det oehört enkelt. Jag är nörd. Själv identifikationen med den subkulturen sätter mig i evig konflikt med alla som inte är nördar. Man blir nörd huvudsakligen, misstänker jag, för att man inte har de sociala färdigheterna för att umgås med de “coola” människorna i ungdomen. Själv är jag autistisk och kommer aldrig att kunna vara social.

  Jag är därför inte det minsta intresserad av att få mina hobbies invaderad av människor som saknar det sociala stigmata som krävs för att behöva röra sig exklusivt i en liten cirkel av liksinnade, jag är inte heller intresserad av att umgås med människor som inte kan rabbla tabeller från rollspel från minnet, kan bakgrundshistorien alla figurerna i Official Handbook of the Marvel Universe vol. 1 och har en IQ under 140.

  Ni populära och sociala svin har resten av samhället, lämna min värld ifred. För om ni börjar infiltrera min värld med er, med era sociala strukturer och så vidare, då kommer min värld långsamt att utplånas av era normer.

  Och vad har jag då kvar?

 23. Pontus skriver:

  Jag har egentligen problem med termen “äkta nörd”.

  Gå tillbaka till våra föräldrars generation, de som var tonåringar på 80-talet, och det var betydligt svårare att få tag i serietidningar (postorderkataloger eller kanske en affär om du hade turen att bo i någon av storstäderna) om du ville leka med din dator måste du i princip jiddra med command line, om du ville ha tag i en viss tv-serie måste du bege dig till postorderkatalogen igen för att få tag i gamla avsnitt och banda nya, tv-spel var obönhörligt mycket svårare och sinnessjukt dyra (ungefär 600 spänn för en sprillans ny kassett, vilket bli mer än tusenlappen i dagens pengar, så du skaffade den begagnad eller hyrde) och i princip all nördkultur var svårare och mycket dyrare att delta i.

  Det var därför de var utfrysta, de spenderade tid och pengar på att INTE skaffa moped, gå på disko och virka axelvaddar (osäker på det sista). Internet förändrade allt det, absolut varenda person med en dator kan klicka sig till nördkultur och vi måste faktiskt acceptera det. Man behöver inte vara lika manisk som en själv bara för att prova på någonting. Nördkulturens exklusivitet är på väg bort och det finns ingenting vi kan göra åt det, hur ludditiska vi än vill vara.

  Det finns en sak som inte förändrades däremot; det är fortfarande toksvårt för många att intressera sig för naturvetenskap eftersom matematik inte är något man bara kan googla upp (det har dock blivit mycket billigare, eftersom webben supplementerar läroböcker utmärkt och ibland gör dem helt obeselet). Då pratar jag inte om de som sett E = mc^2 någon gång utan de som faktiskt kan använda den formeln till att räkna ut hur mycket energi som frigörs när man klyver ett kilo uran. Folk som läser en teknisk utbildning och inte kan diskutera med sin familj om exakt vad tentan de oroar sig för ens handlar vet hur en nörd brukade känna sig.

 24. Peter Ek skriver:

  Pontus: Lite historielöst. Jag var tonåring på (sena) åttiotalet och inget av det där stämmer förutom vad gäller TV-serier som man fick beställa via katalog. Dessutom blandar du ihop tillgänglighetsfaktorn på sån underhållning med vad det innebär att vara nörd.

  Jag hade vänner som var filmnördar men som ändå fungerade i sociala sammanhang och hade ett normalt socialt liv och umgänge, men deras hobby var inte billig eller lättillgänglig den heller.

  Jag vill hävda att det krävs ett visst mått av att man antingen befinner sig på ASD-sprektrat eller bara har svaga sociala färdigheter för att räknas som nörd, samt intresse för rollspel, dator- och TV-spel, science-fiction, fantasy, serier etcetera.

  För övrigt så kostade inte TV-spel 600 kronor till NES eller SNES på den tiden, snarare 400 – 500 kronor. Spel till C64/Amiga/Atari var billigare, runt 300 – 400 kronor. Visst, fortfarande dyrt, men å andra sidan köpte jag mitt första 10-pack 3.5″ DD disketter för 299 kronor. Nästan 15 Mb tillsammans, 20 kronor megabyten. 😀

  Och “våra föräldrars generation”? Var dom tonåringar på åttiotalet? Hur gammal är du, fjorton? 🙂 Dom flesta skaffar väl barn runt trettio nu?

  Vad gäller den sista biten är jag benägen att hålla med dig. Det gäller att hålla humanistpacket kort. 😉

 25. Gurkodlarn skriver:

  Detta är ju nästan relevant.

  http://youtu.be/740AlLeZG40

 26. Gun skriver:

  Jag har bara en fråga: om man nu stöter på en person som låtsas att de kan en massa om ett spel, en serie eller något annat du är väldigt förtjust i. Hur skadar det ditt intresse? Jag förstår absolut att det är irriterande, men människor låtsas att de vet mer än vad de faktiskt gör hela tiden. Det gör inte ditt intresse sämre och det kommer inte ta något ifrån den där saken du tycker så mycket om. I slutändan ser bara posern fånig ut. Så vad är det som är så grymt provocerade?

  Kan det inte också vara så, att de som låtsas gör det i hopp om att passa in bättre i en nördkultur som trots allt ofta inte är så öppen som man vill tro? Oavsett hur irriterande en poser kan vara så är de förmodligen väldigt harmlösa och lätta att undvika.
  Jag vet inte jag kanske har fel 🙂

 27. Alex skriver:

  “I slutändan ser bara posern fånig ut.”
  Alltså driver folk med denne.

