På sista tiden har esportens steg mot mainstreammassan skett med särskilt långa kliv, och aldrig förr har det nått ut till så många svenskar samt fått så mycket uppmärksamhet i media. Samtidigt växer sig event som EVO större och större. Nu är bara frågan hur stort det kan komma att bli. Kommer det någonsin befinna sig på samma nivå som hockey, golf, tennis eller fotboll? Eller är det för evigt dömt att endast vara en stor del av en nördig subkultur, medan spelare som Jung Woo Seo och Daigo Umehara aldrig kommer ha samma hushållsstatus som Raphael Nadal och Christiano Ronaldo? Det finns saker som talar både för och emot esportens riktiga genombrott. Själv tror jag ett steg mot att tävlingsformen ska bli taget på allvar är att spelare måste börja använda sina riktiga namn i stället för halvtöntiga alias. Visst, det är en del av subkulturen. Men subkulturen betyder inte mycket när det kommer till att ta det mainstream.

”Toppspelare inom esporter underskattas”
Under PAX i Seattle sa analytikern Michael Pachter att han inte tror esport kommer slå igenom av den enkla anledning att nästan alla hardcore gamers anser sig vara på samma nivå som de allra bästa spelarna. Att 16-åringen som sitter och nöter Call of Duty: Black Ops varje dag är övertygad om att han kan spöa alla topprankade spelare. Och visst, Pachter har kanske en poäng där. Skicklighet i spel respekteras inte på samma sätt. Jag tror mycket väl att många fler 16-åringar tror sig kunna ta de bästa esportarna, än antalet som tror sig kunna dribbla bort Lionel Messi. Toppspelare inom esporter underskattas, och jag som själv spelat i närheten av den nivån kan intyga att det är en enorm skillnad mellan bra och bäst. Men jag tror inte attityden bland några kaxiga gamers är tillräckligt för att säga att esport inte har någons chans. Jag tycker inte ens det är tävlingsformens största problem.

Jag har ingen aning om vad som händer här

Det som enligt mig håller tillbaka esport är svårtillgängligheten. Jag anser mig vara mer insatt i spel än de flesta. Men när jag kollade på en Starcraft II-match för ett par veckor sedan förstod jag inte en enda sak av vad som pågick på kärmen. Då har jag trots allt spelat Starcraft, och har koll på grundstenar som resource gathering och trupproducerandet. Ändå var jag helt förlorad, och visste varken vilka av alla figurer som tillhörde vilken spelare eller vad de gjorde. Detsamma gällde när jag såg min första World of Warcraft-match, och inte förstod en enda sekund av det trots att jag spelat World of Warcraft i tre månader. Sätt vem som helst framför en fotbollsmatch, och genast förstår personen vad som händer och vad sporten går ut på. Utan att behöva förbjupa sig i offsideregeln eller när målvakten får plocka upp bollen med händerna.

Då är Super Street Fighter IV och Counter-Strike mycket mer publikvänliga, och det är såna spel som kan ta esporten till massorna. Spel där vilken åskådare som helst kan förstå vad som händer, medan de allra mest insatta dessutom kan avnjuta de strategiska elementen på djupare nivåer.