Framtidens internet kommer vara en fullt realiserad 3D-värld där vi glatt kan spankulera runt och umgås med våra vänner utan att ens lämna soffan. I alla fall om man får tro Dagens Industris andaktsfulla reportage om hur techjättarna nu rusar mot att vara först att lansera sitt eget ”metaverse”, ett internet man inte tittar , utan befinner sig i, ”med alla fem sinnen”. Ni hörde rätt, snart kan vi alla glida runt i Facebook-land och lukta på våra kompisar.

Metaversumet är enligt DI ”det mest omtalade bland världens dominerande techjättar”, men jag vet inte hur väl jag tycker att just det uttalandet underbyggs i texten. Men omtalat till någon nivå får man väl ge dem att det är, och tydligen beskrivs det som ”allt från det nya internet i 3D till ett demokratiserat virtuellt samhälle, en konvergens mellan virtuella och fysiska verkligheter, en digital tvilling av vår egen värld”. Vem det är som säger det specificeras inte riktigt, men man får väl anta att de är någon sönderkoksad Peter Molyneux-typ.

Vi får se om den här texten blir min ”internet är en fluga”, kanske är det min inneboende brist på innovation som får mig att säga: jag tror inte det va? Nu har jag, till skillnad från Mark Zuckerberg, inte tjänat miljarder på den extremt nyskapande idén ”MySpace för folk som vill ligga”, så ha det i åtanke när jag säger att jag till skillnad från honom inte tror att det här ”kommer att bli efterföljaren till det mobila internet”.

Oavsett vilka storslagna ord som används för att beskriva idéerna för hur framtidens virtuella internetvärld kommer att se ut så låter det i mina öron 100 procent bedrövligt. ”Internet i 3D”? Ja, okej, för vad jag verkligen vill göra när jag onlineshoppar är fysisk gå runt mellan varorna istället för att bara, du vet, klicka på dem. Och jag är så klart orimligt pepp på att äntligen få tillgång till ett ”demokratiserat virtuellt samhälle”, för ingenting säger demokrati som att offentliga miljöer som till 100% ägs av en liten grupp multinationella företag.

Vad säger ni grabbar, ska vi dra ner och hänga på Microsoft Presents The Xbox Square Mall I Samarbete Med Redbull? Glöm inte ta med era Xbucks så att ni kan köpa en cool virtuell keps som det står Matrix på men x:et är Xbox-loggan, eller något.

Som citat gamer känns hela den här diskussionen otroligt bekant. Både för att VR varit ”nästa grej” i ungefär 40 år nu, men också för att det här inte är första gången någon försökt lura oss in i en virtuell värld där vi ska hänga och umgås. Alla minns vi väl Playstation Home, som lanserades med pompa och ståt 2008, för att i tysthet stängas ner igen 2015. Exakt hur många som faktiskt använde tjänsten under dess livstid verkar vara svårt att få siffror på, men jag känner i alla fall ingen som brukar prata sig varm om sin tid i Home.

Annars är väl det närmsta vi har till en realiserad virtuell värld där man kan hänga med sina kompisar Second Life, som bäst kan beskrivas som ett MMORPG utan G:et. Utvecklarna av Second Life är väldigt noga med att det inte är ett spel de har byggt, utan bara en virtuell verklighet där folk kan hänga precis som i den verkliga verkligheten, fast nu som en biffig strandhunk eller storbröstad pin-up eller varför inte en vampyr?

Second Life

Tänk dig det här, fast i VR så realistisk att du kan lukta svetten.

Second Life har rullat på stadigt nu i snart 20 år, vilket absolut inte är att fnysa åt, men det skulle vara att ljuga att säga att spelet någonsin nått mainstream-popularitet. Det verkar ha peakat runt miljonen användare 2013, och sakta tappat sen dess. Folk överlag är liksom inte särskilt intresserade av att lubba runt i en virtuell kropp när de ska chatta med sina polare online, och jag tror inte att VR kommer att ändra på den saken.

