Nu är vi äntligen här! När denna vecka är över har de nya konsolerna släppts i Sverige och konsolkriget är i full gång. Det ska bli spännande att se hur det går, och självklart har även denna veckas nyhetssvep fokus på Xbox Series X/S och Playstation 5. Men som en liten extra bonus, för se om är trötta på nya konsoler, så slänger vi för ovanlighetens skull in en glad nyhet om wrestlingspel.  

Series X/S är det största Xbox-släppet någonsin

Xbox Series X och Series S

Populära konsoler! Bild: Microsoft

”På 24 timmar har fler konsoler sålts, i fler länder, än någonsin tidigare.” Så skrev Xbox-chefen Phil Spencer på Twitter dagarna efter det att Xbox Series X och S släpptes på marknaden. Spencer går inte på exakt hur många konsoler som såldes under det första dygnet, men på många ställen, däribland Sverige, är Series X slutsåld sedan ett bra tag framöver.

Ett stort sug efter nya konsoler och fina omdömen från kritiker är en förklaring till försäljningsrekordet, men även också att konsolerna släpptes i 37 länder första dagen, jämfört med bara 13 för Xbox One, skriver Eurogamer. I Sverige släpptes den först 10 månader efter de första länderna.

På torsdag denna vecka släpps Playstation 5 i Sverige. Även den är fullbokad, och det återstår att se vilken konsol som är mest populär initialt.

Niklas tankar: Att Xbox Series X/S släpps i fler länder må vara hänt, men man ska inte underskatta det enorma sug som verkar finnas efter nya konsoler just nu. Vi befinner oss mitt i en global pandemi, och även om många har blivit av med jobbet och har ont om pengar så är det än fler som sitter hemma och har pengar över efter uteblivna semestrar och annat. Det är högst troligt att både Xbox och Playstation kommer att vara svåra att få tag på under en lång tid framöver.

Playstation 5 är stor – skulle ha varit ännu större

Playstation 5

Big boi – skulle ha varit ännu större! Bild: Sony

På torsdag släpps Playstation 5 i Sverige, och det är en rejäl pjäs. Den mäter in på cirka 40 centimeter på höjden och 26 på djupet och är en av de större konsolerna som någonsin släppts. Men faktum är att den ursprungligen designades att vara ännu större. I en intervju med Washington Post berättar konsolens designer, Yujin Morisawa, att ingenjörerna sa till honom att den var för stor, så han fick förminska den från den initiala skissen.

”Jag försökte skulptera den osynliga massan mellan spelaren och maskintekniken. Det är så jag beskriver det. Det finns något mellan hårdvaran och spelaren, och det få komma till uttryck”, säger Morisawa i intervjun där han går igenom sin designfilosofi och vilka detaljer han är mest nöjd med.

Niklas tankar: Jag har ännu inte haft möjligheten att testa Playstation 5, men den ser verkligen groteskt stor ut och jag har ingen aning om var den ska få plats här hemma. Tanken på att den skulle ha varit ännu större är hisnande, men jag kan på något sätt respektera kaxigheten i designen, även om jag inte personligen tycker om den. Det jag mest av allt vill veta just nu, är ju huruvida Sony kommer att sälja nya sidopaneler i andra färger än vitt. Håller tummarna för att så är fallet, när de ju inte verkar tycka om att någon annan gör det och tvingar tredjepartstillverkare att sluta.

All Elite Wrestling blir spel – görs av Yuke’s och legendarisk designer

All Elite Wrestling to wrestlingvärlden med storm när organisationen 2019 startades med siktet inställt på bjässen WWE. Deras shower har snabbt blivit populära i wrestlingkretsar och nu har man meddelat att inte mindre än tre spel baserat med AEW:s namn är på väg. Två mindre mobilspel och ett konsolspel i större skala. I en video presenterar wrestlaren Kenny Omega spelet, som ännu inte har något namn. Som utvecklare står Yuke’s, som länge jobbat med de inte särskilt väl emottagna WWE-spelen, men som fått sluta upp med det sedan man riktat kritik mot att man inte tillåtits göra de spel man vill.

Som grädde på moset har AEW tagit in Hideyuki ”Geta” Iwashita som är mest känd för Nintendo 64-spelet WWF No Mercy som än idag ses som ett av de bästa wrestlingspelen. Spelet är ännu tidigt i sin utvecklingsfas, och det är oklart när det kommer att släppas.

Niklas tankar: En bra grej med att styra nyhetssvepet med järnhand är att det är jag som har det slutgiltiga ordet när det gäller vilka nyheter som kommer med. Då kan det falla sig så att ett wrestlingspel som ingen kommer att vara intresserad av kommer med, så det så! Jag har följt AEW till och från sedan starten, även om wrestling inte är särskilt kul  med rådande pandemiregler. Det är en frisk fläkt och verkar på riktigt kunna ta uppmärksamhet från WWE, som vi ju alla vet är ett företag som styrs av hemska, hemska människor och behandlar sina anställda som skit. Om det dessutom visar sig vara så att Yuke’s faktiskt har suttit på ett bra wrestlingspel som WWE vägrat släppa fram, ja då är det en win-win. För första gången sedan jag började följa wrestling närmre för ett gäng år sedan ser jag på riktigt fram emot ett spel om ”sportunderhållning”.