Krönika

Det här är inte Lightning

Jag brukar inte uppröras av sånt här. Jag brukar låta dem hållas, så länge det är på den grunda delen av bassängen de bajsar, och hoppas på att det inte flyter åt mitt håll. Jag tänker inte gå in på genuspolitiska förklaringer kring varför objektifiering är skadligt, för det är inte något jag är bra på att prata om. Det här är bara en text om varför jag är mer förbannad än jag vanligtvis är. För nu har bajset från den grunda delen av bassängen flytit för nära mig.

Lightning ska få större tuttar i Lightning Returns än hon hade i FFXIII och FFXIII-2. Hon ska få ett par ståtliga D-kupor, som dessutom ska guppa olika mycket beroende på vilka kläder hon bär — eller inte bär, antar jag. Det ska även gå att placera henne i olika poser, och fota bilder för att lägga upp online. Man har med andra ord tagit en intressant skriven person och gjort henne till en mjukporrdocka för spelaren att leka med.

lightning-returns-final-fantasy-xiii-playstation-3-ps3-1374138278-105Hur Lightning är skriven har aldrig definierats av att hon är kvinna. Hon är kvinna, ja. Men det har inte varit vad som definierat hennes karaktärsdrag, och det har aldrig spelats på att hon är kvinna. Jag skulle inte säga att hon lika gärna kunde ha varit en man, för hon är inte androgynt skriven. Jag säger inte att hon är okvinnlig eller att hon är manligt skriven, utan att hon först och främst är skriven och presenterad som en person. Det innebär bland annat att hon aldrig varken sexualiserats eller objektifierats, medan hon samtidigt fått vara en stark målmedveten ledare med tydliga sårbarheter, brister och svagheter. Hon är helt enkelt en bra skriven och presenterad karaktär, med en djup persona som inte präglas enbart utifrån hennes kön, och är delvis därför en av mina favoritkaraktärer från den här generationen.

Det här borde någon ha förklarat för SquareEnix, för de verkar själva inte förstå varför Lightning blivit populär. Man verkar tro att hon blivit populär för att hon är en attraktiv kvinna. För varför annars skulle en kvinnlig karaktär vara omtyckt, am I right guys? Vadå, för sin personlighet och individualitet? Ta den här giffen som visar en snutt ur E3-demot (som visserligen rapporterats ha ändrats sedan dess). Lightning skulle aldrig göra så där! Hon skulle aldrig posera så där. Det är fullkomligt utanför ramarna för hennes karaktär som byggts upp sedan FFXIII.

Det som gjort henne omtyckt är precis det SquareEnix nu tar bort genom att lägga fokus på hennes kropp
Lightning blev inte populär för att hon har stora guppande tuttar eller för att hon åmar sig sexigt efter en strid, i avslöjande kläder som spelaren valt ut. Jag tänker inte vara naiv och säga att det inte spelar någon roll att hon är snyggt designad som en attraktiv kvinna, men det räcker inte. Det som gjort henne omtyckt är precis det SquareEnix nu tar bort genom att lägga fokus på hennes kropp, tuttar, poserande och sexigt åmande. De säger att det är för att “slå” Skyrim, och jag väljer att ta den kommentaren 100% som ett skämt i ett försök att undvika det faktum att de inte hade något riktigt bra svar på frågan annat än ”vi är desperata och sex säljer”. För jag vägrar tro att de är så urbota korkade att de tror att Skyrims framgångar vilar på stora bröst.

Jag har fått anstränga mig för att se fram emot Lightning Returns, och jag gjorde det bara för att jag älskar hur Lightning är skriven och presenteras. Jag blev besviken på hur lite hon var med i FFXIII-2, och ville ha ett spel där hon axlar huvudrollen. Men nu när jag inser att Lightning inte ens är med i spelet som har hennes namn i titeln, varken kan eller vill jag längta längre. För det här är inte Lightning. Det här är inte Lightning.

Kommentarer

 1. Miamat skriver:

  Tack Tommy, du satte ord på min ilska!

 2. Henrik Blomgren skriver:

  Tänk om händelserna och åren mellan spelen förändrat henne då? Så när hon inte har “någon” att skydda eller någon att hata så släpper all hennes träning och hon vill kråma sig mera?

  Sedan ska ju DLCn som förändrar hennes utseende och victory pose mer vara något som härstammar från karaktären som hon klär ut sig till än någonting annat.

  Men visst, jag håller med dig om att jag blivit litet konfunderad när jag läst de senaste nyheterna om Lightning Returns och hennes garderob.

  Jag är även fundersam över varför hon plötsligt vuxit en storlek då hon ju passerat åldern när hormonerna gör så att de växer.

  Och jag hade för mig att de svarade att motivationen bakom spelet var att slå Skyrim, inte som svar på varför hon plötsligt vuxit en storlek?

  Hur som helst. SquareEnix har tappat alldeles för mycket intresse för mig. Från att varit ett hängivet fan som bara älskar allt de släpper till att undra vad i helskotta de sysslar med.

 3. Robert skriver:

  Det är komiskt hur Lightning i och med hur XIII-2 slutade och hur världens läge i serien är just nu, har tid att skaffa sig en bröstförstoring och helt verkar ändra s itt sätt att se på sig själv. Håller med dig Tommy, detta är inte den Lightning jag lärt känna.

 4. T4 was Here skriver:

  Jag har sagt det för men jag säger det igen, Rule 34 har gjort “in-game” sexualisering (för sexualisering skull) överflödigt så att försöka adda sex appeal för att sälja mer är rent idioti.(Spel behöver mer än så, like “Ju-C Air” controller support~ trollol)
  För om man vill se sexiga bilder på Lightning så kan man bara googla, right.
  Man kan nog till och med hitta gifs.
  Och det är gratis.

  Men Cloud DLCn var en bra idé.
  Fanwank säljer alltid bättre bara wank.
  See also G2 Bruticus.

Skriv en kommentar