Vi går nu in i årets, enligt alla mätinstitut, fattigaste och deppigaste vecka. Men inte hänger vi på Svampriket läpp för det! I veckans nyheter har ännu ett spel – nu är de två – fått crossplay på Playstation 4. Vi sörjer ännu ett Star Wars-projekt som EA valt att skrota – och jublar över att Hbomberguy samlat in massor av pengar till förmån för transpersoners rättigheter genom att streama Donkey Kong 64.

Rocket League har fått crossplay på Playstation 4

Alla ska med!

Rocket League-spelare kan nu mötas över fyra plattformar sedan att Sony till slut öppnat upp för crossplay på Playstation 4. Utvecklarna Psyonix meddelade under veckan som gick att vad de kallar för en betaversion av funktionen möjliggör spel över Playstation 4, Xbox One, Switch och PC, skriver Psyonix själva på sin sajt. I betastadiet fungerar crossplay enbart för privata matcher eller för den som spelar mot slumpmässigt utvalda motståndare. Crossplay för lag i publika matcher kommer i en senare uppdatering.

Det var i september som Sony, efter mångåriga önskemål från fansen, drog igång sitt crossplay-program som till en början bara gällde Fortnite.

Niklas tankar: På tiden! Som ägare av den ledande konsolplattformen har Sony varit onödigt trotsiga vad gäller crossplay, men nu verkar de äntligen släppa på det. Detta är ett steg mot att det i framtiden förhoppningsvis inte ska spela någon roll vilken plattform man spelar på, om de har liknande tekniska förutsättningar. Att jag inte skulle kunna spela med mina Xbox-spelande kompisar bara för att det står Playstation på min konsol är egentligen rätt löjligt.

EA skrotar stort Star Wars-spel – igen

NOOOOOOO EA vad gör ni med Star Wars-licensen egentligen?

Electronic Arts har skrotat ett stort Star Wars-projekt som var under utveckling hos EA Vancouver, rapporterar Kotaku. Spelet, som skulle utspela sig i en öppen värld, gick under kodnamnet Orca, men slopades enligt källor till Kotaku till förmån för mindre Star Wars-projekt som går att släppa tidigare. Detta enligt källorna efter att EA såg över sin plan för de kommande åren och insåg att de behövde släppa något snart, troligtvis under 2020. Enligt Kotaku ska dock inga anställda på EA Vancouver blivit av med sina jobb i och med omställningen till ett mindre projekt.

EA har skrotat en rad Star Wars-projekt de senaste åren, men utöver Vancouver-studions spel håller jobbar Titanfall-utvecklarna Respawn på Star Wars Jedi: Fallen Order.

Niklas tankar: Vad är det med EA och att skrota Star Wars-spel? Ända sedan de fick tag på licensen har det varit strul, inte minst med svenska Dices Battlefront 2 som man fortfarande slickar såren efter. Hade det inte varit för Respawns stora projekt hade jag tänkt att EA aldrig skulle lyckas med ett större spel i det anrika universumet igen. Nu får vi åtminstone glädjas åt att ingen blev av med jobbet i en tid där nedskärningar sker till höger och vänster.

Youtuber samlade in över 250 000 dollar i Donkey Kong 64-stream

Även med ett par mat- och sovpauser fixade Hbomberguy en riktig maratonstream.

Youtubern Harry ”Hbomberguy” Brewis samlade samlade i helgen in över 250 000 dollar till förmån organisationen Mermaids, som arbetar för transpersoners rättigheter, när han streamade Donkey Kong 64 i över två dygn. I skrivande stund är streamen ännu inte över och den totala donationssumman ligger på 251 000 dollar.

Anledningen till streamen, uppger den brittiske youtubern, var att Graham Linehan, som bland annat skrivit för komediserien The IT Crowd, kritiserat donationer till Mermaids av lotteriet National Lottery.

Streamen började på kvällen den 18 januari, och hade i skrivande stund hållit på i strax över 51 timmar. Med sig via Discord hade Hbomberguy flera profilerade spel- och transpersonligheter.

Niklas tankar: Ibland är spelcommunityt allt bra fint. Jag har under helgen gått från att knappt veta vem Hbomberguy är till att ha koll på vad han gör, flera av hans vänner och organisationen Mermaids. Så jag antar att vi ska tacka transfoben Graham Linehan för att hans uttalanden fixat både uppmärksamhet och en jäkla massa pengar till förmån för transpersoners rättigheter?