Call of Duty, Assassin’s Creed – och snart Red Dead Redemption 2 och Hitman 2. Hinner ni med? Inte jag! Men nyheter hinner jag i alla fall. I förra veckan bekräftade Sony att man äntligen kommer att införa namnbyte på PSN. Nintendo släppte Zelda till Switch Online och slängde in ett kul ”fusk” – och ingen blir förvånad alls av att Sony jobbar på en ”Playstation 5”.

Bekräftat: PSN-namnbyte på väg

Vad vill du byta ditt PSN-namn till?

Efter många års rykten och önskemål från fansen kommer det nu till slut att bli möjligt att byta sitt onlinenamn på Playstation, det så kallade PlayStation Network Online ID. Det bekräftade Sony själva i ett inlägg på den officiella Playstation-bloggen i förra veckan.

De som är med i Playstation Preview Program kan snart testa möjligheten, och funktionen ska rullas ut för alla användare tidigt nästa år. Det kommer att vara gratis att ändra namn första gången, sedan ska det kosta 4,99 dollar för Playstation Plus-prenumeranter, och 9,99 dollar för alla andra. Vad det blir i svenska kronor är i nuläget oklart.

Namnbytet är inte helt okomplicerat. Det kommer enligt Sony själva att garanterat fungera i alla spel som släppts efter den första april i år, men kan innebära problem i äldre spel på PS4, PS3 och PS Vita. Om namnbytet ställer till med strul med gamla spel kommer det att vara möjligt att byta tillbaka till sitt gamla namn utan extra kostnad.

Niklas tankar: Äntligen! Snart behöver du inte skämmas för ”TokeMaster_420BLAZEIT” som du tyckte var svinballt när du var 14. En annan vad gammal nog att välja ett bara småpinsamt namn (NickeThunder om du undrar) på samtliga plattformar, men jag förstår verkligen att det finns många där ute som velat byta namn länge. Det har ju varit möjligt på såväl Steam som Xbox länge, men snacket i branschen har varit att Playstations onlinesystem haft en struktur som gjort det snudd på omöjligt att möjliggöra namnbyte utan att ha sönder en massa grejer. Nu kan ju en massa grejer gå sönder ändå, men vi får åtminstone möjligheten.

Zelda släppt till Switch Online – med inbyggt ”fusk”

Att gå själv – inte lika farligt längre.

Nintendo har utökat antalet NES-titlar som går att spela om man har en Switch Online-prenumeration. NES Open Tournament Golf, Solomon’s Key och Super Dodge Ball finns bland nyheterna, men även en odödlig klassiker – The Legend of Zelda.

Det sistnämnda spelet kommer med ett helt nytt spelläge i form av en redan existerande sparfil med namnet ”Living the life of luxury!”. Istället för att börja helt utan utrustning, som det brukar vara, får den som väljer vad Nintendo kallar för den ”särskilda sparfilen” börja med massor av prylar och pengar. Det vita svärdet, den magiska skölden och kraftarmbandet är några av prylarna som spelaren får börja med. En enklare början på ett ökänt svårt spel, med andra ord, även om resten av spelet är som vanligt.

Niklas tankar: Det är precis det här jag vill att Nintendo gör med titlarna som ingår i Switch Online-prenumerationen! Onlinefunktioner, leaderboards och nya spellägen är grejer som skulle få mig att spela mer av spelen än den där halvtimmen som är brukligt för att få nostalgifixen. Jag har till exempel aldrig själv klarat första Zelda, men kan absolut tänka mig att ge det ett nytt försök i denna versionen. Jag hoppas att Nintendo fortsätter lägga in nya roliga grejer i kommande spel till tjänsten.

Sony jobbar på nästa generations konsol: ”Det är nödvändigt”

Förslag för Playstation 5 – ta tillbaka gamla loggan!

Sony har mer eller mindre bekräftat att de håller på att utveckla nästa generations konsol. Det framkommer ur en intervju som Financial Times gjort med vd:n Kenichiro Yoshida, rapporterar Polygon.

”Vid det här laget kan jag säga att det är nödvändigt med nästa generations hårdvara”, säger Yoshida, men går inte in på mer detaljer eller huruvida en ny konsol kommer att kallas ”Playstation 5”.

Han gav inte heller några uppgifter om när en ny konsol kan komma att släppas, men i en intervju med Polygon tidigare i år sa Sony Interactive Entertainments vd John Kodera att nästa Playstation ligger åtminstone tre år in i framtiden.

Playstation 4 har sålts i över 80 miljoner exemplar och har på fem år sålt bättre än Playstation 3 gjorde på nästan dubbelt så lång tid. Playstation 2 är fortsatt den bästa säljande konsolen genom tiderna med runt 155 miljoner sålda exemplar.

Niklas tankar: