Oboj, nu händer det grejer! Tidernas största affär i spelbranschen skulle ha gått i lås i sommar, men nu ser det ut som att det kanske inte ens blir av? I veckans nyhetssvep kollar vi in den brittiska blockeringen av Microsofts köp av Activision Blizzar. Vi undrar även hur det ska gå att göra tv av Vampire Survivors, och sörjer att en av de bättre spelsajterna, Waypoint, läggs ner av ägaren Vice.

Storbritannien stoppar Microsofts köp av Activision

Xbox och Activision Blizzard

Det här ser mindre och mindre troligt ut…

Det ser allt mörkare ut för Microsofts jätteaffär sedan den brittiska konkurrensmyndigheten CMA beslutat att stoppa köpet av Activison Blizzard för 69 miljarder , rapporterar flera medier. Myndighetens oro grundar sig i att det skulle kunna ge Microsoft ett för stort grepp om spelande via molnet i och med att man skulle kunna göra Activision Blizzards spel exklusiva för Xbox Game Pass.

”Att låta Microsoft få en så stark position på marknaden för spel via molnet just när den börjar växa kan underminera innovationen som är nödvändig för utvecklingen av den”, skriver CMA i ett pressmeddelande.

Beslutet sätter käppar i hjulet för affären, som var tänkt att gå i lås i sommar, men Activision Blizzard kommer att överklaga och hänvisar till överenskommelser med konkurrenter som Nintendo och Nvidia om att låta spelen finnas på deras plattformar.

Niklas tankar: Nu börjar det bli riktigt svettigt här. Tidernas största spelaffär, som såg ut att vara i stort sett klar, verkar nu kanske inte ens bli av. Vad ska det bli av detta? Personligen tror jag att det kommer att bli av till slut, det är för mycket pengar och prestige på spel. Men det lär ta ännu längre tid, och kosta ännu mer pengar. Jag är helt för att stora uppköp granskas noggrant i sömmarna, och tycker i regel att konsolidering på den här nivån inte är bra, men Activision Blizzard kunde knappast ha det sämre än under nuvarande ledarskap, och jag har en känsla av att de flesta anställda skulle få det bättre under Microsofts paraply. Hur som helst har det här gett oss en än så länge okänd mängd nya rubriker att skriva när hela den här cirkusen fortsätter rulla på.

Vampire Survivors blir animerad tv-serie

Vampire Survivors

Hur i hela fridens namn ska det blir tv av det här?!

Indiesuccén Vampire Survivors ska bli tv-serie, rapporterar Deadline. Det är produktionsbolaget Story Kitchen som tillsammans med spelstudion Poncles grundare Luca Galante ska göra en animerad serie av spelet komiska gotiska skräck.

”Det viktigaste i Vampire Surivors är storyn, så det är en dröm som går i uppfyllelse att se det som började som ett litet indiespel jag gjorde på helgerna komma till liv som en animerad tv-serie. Det känns även jättebra att jobba tillsammans med så erfaret och talangfullt folk för att göra serien. Jag undrar dock om de insett att det inte finns en enda vampyr i Vampire Survivors”, säger Luca Galante till Deadline.

I nuläget letar man efter manusförfattare, och serien ska därefter pitchas till potentiella köpare.

Niklas tankar: Hade den här nyheten kommit den 1 april hade jag kallat det årets bästa aprilskämt. Men nu gjorde den inte det, och det verkar av allt att döma vara sant. Vampire Survivors är ett av de senaste årens bästa och mest beroendeframkallande spel, men det är inte direkt som att berättelsen står i fokus. Jag är otroligt nyfiken på vad man kan göra i ett serieformat, och hur man gör det lika härligt tramsigt som själva spelet. Håller tummarna för att det blir av!

Vice stänger ner Waypoint

Waypoint

Fuck capitalism, go home!

Spelsajten, podcasten och streamingkanalen Waypoint är snart ett minne blott. Ägarna Vice har beslutat att lägga ner spelsatsningen och säga upp samtliga anställda om en månad, den 2 juni, bekräftar Waypoint på Twitter. Waypoint startades 2016 som en utveckling av Vice dåvarande spelsektion och lanserade under förra året sin egen prenumerationstjänst, Waypoint+. Under åren har profilerade speljournalister som Austin Walker, Patrick Klepek, Danielle Riendeau Gita Jackson och Rob Zacny jobbat på Waypoint, som gjort sig känd för sina djupdykningar i kulturen och politiken kring spel, snarare än att rapportera om förseningar och speltrailers.

”Waypoint skulle ha tagit slut för längesedan. Vi har alltid varit en extremt märklig sajt – vår podcast-avslutning är trots allt ”fan ta kapitalismen, gå hem” – men vi överlevde sex långa år. Det är en jäkla evighet inom media. Vi försökte hålla i så länge vi kunde”, skriver Patrick Klepek i en tråd på Twitter.

Niklas tankar: Det här e fan röva. Jag har följt Waypoint sedan dag ett när Austin Walker och Patrick Klepek från Giant Bomb drog igång det hela. Deras sätt att se på spel skilde sig verkligen från de flesta andra sajters, och de satte spelaren, spelskaparna, kulturen och politiken framför att, som så många andra, vara en förlängning av utgivarnas pr-kampanjer. Vi här på Svampriket vill gärna tro att vi influeras åtminstone lite av det fantastiska jobb som Waypoint gjort under de här sex åren, och jag kommer att sörja dagen i juni då deras podcast flöde plötsligt gapar tomt. Jag hoppas innerligt att samtliga inblandade landar på fötterna, för de är alla unika röster som verkligen förtjänar en plattform. Vi säger som Austin Walker: ”Fuck capitalism, go home!”