Det är E3-säsong även om vare sig mässan eller Summer Game Fest eller något annat dragit igång på riktigt. Vi har fått höra en massa om nya Dragon Quest, sett mer av Horizon: Forbidden West och hört fler rykten än vi kunnat räkna de senaste veckorna. Denna vecka fokuserar vi just på rykten och lös information. Nintendo kan visa en Switch ”Pro” redan innan E3 (läs: typ denna veckan), enligt säkra källor. Dessutom verkar Sony ha berättat för investerare att inget mindre än Uncharted 4 är nästa spel man släpper till PC. Sist, och osäkrast, är att Valve ser ut att eventuellt kunna släppa en Switch-liknande bärbar speldator redan i år.

Switch ”Pro” kan visas redan innan E3

Nintendo Switch

Återigen – en lite bättre sådan här hade inte suttit fel.

En uppgraderad ”pro”-version av Nintendo Switch kan visas redan innan E3 i juni – och släppas så tidigt som i september eller oktober. Det säger källor till Bloomberg (via Eurogamer). Nintendo har i nuläget inte meddelat om och när de ska hålla en Nintendo Direct i samband med årets digitala E3, men även med tidigare hårdvara har man släppt detaljer innan mässan. 3DS visades upp flera månader innan E3 2010, och namnet på Nintendo Wii, lanserades en månad innan 2006 års mässa.

Det ser skralt ut på släppschemat för storspel till Nintendo Switch, men i förra veckan presenterades remakes av Pokémon Diamond och Pearl samt Pokémon Legends of Arceus. I samband med E3 väntas Nintendo berätta mer om de framemotsedda Breath of the Wild 2 och Metroid Prime 4.

Nintendo har själva inte sagt något om en uppgraderad version av Switch, som väntas ersätta original-varianten och säljas parallellt med Switch Lite. Men rykten har tidigare gjort gällande bättre prestanda för att klara 4K-upplösning, samt bättre skärm och batteritid.

Niklas tankar: Jag har skrivit det förr och skriver det igen; en Switch Pro skulle med största sannolikhet bli första gången jag uppgraderar mitt i en konsolgeneration. Switch var knappast superkraftfull när den kom 2017, och nu börjar det verkligen kännas att den är i klenaste laget. Hade väldigt gärna kunnat spela i högre upplösning i dockat läge, och kan jag få en bättre skärm i händerna hade jag varit överlycklig. Gissningsvis blir det som med New 3DS där bara något enstaka spel är exklusivt för den nyare varianten, men jag spelar gärna kommande Nintendo-spel på den bästa hårdvaran som möjligt. Vi får se hur det blir, det är ju ofta svårt att ha särskilt höga förväntningar på prestanda när det gäller Nintendo-hårdvara. Det var ett tag sedan det var deras paradgren.

Uncharted 4 ser ut att vara på väg till PC

Playstation-spel på PC

Uncharted 4 ser ut att vara näst på tur.

Sony fortsätter till synes att släppa tidigare Playstation-exklusiva spel till PC, och det kan vara dags för det största hittills. I ett dokument från ett möte för investerare nämner Sony Uncharted 4: A Thief’s End under rubriken ”Fler planerade PC-släpp” där även nyligen släppta Days Gone är med. Mycket mer information än så är inte känt i nuläget, och Sony har inte kommenterat det hela. Tidigare Playstation-exklusiva spel som Death Stranding, Horizon: Zero Dawn och Days Gone har släppts till PC under det senaste året.

Investerarmötet bjöd även på andra insikter i hur det går för Sonys konsoler, som att Playstation 5 är deras största konsolsläpp hittills, att Playstation 5 kan säljas med vinst redan i juni och att andelen kvinnor bland Playstation-spelare nu är uppe i 41 procent.

Niklas tankar: Sony tävlar med Nintendo om att vara spelvärldens Apple vad gäller stängda ekosystem, och att fler spel verkar vara på väg till PC är sannerligen glädjande. Uncharted 4 är ändå en av de absoluta kronjuvelerna till Playstation 4 och kan det komma till PC är det uppenbart att inget är heligt längre. Att fler får möjligheten att spela Sonys storspel, även om de inte är Playstation-spelare är såklart bara positivt. Positivt är också att andelen spelande kvinnor fortsätter att öka, och vi är inte jättelångt ifrån den magiska 50/50-gränsen nu. Det bådar gott för framtiden!

Källor: Valve kan släppa Switch-liknande speldator

Steam

”Steampal”, ska det vara något? Kanske!

Speljätten Valve, mest kända för Half-Life, Dota 2 och världens största digitala spelbutik, Steam, ser ut att ha en bärbar, Switch-liknande, speldator på gång. Till Arstechnica säger flera källor att ”konsolen” varit under utveckling en längre tid och kan komma att släppas redan i slutet av 2021. Maskinen, som fått kodnamnet Steampal, ska vara Linux-baserad och designad för att spela Steam-spel på. Det ska vara en bärbar enhet med kontroller och en pekskärm, likt Nintendo Switch. Den ska även gå att docka till större skärmar, men mycket är oklart då maskinen fortfarande ska befinna sig i prototypstadiet. Arstechnica tror att Steampal skulle förklara Valve-chefen Gabe Newells kryptiska uttalande om kommande konsolspel under ett panelsamtal tidigare i år.

Det här skulle inte vara första gången Valve sysslade med hårdvara. Man har tidigare släppt Steam controller, Steam machines och Steamlink, och har nu en stor plats på VR-marknaden. Om ryktena stämmer, eller vad Steampal ens är, återstår att se, men enligt källorna kan det alltså vara dags redan i slutet av året.

Niklas tankar: Det verkar vara lite upp och ner när det kommer till Valves hårdvara. Steam controller och Steam machine var knappast några supersuccéer medan Steamlink och, framförallt, VR-satsningen verkar ha funkat bättre. Visst kan det finnas en marknad för att spela sina Steam-spel på Switch-vis, men jag är nog ändå rätt tveksam till om det här kan funka – om det ens är något som kommer att släppas. Samtidigt är det såklart kul med ny teknik, och om det kan göras bra kan jag absolut se en marknad för det hos PC-spelare som inte nödvändigtvis är superintresserade av Nintendos förstapartstitlar.