Jag vet inte om ni är bekanta med The Fake Nerd Girl-memet. Om ni inte är det, grattis, er version av internet är bättre än min och läs för guds skull inte vidare. Klicka på den här länken istället för att läsa den kommande texten.

För er som är bekanta behöver jag förmodligen inte redogöra för den begynnande trope som är Fake Nerd Girl (eller Idiot Nerd Girl, eller Fake Geek Girl), ett meme skapat för att klanka ned på tjejer som anses enbart röra sig i nördkretsar för att få uppmärksamhet och som skramlat ihop sin information om nördkultur från typ en googling. Kontentan är att hon inte är någon “riktig nörd” utan antingen bara en uppmärksamhetskåt brud. Fenomenet har nu fått så stort genomslag att det användes i en annons som en fiendeklass på baksidan av senaste numret av Batman (dock inte på BatGIRL, go figure). Det är inte okej, och jag ger er tre primära anledningar varför:

1.Nördkultur är inte en exklusiv subkultur

Jag vet att det sög att bli mobbad i högstadiet för att du läste Maggie Furey istället för Cosmopolitan och jag vet att det var en helt fantastisk upplevelse något år senare då du hittade en klick människor som också ville prata om “Aurian”.
Jag fattar att den gemenskapen som nördkulturen gett dig genom åren är något du vill bevara med gissa vad, den är inte liten eller ens speciellt exklusiv. ALLA storsäljande filmer är baserade på serier, tv-spel är mainstream och The Walking Dead går på svensk tv. Och vet du vad mer? Det är awesome. Fler människor som intresserar sig för din kultur, dina intressen och dina kulturyttringar betyder fler människor att snacka “Aurian” med. Kanske till och med på lunchen!
Jag är inte bättre än någon annan, jag har också terretoriallt påpekat mitt högre kunnande om nördtrivia men vem satan gynnar det? Vilka försöker vi bevisa något för? Resultatet är oftast bara att vi låter förjävla douchiga.

Sluta med det och sluta lolsa åt stereotypiseringar av unga tjejer inom kulturen. Du är inte Voldemort, du får inte bestämma vilka som är renrasiga nog för att få vara med i din kulturella gemenskap. Däremot kan du få brilliera med all din mödosamt uppbyggda nördtrivia när du leder din alldeles egna skara små padawans in i världens bästa kulturyttringar. Var en Ben, inte en Voldemort!

2. Sluta hata på dig själv

En stor del av Fake Nerd Girl-memet är att tjejen i fråga ska vara konventionellt snygg och därmed enbart prata Batman med dig för att hon hoppas på att få fördelar (vad är sjukt ospecificerat) av din förtryckta sexualitet (du vet, för du är ju en ful nörd och ni får inte ligga) samt få uppmärksamhet, vilket ju är för unga brudar vad solens strålar är för Superman. Det låter en aning extremt men den här formen av slutshaming är en av grundpelarna i Fake Nerd Girl och ett problem som anknyter till porträtteringen av kvinnor överlag inom nördmedia.

Jessica Bagnall på Feminspire sammanfattade det bra:

”In a culture where the women that are portrayed are usually sexy plot devices, sexy love interests or sexy villains, it’s no wonder that it is so difficult for a nerdy girl to be seen as an actual human being who just wants to pick up last week’s Spiderman and go home.”

Kontentan är att ser du inte ut som en konventionell nörd så måste du ha en dold ondskefull agenda för att vistas på convent eller bara inom kulturen generellt. Såhär skrev Tony Harris, som bland annat författat till Ex Machina och Iron Man, på sin facebook-sida i veckan:

Yeah. Dude.


Om en snygg tjej kommer och snackar Starcraft med dig kanske inte din första reaktion ska vara att du är för ful för att få uppmärksamhet och därmed direkt anta att hon bara vill vampyrera på din uppmärksamhet. Vem vet, hon kanske vill snacka för att ni har ett gemensamt Star Craft-intresse, eller för att hon är nyfiken på spelet eller för att du kanske är skitsnygg enligt henne? Du kommer aldrig få veta det om du avfärdar henne som fejk för att hon inte kan rabbla The Grey Warden pledge på stående fot.

Fake Nerd Girl drabbar nämligen inte bara tjejerna som faller under dess mall, utan också de runt omkring. Och…

3. Det drabbar nördbrudar, ALLA nördbrudar

Den uppmärksamma läsaren har eventuellt noterat att jag under textens gång enbart nämnt kön på tjejen som anklagas som fejk. Detta är för att de “riktiga” nördar som hävdar sig genom att trycka ned FRÄMST (okej, nästan enbart) unga tjejer inte har ett specifikt kön. Även tjejer ger sig på andra tjejer, kallar dem för fejk för att själv säkerställa sin plats i nördgemenskapen där kriterierna för antagning är jäkligt tuffa för nån med en menscykel. Genom att använda unga tjejer för att själv hävda sin förträfflighet befäster vi inte bara bilden av den stereotypa nördbruden som måste se ut och bete sig på ett visst sätt och utesluter de tjejer som skulle kunna hjälpa till att ändra på den bilden. Det skapar också en press på tjejer som befinner sig inom nördkulturen att hålla sig inom de givna ramarna och exempelvis inte spela The Sims eftersom det inte är “ett riktigt spel”, inte cosplaya de karaktärer de vill och överlag inte bete sig “tjejigt”.

Vi kan alla hålla med om att nörderi är awesome. Ni skulle förmodligen inte läsa Svampriket om inte ni, som vi här på sidan, tycker att spel och populärkultur är typ det bästa som finns.

Jag antar också att ni vet om att andra nördar är det bästa som finns, så varför inte ta chansen att föröka oss nu när vi har den? Så nära som vi var zombieapokalypsen innan Obama återvaldes har vi nog aldrig varit och när den tiden kommer är det bra att se till att så många som möjligt har läst The Zombie Survival Guide. Att unga tjejer intresserar sig för samma grejer som du tycker är kul skadar inte ditt intresse eller gör det mindre värt, men du kan skada deras upplevelse om de konstant möts av nidbilder av sig själva när de försöker vara en del av gemenskapen. Sluta sprida dem. Det gynnar oss alla.