Har du plats under tv:n för ännu en mini-konsol? Bra, för efter sommaren kommer Mega Drive Mini! Kul för dem som växte upp med Sega. Mindre kul är det för de 350 personer som får sparken när EA omstrukturerar. Men lite roligare är det för Minecraft-spelare som slipper få Notchs namn i plytet varje gång de startar spelet. Här är veckans spelnyheter.

Mega Drive Mini kommer i september

40 spel – det är fler än både NES och SNES Classic Mini. Bild: Sega

Nästa miniversion av en klassisk retrospelkonsol släpps den 19 september. Då är det Sega som står på tur med sin Mega Drive Mini, som visades upp på Sega Fest i Japan i veckan som gick. Konsolen är en replika av Segas 16-bitarskonsol och kommer att ha 40 inbyggda spel – att jämföra med NES Classic Minis 30 spel och SNES Classic Minis 21 spel. Precis som Nintendos konsoler har Mega Drive Mini två kontroller och levereras med ström- och HDMI-sladd. Den kommer att kosta runt 800 kronor i Sverige, skriver M3.

Spelen som visats upp än så länge är:

  • Ecco the Dolphin
  • Castlevania: Bloodlines
  • Space Harrier II
  • Shining Force
  • Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine
  • ToeJam & Earl
  • Comix Zone
  • Sonic the Hedgehog
  • Altered Beast
  • Gunstar Heroes

Niklas tankar: Hurra! Ännu en mini-konsol jag inte kommer att köpa! Skämt åsido. Det är såklart kul att även Segas konsoler kommer i miniformat, och från förstapartstillverkare dessutom. Det har ju gjorts riktigt kassa försök att återuppliva Segas retrokonsoler tidigare, men nu får Sega-älskarna förhoppningsvis vad de vill ha. Jag tror också att det är en ganska smart känga mot Nintendo att ha med fler spel än i deras båda maskiner, något de också fått kritik för.

EA säger upp 350 anställda – ska ”förfina” organisationen

EA:s kontor i Redwood Shores, USA. Bild: Eliot Lash/Wikimedia Commons

350 personer får gå från sina jobb när speljätten EA omorganiserar, meddelar företagets vd Andrew Wilson i ett uttalande. De 350 anställda utgör runt 4 procent av EA:s 9 000 anställda. Det rör sig främst om personer som arbetar med marknadsföring och olika sorters drift, samt att EA minskar sin närvaro i Japan och Ryssland.

”Vi ser en omvärld i omvandling och det är uppenbart att vi måste förändras med den. Vi gör medvetna förändringar för att bättre kunna leverera våra åtaganden, förfina vår organisation och uppfylla behoven hos våra spelare”, skriver Andrew Wilson i uttalandet och menar att ta hand om de anställda och hjälpa dem hitta nya jobb är ”högsta prioritet”.

Niklas tankar: Telltale, Activision Blizzard – och nu EA. Massuppsägningarna i spelbranschen fortsätter, trots att den växer så det knakar. Activision Blizzard gjorde det trots ett rekordår, men för EA verkar det gå lite knaggligare. Inte särskilt många av deras storspel på sistone har blivit några succéer – Apex Legends undantaget. Det är tråkigt att så många får gå, och vi hoppas att de landar nya jobb på andra och bättre ställen inom kort. Vad som händer för EA framöver känns dock lite svajigare. De har inte jättemycket stort på g och skulle behöva lite medvind efter allt vad Battlefront 2 och Anthem heter.

Referenser till Notch försvinner från Minecraft

Ingen mer Notch i startmenyn.

I en uppdatering av Minecraft har referenser till spelets skapare, Markus ”Notch” Persson, plockats bort från startskärmen, rapporterar flera medier. Tidigare dök meddelanden som ”Made by Notch!”, ”The Work of Notch!” och en referens till hans bröllopsdatum upp när man startade spelet, men nu är dessa borta. Notch står dock fortfarande med som spelets skapare i eftertexterna.

Notch sålde Minecraft till Microsoft för 2,5 miljarder dollar 2014. På senare tid har han uttryckt åsikter och tankar på Twitter som inte är förenliga med Minecrafts familjevänliga framtoning. Microsoft har dock inte kommenterat huruvida det har något med borttagandet av hans namn från startskärmen att göra eller inte.

Niklas tankar: Skapare ska såklart ha cred för sitt arbete, och det bör alltid gå att läsa sig till vem som ligger bakom ett visst verk. Men ju mindre folk i allmänhet, och barn i synnerhet, utsätts för Notchs namn desto bättre. Jag är övertygad om att många unga ser ”Notch” på startskärmen i sitt favoritspel, googlar namnet och trillar in i hans nu för tiden allt igenom hemska Twitter-flöde. Nä, i eftertexterna är var han hör hemma, så det så.