Den version av metaversumet som jag gissar kommer lyckas bäst är Facebooks ”Horizon Workrooms”, vilket är Zoom fast i fullt realiserad VR med avatarer istället för webbkameror. Jag säger ”lyckas bäst” inte för att jag tror att det kommer att lyckas särskilt väl alls, det är en på alla nivåer skitdum idé och jag hatar den, utan för att det definitivt kommer finnas en kategori av chefer som är precis rätt kombination av teknikfantast och teknikanalfabet för att tvinga över hela företaget till Horizon i tre månader, innan alla inser att det är en katastrof och återgår till hur man hade möten innan.

Jag vet inte vem som tittar på processen vi gått igenom det senaste ett och ett halvt året för att lyckas få en någorlunda fungerande mötesstruktur på distans och tänker ”jag vill göra det igen, fast med VR”. Vi har precis lyckats lära Jens på sälj hur man loggar in på Zoom och nu ska vi försöka få honom inloggad i Lidl-Matrix? Chefen har inte lagt upp en profilbild i Slack på 18 månader, men nu ska hon alltså skapa sig en komplett 3D-avatar till morgonmötet? Okej, absolut.

Horizon Workrooms

I framtiden kommer vi alla vara flytande överkroppar i cyberrymden.

Argumentet för Horizon Workrooms är att ”det funkar inte så bra med Zoom och Teams, det sociala och kreativiteten blir lidande”, vilket jag väl skulle säga innehåller ett korn av sanning. Att ha ett Teams-möte är inte samma sak som att träffas i verkligheten, man får inte samma typ av spontanitet i interaktionerna. Men jag kan inte för mitt liv relatera till den människan som såg det problemet och tänkte att det skulle lösas av att sätta på sig en Oculus Rift. Vilken jävla tjomme är det som tror att ett digitalt möte kommer kännas mer verkligt bara för att man kan vända på huvudet och se eko-Kerstins Mii sittandes på andra sidan mötesbordet?

Jag är inte en renodlad pessimist, ska jag säga. Även om VR fortfarande är en nischad produkt på det stora hela så är tekniken bättre och mer tillgänglig än den någonsin varit. De flesta VR-positiva framtidsspaningar jag läst de senaste tio åren har väl kanske varit lite väl optimistiska när de skådat i spåkulan, någon ordentlig VR-revolution har vi fortfarande inte haft, men tekniken verkar i alla fall ha nått någon slags stabil lunk där den kan fortsätta utvecklas. Jag tror absolut att VR kommer att ha en roll i vår framtid, inte minst i spelvärlden. Men jag tror inte att vi kommer börja ersätta en massa tjänster och funktioner som redan fungerar lika bra eller till och med bättre än vad de skulle göra med VR.

”Internet fast VR” kommer inte att bli ”efterföljaren till det mobila internet”, eftersom det är ett direkt fånigt uttalande. Menar Zuckerberg att vi inte längre kommer behöva internet i våra mobiler eftersom vi kan se Facebook i 3D? Kommer vi börja titta på folk som sitter och scrollar på mobilen på bussen och tänka ”ha, vilken jävla bakåtsträvare, vet de inte att VR är framtiden?”. Eller kommer vi helt enkelt inte se några människor som sitter och scrollar, eftersom vi bara lämnar huset i Metaversum, medan våra köttkroppar förtvinar i datorstolen?

En absolut dingdong.

Ett stort problem med vår personkults-kultiverande kultur är att uttalanden från personer som anses framgångsrika bedöms mer utifrån vem som sa det än vad de faktiskt sa. Och eftersom Mark Zuckerberg har väldigt mycket pengar så sitter folk storögt och lyssnar på allt han säger, oavsett hur uppenbart dumt i huvudet det är.

Jag förväntar mig att folk kommer att gå från att se oss främst som ett socialt mediebolag till att se oss som ett metaverseföretag.” säger Mark Zuckerberg, och istället för att ta från det att Mark Zuckerberg är en sopa som inte vet vad fan han håller på med, så kommer det en hel armé av tyckare och tänkare och slår fast att metaverse, det är framtiden det.