Hela världen spelar Resident Evil 2 Remake just nu. Det verkar fantastiskt, men jag vet inte om jag själv kommer våga testa. I nyhetsväg förvånas vi denna vecka över att Metroid Prime 4 börjar om från scratch och byter utvecklare – till Retro Studios! Vi fascineras även av AI:n AlphaStar som spöar proffs i Starcraft 2, och så avslutar vi med en supermysig No Man’s Sky-film med Greg Miller, en wrestlare – och en femåring. 

Metroid Prime 4 byter utvecklare och försenas

Utvecklingen av Metroid Prime 4 startar om, med nygammal studio vid rodret. Det var i en video i förra veckan som Nintendo-chefen Shinya Takahashi meddelade att utvecklingen av spelet, vars logga är det enda som har visats up, stött på problem och att man börjar om från början. Utvecklingen flyttas till Retro Studios och producenten Kensuke Tanabe som ligger bakom den populära originaltrilogin.

Även om Nintendo inte har pratat om släppdatum för spelet tidigare så klargör Takahashi i videon att det nu försenas.

Niklas tankar: Det krävs både mod och pengar att helt skrota utvecklingen av ett spel och börja om från noll när det inte känns bra. Som tur är har Nintendo båda. De flesta utvecklare hade lagt ner utvecklingen helt, eller kört på det man hade och försöka göra det så bra ”som möjligt”. Metroid är en personlig favorit (till den grad att jag har hela ena armen tatuerad med karaktärer från serien) och jag är väldigt glad att man fattat detta beslut, även om det såklart är tråkigt att det kommer att ta längre tid innan jag får spela ett nytt Metroid-spel.

Google-AI spöar proffs i Starcraft 2

Proffsen har inte en chans mot AlphaStar.

En AI är nu bättre än mänskliga proffs på Starcraft 2. Det är Googles Deepmind-avdelning som tagit fram AI:n AlphaStar som nyligen vann 10 matcher mot proffsen TLO och Mana, rapporterar bland andra CNN.

Forskarna som tagit fram AlphaStar tog först fram ett neuronnät (neural network) som tränades genom att analysera proffsmatcher i tre dagar. Neuronnätet användes sedan för att skapa datormotståndare som spelade massor av matcher mot varandra under ett par veckor. AlphaStar begränsades till att inte kunna spela snabbare än en mänsklig spelare, men vann alltså ändå varje match.

AlphaStar är i nuläget en Protoss-spelare, men enligt dess skapare ska den även få lära sig att spela som Zerg och Terran.

Niklas tankar: Coolt, häpnadsväckande och lite läskigt på en och samma gång. Spela mot botar är en sak, men att spela mot en AI som hela tiden lär sig och i princip kan bli hur bra som helst är något helt annat. Frågan är hur lång tid det kommer att ta innan elaka jävla får tag på jättebra AI och låter dessa spöa alla oss ärliga online.

Videotips: No Man’s Sky-film med Greg Miller, wrestlare och femåring

Vi avslutar detta nyhetssvep med ett trevligt videotips. På Youtube-kanalen Free Dad Videos gör Matt Silverman videor tillsammans med sin dotter Amelia. Nu arbetar de på en film skapad i No Man’s Sky, och en trailer har nu släppts. Utöver Amelia, som spelar huvudrollen, har även speljournalisten Greg Miller och WWE-wrestlaren Austin Creed framträdande roller. Filmen Nomad Squadron släpps enligt trailern nu i januari.