Nu hörrni, har jag också äntligen fått gå på semester! Men helt ledigt tar jag inte för det, utan vi kör ett nyhetssvep denna vecka också. Sedan får vi helt enkelt se hur det går. Men vi måste ta upp det faktum att Activision Blizzard stämts för diskriminering och sexuella trakasserier av ingen mindre än staten Kalifornien. Utöver det glädjer vi oss åt att regeringen gör undantag i inresereglerna för e-sportare sedan Riksidrottsförbundet gett dem nobben. Och till sist blir det en liten, liten nyhet om Netflix spelsatsning. Sista på ett tag, jag lovar.

Activision Blizzard stäms av Kalifornien för diskriminering

Activision Blizzard

Det stormar rejält kring Activision Blizzard. Fattar ni? Stormar! Blizzard!

Speljätten Activision Blizzard stäms av den amerikanska delstaten Kaliforniens byrå för rättvisa anställningsvillkor (DFEH). Detta efter att en två år lång utredning pekar på utbredd diskriminering, trakasserier och övergrepp mot kvinnor och ”frat boy”-kultur hos utgivaren, skriver bland andra Bloomberg Law.

Utredningen tar inte bara upp bristen på kvinnor i ledande roller samt de svårigheter kvinnor har att klättra uppåt i företagshierarkin. Den belyser också stora skillnader i löner mellan män och kvinnor på högre poster, och att kvinnor sägs upp snabbare än män. Flera vittnesmål gör gällande att även chefer deltagit i, och uppmuntrat till, sexistiskt beteende på företagets studior. Några exempel från utredningen:

På kontoret utsätts kvinnor för ”cube crawls” där manliga anställda dricker stora mängder alkohol medan de ”kryper” omkring bland arbetsplatser på kontoret och ofta beter sig olämpligt mot kvinnliga anställda. Manliga anställda kommer stolt in till jobbet bakfulla, spelar spel under långa perioder på arbetstid medan de delegerar sina arbetsuppgifter till kvinnliga anställda, småpratar om sina sexuella upplevelser, talar öppet om kvinnokroppar och skämtar om våldtäkt.

Kvinnliga anställda utsätts ständigt för sexuella trakasserier, och måste ständigt avvärja opåkallade sexuella kommentarer och närmanden av sina manliga kollegor och chefer och blir tafsade på under ”cube crawls” och andra tillställningar. Högt uppsatta chefer och skapare deltog i uppenbara sexuella trakasserier utan konsekvenser.

Den allvarligaste anklagelsen från utredningen är att en kvinnlig anställd tagit sitt eget liv på en affärsresa, på grund av en sexuell relation hon haft med en manlig chef. Före hennes död ska manliga kollegor ha spridit nakenbilder på henne, skriver New York Times.

Moderbolaget Activision Blizzard förnekar anklagelserna och kallar många av dem förvrängda eller falska. Man hävdar även att det rör sig om ”oansvarigt beteende av statliga byråkrater”. Men i ett internt mejl på studion Blizzard skriver chefen J. Allen Brack att anklagelserna i stämningsansökan är ”extremt bekymrande” och menar att han vill ha möten med anställda för att se hur man kan arbeta framåt.

”Jag avskyr ’bro’-kultur och har tillbringat hela min karriär med att bekämpa den”, skriver han i mejlet.

”Jag känner ilska, sorg och en massa andra känslor, men jag känner mig också tacksam för att arbeta med en ledning och tusentals anställda som är med mig i sitt engagemang för fortsatt bättring”, skriver Brack i mejlet som journalisten Jason Schreier delat med sig av på Twitter.

Niklas tankar: Jaha nu var vi här igen. Activision Blizzard ser ut att kunna vara ett av de värsta exemplen på genomvidrig företagskultur den senaste tiden. Kom ihåg att den här sortens rapporter om trakasserier och övergrepp börjar bli standard på större studior nu för tiden. Ubisoft, Quantic Dream, Riot, Rockstar. Det är bara några av ställena där det verkar vara en riktigt risig arbetsmiljö för kvinnor och minoriteter. Flera amerikanska speljournalister jag följer menar att de hört om de här problemen hos Activision Blizzard från flera håll, även utanför den statliga utredningen, och det verkar vara riktigt illa. Ännu värre blir det när Activision Blizzard själva försöker hävda att anklagelserna är överdrivna eller rent av falska och att det handlar om opportunistiska tjänstemän. Riktigt vidrigt. Det måste vara upp till oss vita cis-män att säga ifrån när vi ser sånt här totalt oacceptabelt beteende på våra arbetsplatser och alla andra ställen. Bara då kan vi bryta kulturen som fått härja fritt i alla år, och

Inreseregler för e-sportare ändras

CS:GO Major

CS:GO-majorn i Stockholm ser ut att kunna bli av!

Det kan bli möjligt att hålla stora e-sporttävlingar i Sverige trots allt. Efter det att Dota 2-tävlingen The International ställts in på grund av att Riksidrottsförbundet inte klassar e-sport som elitidrott har regeringen gjort ett undantag från inresereglerna för utövarna. Därmed verkar det som att covid-hotade CS:GO-majortävlingen kan hållas i Stockholm i oktober och november som planerat.

”Detta undantag är viktigt för att vi ska kunna öka möjligheterna att genomföra internationella elittävlingar i e-sport i Sverige”, säger inrikesminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Världens största e-sportevenemang, The International, skulle ha hållits i Stockholm i juli, men flyttades till Bukarest sedan Riksidrottsförbundet valt att inte ta in e-sport som elitidrott. Det ledde till svårare inreseregler för tävlande, som med undantaget nu också kan klassas som elitidrottare.

Niklas tankar: Det här var väl på tiden, även om det inte räddade världens största evenemang. Men nu verkar ju politikerna ha fått upp ögonen för e-sporten och Sverige som e-sportnation på allvar när både Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind uttalat sig om sporten. Vi håller tummarna för att det här innebär att e-sport kan få lite mer tyngd i Sverige framöver, särskilt som vi är en av världens mest framträdande e-sportnationer. Kanske kan spel i stort få sig en liten skjuts upp i svenskens medvetande på samma gång?

Netflix spelsatsning börjar mobilt

Netflix

En sista liten Netflix-nyhet innan vi släpper det här tills det är dags, okej?

Det blir, vad det verkar, mobilspel till att börja med när det Netflix satsar på spel. Det kom fram i en kvartalsrapport under förra veckan som också klargör att man ser spel ”som en ny innehållskategori för oss”. Den lilla detaljen är den senaste i Netflix sedan länge beryktade spelsatsning. Netflix har släppt mobilspel förr, i form av ett Stranger Things-spel 2017.  Spelen i satsningen förväntas vara baserad på Netflix egna varumärken.

Att börja med mobilspel är logiskt med tanke på att plattformen är på väg till Sydostasien och delar av Afrika med billiga, mobilexklusiva, tjänster, skriver Eurogamer.

Niklas tankar: Okej, okej, jag ska sluta snacka om Netflix och deras spelsatsning nu. Det har helt ärligt blivit lite mycket av den varan, men jag ville inte lämna mina vilda spekulationer och förhoppningar från de senaste veckorna helt i det blå. Det är såklart logiskt att man skulle börja med mindre mobilspel, men man kan hoppas att man skalar upp vart det lider.