Vi är mitt i den mest hektiska spelperioden på hela året, och vi har fullt upp! Tur då att det är hyfsat lugnt på nyhetsfronten denna vecka. Call of Duty säljs i år inte digitalt på Playstation i Ryssland – av ganska så oklar anledning. Valve har öppnat upp en beta för att spela lokal multiplayer med sina vänner online. Sist, men absolut inte minst, jublar vi högt ännu en gång för Skräckafton och de pengar ni alla donerade till välgörande ändamål. 

Call of Duty säljs inte på Playstation Store i Ryssland

Det är lite knöligare att få tag i det här i Ryssland än på andra ställen.

Den som hade tänkt köpa Call of Duty: Modern Warfare digitalt på Playstation och befinner sig i Ryssland går bet. Årets upplaga av krigsspelet säljs nämligen inte på ryska Playstation Store, rapporterar bland andra Eurogamer.

”Call of Duty: Modern Warfare är ett fiktivt spel som har skapats med eftertänksamhet för att underhålla fans och berätta ett övertygande narrativ. Sony Interactive Entertainment har beslutat att inte sälja Modern Warfare på Playstation Store i Ryssland för tillfället”, skriver utgivarna Activision på det officiella ryska Call of Duty-kontot på Twitter.

I Modern Warfare finns bland annat en bana där spelaren tar rollen som en liten flicka under en rysk bombning av hennes hemstad i Mellanöstern. Flickans pappa dödas även av en rysk soldat.

Spelet säljs fortfarande digitalt till Xbox One och på PC via Battle.net. Det går även att köpa på skiva till Playstation 4

Niklas tankar: Det här är mycket märkligt. Om det så är att Ryssland inte vill att ett spel som framställer dem i dålig dager säljs i landet hade de väl stoppat alla versioner av det? Kan det vara så att myndigheterna har kommit med påtryckningar och Sony är de som viker sig, medan de andra står på sig? Det låter kanske lite konspiratoriskt, men det hela känns mycket märkligt. Vi får väl se om det dyker upp på Playstation Store i Ryssland framöver.

Lokal multiplayer online nu i beta på Steam

Nu slipper du se dina vänner när du spelar med dem. Perfekt!

Nu går det att spela lokal multiplayer i Steam-spel – på internet. Valve har öppnat upp en betaversion Steam Remote Play Together som innebär att det går att spela spel med lokal multiplayer med sina vänner över nätet. I ett blogginlägg beskriver Valve hur det funkar på följande vis:

1. Gå med i Steam-betan i klienten. Starta upp ett spel med lokal multiplayer

2. Bjud in spelare via Steams vänlista. Högerklicka på vännens namn i listan och välj Remote Play Together.

3. När de accepterat spelar ni tillsammans.

De inbjudna spelarnas kontroller kommer att fungera som om de var inkopplade i värdens dator och volymkontroller för spelljud och röstchatt ska finnas på ett och samma ställe. Det är bara värden som behöver äga spelet för att Remote Play Together ska fungera.

Niklas tankar: Jag ska vara helt ärlig med att jag inte har testat Remote Play Together ännu. Om det är brist på tid eller brist på vänner som spökar låter jag vara osagt. Det är en riktigt tuff idé, förutsatt att det funkar som det ska. Vad krävs det för uppkoppling för att det ska fungera, och hur mycket latency i kontrollen snackar vi? Jag vågar nog vara så djärv att jag gissar att hot seat i ett turordningsbaserat strategispel funkar toppen, men att ett fightingspel är allt annat än optimalt. Får se till att testa!

Skräckafton samlade in 37 556 kronor till Mind

Vi avslutar veckans nyhetssvep med att ännu en gång dels klappa oss själva på ryggen, dels rikta ett jättestort tack till vårt underbara community. I helgen hölls årets upplaga av Svamprikets välgörenhetsstream Skräckafton och efter 13 timmar och 10 spel stod det klart att tittarna donerat 37 556 kronor som oavkortat går till Mind, som jobbar med att ge stöd åt personer med psykisk ohälsa.

Hela streamen går att se i efterhand på vår Youtube-kanal, behändigt uppdelat per spel.

Tack till alla medverkande, tittare och för alla donationer! Nästa år är det femårsjubileum för Skräckafton – då lovar vi att slå på stort!

Har du ett nyhetstips eller förslag på något ta upp i nyhetssvepet? Hör av dig via mejl på niklas@svampriket.se, eller till @niklassintorn på Twitter.