Vi är inne på min sista arbetsvecka innan semestern, och jag förstår att ni alla är väldigt taggade på detta. Men spelbranschen tar som vanligt inte ledigt. Särskilt inte om man heter Valve, för då presenterar man en helt ny handhållen speldator mitt i sommaren. Dessutom har något pucko lagt 13,5 miljoner på ett Super Mario 64 – och de ihärdiga ryktena om Netflix spelsatsning fortsätter alltjämt.

Här är Steam Deck – Valves handhållna speldator

Steam Deck

Steam Deck… Eller en tjock Switch? Bild: Valve

Ryktena om en handhållen speldator från Valve visade sig stämma. I veckan som gick visade man upp Steam Deck – en Nintendo Switch-liknande enhet för ditt Steam-bibliotek. Med en 7-tum stor pekskärm, två analoga spakar och två trackpads för musstyrning, ska Steam Deck klara det mesta som en stationär PC mäktar med. Med hjälp av en dockningsstation som säljs separat går det dessutom att använda den som just en sådan genom att koppla skärmar och tillbehör till den.

Under huven har Steam Deck processor och grafikprocessor från AMD som klockar in på 1,6 teraflops. Den har 16 GB RAM-minne och olika mycket och snabb lagring beroende på modell, från 64 GB eMMC upp till 512 GB PCIe 3.0 NVMe SSD. Det går även att utöka lagringen med hjälp av microSD-kort.

I Steam Deck körs det Linux-baserade SteamOS version 3.0 som genom ett ”kompatibilitets-läge” även ska kunna spela PC-spel utan att utvecklarna behöver göra specifika versioner av dem. Det är även en öppen enhet i det att det går att installera andra operativsystem på den.

”Det är en PC, du kan installera vad du vill på den”, säger Valves Erik Peterson i en intervju på Steamworks-kanalen på Youtube.

Steam Deck släpps i december och går att förhandsboka nu. Den billigaste varianten kostar 419 euro, knappt 4 300 kronor.

Niklas tankar: Valve har ett skakigt förflutet vad gäller hårdvara. Floppar som Steam Controller och Steam Machines har varvats med mer populära enheter som Steam Link och vr-headsets. Handhållna PC-datorer för spel är ingen ny teknik, men kanske krävs det en techjätte som Valve för att det är något som ska kunna få ordentlig fart. Nintendo Switch har blivit oerhört populär mycket på grund av sin gedigna uppsättning indiespel att spela på stående fot – men utbudet på Steam är oändligt mycket större. Om det här är en maskin som klarar både småspelen och större och mer avancerade titlar, och som får ordentligt med stöd från Valve, kanske det kan bli något.

Men å andra sidan trodde jag också att Ouya kunde bli en stor grej – där hade jag gruvligt fel…

Super Mario 64 såldes för 13,5 miljoner kronor

Super Mario 64

13,5 miljoner kronor. Värt? Nä. Bild: Heritage Auctions

1,5 miljoner dollar eller drygt 13,5 miljoner kronor. Så mycket betalade en okänd köpare för ett exemplar av Super Mario 64 i förra veckan. Det var auktionsfirman hos Heritage Auctions som världens hittills dyraste tv-spel såldes – för en summa nästan dubbelt så stor som förra månadens rekordnotering då ett exemplar av The Legend of Zelda såldes för drygt 7,5 miljoner kronor. Det är femte gången på ganska precis ett år som rekordet slagits, och varje gång har det varit av ett Nintendo-spel.

Det är inte bara priset på retrospel som skjutit i höjden, även Pokémon-kort och andra samlarkort har blivit en het marknad.

Niklas tankar: Vi har nog ändå nått någon sorts peak senkapitalism nu när pengar samtidigt kan betyda så mycket och så lite. Man bli mörkrädd när man ser sådana här auktioner, och det är inte svårt att tänka sig att det är någon med mer tech- eller kryptopengar än vad som går att göra av med lagt budet bara för att hen kan – bara för att det är dyrt. Det finns såklart inget spel, eller knappt någonting annat heller, som är värt så mycket pengar, och man blir bara deprimerad när det går troll i sånt här. Krypto, NFT och memestonks. Det finns ingen hejd på sätten folk vill bli rika på snabbt och utan ansträngning. Skrämmande är vad det är!

Netflix kan börja med spel redan nästa år

Netflix

Nästa år, verkar vara det senaste budet för spel på Netflix.

Efter alla rapporter och rykten verkar det som att Netflix är redo att börja streama spel redan nästa år, enligt Bloomberg. Netflix har anställt EA- och Facebook-veteranen Mike Verdu för att styra över projektet och det ska handla om att lägga till streamade spel bredvid det vanliga utbudet av filmer, serier och dokumentärer. Enligt Bloomberg ska spelen inte kosta något extra utöver den vanliga prenumerationskostnaden för Netflix. Det är i dagsläget oklart om det rör sig om spel som redan finns på andra plattformar eller egenutvecklade spel, men Netflix har på senare år flera serier baserade på spel som till exempel Castlevania, Dragon’s Dogma och DOTA.

Niklas tankar: Det har snackats mycket om att Netflix själva vill bli Netflix för spel, och det är nu mycket som tyder på att så också blir fallet. Kanske skulle ett nytt eller gammalt Castlevania-spel finnas i flödet bredvid serien, eller varför inte kolla Resident Evil-serien och sen dra igång Village som komplement? Såklart bara spekulationer, men jag tackar absolut inte nej till att få spel bredvid serier och film i en tjänst jag redan betalar för.