  “Så vad är det som är så grymt provocerade?”
  Att de gör det, tydligen (nej, tycker också det är trist att det är fokus på bara ett kön).

  “Oavsett hur irriterande en poser kan vara så är de förmodligen väldigt harmlösa och lätta att undvika.”
  Såna människor tar fokus från de som faktiskt är kunniga och brinner för intresset, och ger det en ytlig luftskallestämpel som talar till den lägsta gemensamma nämnaren = inte intressant, meningsfullt eller nördigt.

 28. Pontus skriver:

  Peter Ek:

  Om du ville ha amerikanska serietidningar fanns det absolut inga garantier att du ens skulle få tag på dem ifall du inte kände någon som visste hur man gjorde eller bodde i någon av storstäderna som hade en serietidningsbutik (min pappa växte upp i Nyland, utanför Kramfors i Ådalen, med ungefär 1000 invånare och ungdomarna där idag som har en anslutning till internet och bankkort kan alla prova på serier bara de vet vad google är för något).

  Jag har mild asperger och de flesta av mina vänner under gymnasiet kände sig obekväma i sociala sammanhang av en eller flera anledningar. Ingen av oss har 140 i IQ, men vi är nästan alla ingenjörer eller har något år kvar till examen. Men, jag tycker inte att detta är det mest centrala när det kommer till nörd. Att offra tid, resurser och spendera lång tid på att bygga ut en karaktär i ett rollspel eller statistiskt analysera en manabas i Magic: The Gathering är där vi verkligen skiljde oss från massan. Att det här faktiskt var något vi fick stor njutning av, trots allt arbete vi lade ner på det.

  Informationen jag fick om tv-spel kommer från min far, som är född 66 och var tonåring under slutet på 70- och början på 80-talet (jag är själv 89:a, så högstadiet är något jag lämnade för lääängesedan). Han minns antagligen fel med så när en hundralapp, men med inflation var det ändå markant dyrare än idag. Och under början av 80-talet var command line det vanligaste sättet att kommunicera med ditt operativsystem, särskilt i Sverige. Det skulle ta flera år innan operativsystem blev så grafiska som de är idag så ville du leka med din dator fanns det en inlärningskurva. Ville du programmera var det dock betydligt lättare att knappa iväg utan att behöva lära dig alla klasser, objekt och mycket mer som C++ är proppfullt med.

  Jag tycker som sagt inte att folk på autism-skalan är reserverade rätten att syssla med nördkultur. Jag har själv sätt Magic: The Gathering bli konverterat till något som skall locka kids medan allt det statistiska grovjobbet för att bygga rätt lek för en turnering har minskat kraftigt, jag vet att det är tufft att hålla tillbaka tårarna. Vi kan alltid bilda små gäng som nischar sig eller köpa gammalt och återuppleva goda tider.

 29. Malin skriver:

  Pontus & Peter: Så om jag läser er korrekt så går det inte att vara nörd om det inte ligger en kamp bakom? Intressant, för det är en definition jag inte hört innan. Det skulle exempelvis betyda att jag är mer nördig på enpersonsrollspel i stil med Ensamma Vargen än min storebror som spelade dem non-stop under sin ungdom på sena sjuttio- tidiga åttiotalet eftersom de såldes i butik då, medan jag var tvungen att stalka runt på begangnatbutiker i varenda kranskommun.

  Bara för att det är lättare att tillskansa sig saker nu för tiden betyder det väl inte att det inte krävs resurser och engagemang för att göra det?

  Alex: Det tråkiga/upprörande med memet är, precis som du säger, att de är just en tjej. Det driver inte med posers som grupp, det driver med unga tjejer vilka som grupp anses vara posers (tills motsaten är bevisad). Visst går det att hävda att det är menat att det ska visa på “posers” i allmänhet, men let’s face it, inom nördkultur (eller typ nån enda kulturyttring) står en kvinnoform för en respresentation av “folk generellt” (iofs hade jag ändå tyckt det varit rätt drygt att hacka ned på folk som försöker vara med i kulturen även generellt).

 30. Pontus skriver:

  Malin:

  Det kommer aldrig dyka upp en tydlig gräns för vad som är nörd. Är det stor skillnad mellan att ha obskyra rollspel tillgängliga i en butik, istället för att slåss om ett fåtal exemplar i begagnatbutiker? Absolut. Är den lika stor som det är mellan att använda en dator 1981 och 2005? Nej.

  Min poäng är att det finns fler posers idag för att det helt enkelt är fruktansvärt lättare att exponeras av nördkultur. Mycket av det som var nördkultur, tv-spel till exempel, har redan blivit mainstream och det råder ingen tvivel om att internet är en av de största anledningarna till att personer över 20 eller 30 inte ser ut som losers när de lirar Dutyfield: Call of Battle. Filmer om serietidningsfigurer, Star Trek och mycket annat är också på väg in i populärkulturen och jag ser sambandet mellan att du inte ens behöver leta upp vissa bitar av nördkultur och att fler människor omger sig med det.

 31. […] i snart två år nu. Redan i höstas tröskades debatten ytterligare en vända i svenska bloggar (Malin Söderberg och Tanja Sunshina har skrivit varsitt utmärkt inlägg om memet i fråga). Vissa av ”skämten” […]

Skriv en kommentar