Jag brukar inte uppröras av sånt här. Jag brukar låta dem hållas, så länge det är på den grunda delen av bassängen de bajsar, och hoppas på att det inte flyter åt mitt håll. Jag tänker inte gå in på genuspolitiska förklaringer kring varför objektifiering är skadligt, för det är inte något jag är bra på att prata om. Det här är bara en text om varför jag är mer förbannad än jag vanligtvis är. För nu har bajset från den grunda delen av bassängen flytit för nära mig.

Lightning ska få större tuttar i Lightning Returns än hon hade i FFXIII och FFXIII-2. Hon ska få ett par ståtliga D-kupor, som dessutom ska guppa olika mycket beroende på vilka kläder hon bär — eller inte bär, antar jag. Det ska även gå att placera henne i olika poser, och fota bilder för att lägga upp online. Man har med andra ord tagit en intressant skriven person och gjort henne till en mjukporrdocka för spelaren att leka med.

lightning-returns-final-fantasy-xiii-playstation-3-ps3-1374138278-105Hur Lightning är skriven har aldrig definierats av att hon är kvinna. Hon är kvinna, ja. Men det har inte varit vad som definierat hennes karaktärsdrag, och det har aldrig spelats på att hon är kvinna. Jag skulle inte säga att hon lika gärna kunde ha varit en man, för hon är inte androgynt skriven. Jag säger inte att hon är okvinnlig eller att hon är manligt skriven, utan att hon först och främst är skriven och presenterad som en person. Det innebär bland annat att hon aldrig varken sexualiserats eller objektifierats, medan hon samtidigt fått vara en stark målmedveten ledare med tydliga sårbarheter, brister och svagheter. Hon är helt enkelt en bra skriven och presenterad karaktär, med en djup persona som inte präglas enbart utifrån hennes kön, och är delvis därför en av mina favoritkaraktärer från den här generationen.

Det här borde någon ha förklarat för SquareEnix, för de verkar själva inte förstå varför Lightning blivit populär. Man verkar tro att hon blivit populär för att hon är en attraktiv kvinna. För varför annars skulle en kvinnlig karaktär vara omtyckt, am I right guys? Vadå, för sin personlighet och individualitet? Ta den här giffen som visar en snutt ur E3-demot (som visserligen rapporterats ha ändrats sedan dess). Lightning skulle aldrig göra så där! Hon skulle aldrig posera så där. Det är fullkomligt utanför ramarna för hennes karaktär som byggts upp sedan FFXIII.

Det som gjort henne omtyckt är precis det SquareEnix nu tar bort genom att lägga fokus på hennes kropp
Lightning blev inte populär för att hon har stora guppande tuttar eller för att hon åmar sig sexigt efter en strid, i avslöjande kläder som spelaren valt ut. Jag tänker inte vara naiv och säga att det inte spelar någon roll att hon är snyggt designad som en attraktiv kvinna, men det räcker inte. Det som gjort henne omtyckt är precis det SquareEnix nu tar bort genom att lägga fokus på hennes kropp, tuttar, poserande och sexigt åmande. De säger att det är för att ”slå” Skyrim, och jag väljer att ta den kommentaren 100% som ett skämt i ett försök att undvika det faktum att de inte hade något riktigt bra svar på frågan annat än ”vi är desperata och sex säljer”. För jag vägrar tro att de är så urbota korkade att de tror att Skyrims framgångar vilar på stora bröst.

Jag har fått anstränga mig för att se fram emot Lightning Returns, och jag gjorde det bara för att jag älskar hur Lightning är skriven och presenteras. Jag blev besviken på hur lite hon var med i FFXIII-2, och ville ha ett spel där hon axlar huvudrollen. Men nu när jag inser att Lightning inte ens är med i spelet som har hennes namn i titeln, varken kan eller vill jag längta längre. För det här är inte Lightning. Det här är inte Lightning.