Håller ni också på att drunkna i nya spännande spel man vill testa? Bra, då är det inte bara jag! Men nyheterna ska ju hinnas med de också, och denna vecka blir det tungt. Vi tar en vända till i både bråket mellan Epic och Apple och det till synes riktigt, riktigt allvarliga tillståndet hos Activision Blizzard. Men lite skoj blir det också, när vi avslutar med att kolla in vem som ska spela vem i den kommande Super Mario-filmen.

Epic-chefen: Fortnite ”svartlistat” av Apple

Free Fortnite

Ingen av parterna verkar nöjd i fejden mellan Epic och Apple.

Det kan ta upp till fem år innan Fortnite kommer tillbaka på Mac och iOS. Åtminstone enligt Epic-chefen Tim Sweeney som på Twitter skriver att Fortnite blivit ”svartlistat” av Apple så länge rättsprocessen de två företagen emellan är pågående. Rättegången ledde nyligen till ett domslut som kan ses som en vinst för båda parter. Man dömde att Apple är fria att kontrollera betalningsformerna på sin egen plattform eftersom Epic inte kunde bevisa att Apple har ett monopol. Däremot bestämde domstolen också att Apple inte har rätt att förbjuda utvecklare att länka till alternativa betalningsmetoder i sina appar.

Epic har sagt att man kommer att gå med på Apples villkor om det utvecklarkonto som stängts av återinförs för Epics räkning. Men enligt ett mejl från Apple som Sweeney delar med sig av på Twitter kommer kontot inte att aktiveras igen förrän domstolens beslut vinner laga kraft. Epic har överklagat domen, och den processen kan enligt Sweeney ta så lång tid som fem år, varför det skulle kunna ta så lång tid innan Fortnite släpps tillbaka på Apples plattformar.

Niklas tankar: Vilken härva! Här trodde man att det kanske var klappat och klart mellan Epic och Apple, men icke! Att ett av världens största spel kan komma att portas från en av världens största plattformar i flera år är såklart häpnadsväckande, rent branschmässigt sett. Men till syvende och sist är det knappast någon av vare sig Apple eller Epic som lider och kommer att hamna på ruinens brant på grund av detta.

Kotick dras in när staten blandar sig i Activision Blizzard-härva

Activision Blizzard

Det lär bli värre innan det blir bättre i den här härvan.

Härvan med sexuella trakaserrier och dålig arbetsmiljö på Activision Blizzard fortsätter att växa. Speljätten är under utredning av en myndighet i Kalifornien, men nu ger sig även federala myndigheter in i det hela. United States Securities and Exchange Commission, SEC, heter en myndighet som utövar tillsyn över handeln med värdepapper, och den utreder nu arbetsförhållandena hos Activision Blizzard och vad de sagt – och inte sagt – till investerare.

SEC har också kallat högste Activision Blizzard-chefen Bobby Kotick och flera andra högt uppsatta chefer inför rätta, säger källor med insyn i fallet till The Wall Street Journal (via Polygon).

Det var i juli i år som Kaliforniens byrå för rättvisa anställningsvillkor (DFEH) stämde speljätten efter en utredning som visade på utbredd diskriminering, trakasserier, övergrepp och ”frat boy”-kultur på företaget.

Niklas tankar: Hur mycket Kotick och grabbarna nog skulle vilja att den här härvan bara blåste över, men så lär knappast bli fallet, tvärt om. Det är fascinerande att läsa om hur det här nystas upp och hur djupt rotad skiten verkar ha varit. Man går ju såklart i tankar kring huruvida man skulle bojkotta Activision Blizzards nya och kommande spel som Diablo 2 Resurrected och Call of Duty: Vanguard. Men det är svårt att veta om det kanske snarare skadar enskilda utvecklare som blir utan bonusar och grejer. Dock är det viktigt att den här skiten uppmärksammas, och vi får dra vårt lilla strå till stacken här. Måtte det mynna ut i något som leder till övergripande förändringar för branschen i stort.

Chris Pratt spelar Mario i ny film – Seth Rogen blir Donkey Kong

Chris Pratt

Super Mario Pratt. Helt rimligt.

I veckan var det återigen dags för en Nintendo Direct där man fokuserade främst på spel som släpps ganska snart. Vi fick se ett nytt Kirby, mer av Bayonetta 3, Splatoon 3 och Triangle Strategy – samt en remake på Actraiser.

Men allt detta bleknade när Shigeru Miyamoto äntrade scenen och berättade att det kommer en animerad Super Mario-film sent nästa år, och att det nu är klart vilka som ska spela de ikoniska karaktärerna. Ingen mindre än Chris Pratt från Guardians of the Galaxy, Jurassic World och Parks and Recreation spelar Mario, Jack Black spelar Bowser, och Seth Rogen gör rösten till Donkey Kong. Här är de skådespelare som hittills offentliggjorts:

  • Mario: Chris Pratt
  • Luigi: Charlie Day
  • Peach: Anya Taylor-Joy
  • Bowser: Jack Black
  • Toad: Keegan-Michael Key
  • Donkey Kong: Seth Rogen
  • Även klassiska Mario-rösten Charles Martinet kommer att dyka upp i filmen

Niklas tankar: Jag vet inte vilka skådisar jag hade castat till en film om den rödklädde rörmokaren från Svampriket, men Chris Pratt ligger inte ens i närheten av att vara på listan. Efter att knappt ha hört Mario säga något annat än ”wahoo” och ”let’sa go” de senaste 20 åren har jag svårt att tänka mig honom med en ”vanlig” röst. Men visst, jag har gärna ett öppet sinne och blir positivt överraskad. Jack Black, Charlie Day och Seth Rogen känns ju klockrena om inte annat. Bring it on!