De nya konsolerna är här, och de flesta storspelen i år har släppts. Livet börjar kännas lite tomt… Nädå, det är jätteskönt, för nu kan vi fokusera på annat och se fram emot faktiska spel till nya konsoler. Men tills dess så uppmärksammar vi att Playstation 5 är Sonys bästa konsolsläpp, att Zlatan är sur för att han är med i Fifa och att illusionisten Uri Geller äntligen förlåtit Nintendo.

Sony: Playstation 5 vårt största konsolsläpp någonsin

Playstation 5

Jättejättemånga sådana här har man sålt. Bild: Sony

Playstation 5 är det största konsolsläppet för Sony hittills. Det meddelade Sony på Twitter i förra veckan, dock utan att gå ut med några siffror på hur många konsoler de faktiskt sålt.

Det tidigare rekordet för Sony-konsoler hölls av Playstation 4, som enligt Eurogamer såldes i strax över två miljoner exemplar på ungefär två veckor när den släpptes 2013.

Sony säger att efterfrågan på Playstation 5 ”saknar motstycke” och i många länder, däribland Sverige, har det varit väldigt svårt att få köpa en konsol. Samtidigt rapporteras det om en utbredd försäljning av konsoler på nätet för hutlösa priser av personer och grupper som på olika sätt lyckats köpa loss många enheter.

Likt Playstation 5 för Sony, så var även Xbox Series X/S det största konsolsläppet för Microsoft.

Niklas tankar: Precis som i fallet Xbox Series X/S är det knappast någon skräll att Playstation 5 säljer så bra som den gör. Efterfrågan på nya konsoler är verkligen enorm, trots att det knappt finns något nytt att spela som kräver dem. Det är också samtidigt ett jätteproblem att bokningsystemen är så dåligt utformade att det är lätt för folk att, med fula knep, få tag på en hel massa konsoler som de sedan kan sälja till överpriser. Skämmes på er!

Zlatan: Har inte gett mitt tillstånd att vara med i Fifa

”Vem gav FIFA EA Sport tillåtelse att använda mitt namn och ansikte?” Den frågan ställde Zlatan Ibrahimovic på Twitter i förra veckan och menar att han vill undersöka vem som tjänat pengar på att han varit med i Fifa-spelen under större delen av sin karriär.

Spelares namn och utseende licensieras genom organisationen FIFPro – en organisation som Ibrahimovic säger sig inte tillhöra. Zlatan får även stöd av Tottenham-stjärnan Gareth Bale som också frågar sig vad FIFPro är och tycker att det är #TimeToInvestigate

Det italienska topplaget AC Milan, som Ibrahimovic har kontrakt med till nästa sommar ingick i år ett samarbete med EA vad gäller lagets namn, tröjor och spelare. Därför är det inte troligt att Zlatans efterforskningar kommer att leda till något större.

Niklas tankar: Jag är inte någon stor sportkille, men uppskattar ändå en bra fotbollsmatch. Jag har också fått intrycket att många fotbollsproffs är ganska inbitna tv-spelare, och gärna spelar bland annat Fifa på fritiden. Det gäller även för Zlatan som flertalet gånger dykt upp i Fortnite-streams samt uttalat sig om sitt spelintresse. Han har till och med gnällt över sina stats i just Fifa. Hur kan han först nu börjat fundera på hur hans ansikte dykt upp i spelet under alla dessa år? Det är ett bisarrt uttalande, och det borde dessutom vara mycket lätt för honom att kolla upp vilka avtal som finns gällande hans namn och ansikte. Men, mycket vill ha mer, och det skulle för mig inte komma som någon skräll om det är så att han nu i slutet av sin (helt jäkla makalösa) karriär ser en chans att tjäna några extra miljoner. Och en jättestjärna som han skulle säkert kunna förhandla till sig en hel del.

Uri Geller ber om ursäkt för Pokémon-bråk

Illusionisten och tv-personligheten Uri Geller har gett Nintendo tillåtelse att ge ut Kadabra som Pokémon-kort efter en 20 år lång tvist, rapporterar The Gamer. Orsaken till tvisten är att Geller, som är mest känd för att han påstås kunna böja skedar med tankekraft, stämde Nintendo för att Kadabra liknar honom själv. Kadabra är en psychic pokémon som ofta syns med skedar. Dessutom är Kadabras japanska namn Yungerer, som liknar Uri Geller.

”Jag är uppriktigt ledsen för vad jag gjorde för 20 år sedan. Barn och vuxna, jag släpper förbudet”, skriver Uri Geller i sociala medier. Det ska ha varit den stora mängden brev han fått från Pokémon-fans under de senaste 20 åren som ska ha fått honom att ändra sig.

Nu återstår att se om Kadabra kommer att släppas som kort igen. Senast var 2003.

Niklas tankar: När jag läste om detta tänkte jag att de var en perfekt grej för nyhetssvepet. Dumt, roligt, men grundat i ett väldigt verkligt fall. Jag minns att jag hört talas om förbudet tidigare, men blev väldigt glad av att läsa att Uri Geller verkar ha blivit lite mer sympatisk på äldre dar, även om jag aldrig haft ett enda Pokémon-kort i min ägo. Nu får vi hoppas att Linus får möjligheten att samla på sig en skedböjande Kadabra.