Efter förra veckans absoluta bombmatta av trailers och nyheter lider branschen denna vecka av lite baksmälla. Därför inte jättemycket tungt att skriva om i väntan på en eventuell kommande Nintendo Direct, men vi kollar in en ordentlig läcka över kommande spel, att Valve stäms på miljardbelopp och att Sumo Group säger upp en massa folk.

Epic-databas kan ha avslöjat kommande storspel

En ordentligt matig databasläcka kan ha avslöjat en hel drös kommande spel.

En inofficiell databas med befintliga och kommande spel på Epic Games Store dök upp i förra veckan. EpicDB, som liknar SteamDB försvann lika fort som den öppnades, men innan dess hann användare hitta tecken på flera ännu icke presenterade spel, skriver bland andra Eurogamer.

Flera av spelen listades under kodnamn, men vissa står under mer lättförståeliga namn. Till exempel verkar Saber Interactive ha någon sorts Turok-spel på g.

Reddit- och Resetera-användare tror sig med olika metoder ha listat ut vilka spel vissa av kodnamnen står för. Bland annat tror man sig veta att ”Utah” är den PC-version av The Last of Us Part 2, som enligt uppgifter redan ska vara klar och väntar på andra säsongen av tv-serien.

”Parkside” vet vi sedan tidigare är projektnamnet för det kommande Bioshock 4, och det är med i databasen.

Det kanske mest intressanta spelet i databasen kommer från Rockstar och har kodnamnet ”Semla”. Det tros vara en PC-version av Red Dead Redemption, baserat på att det har nästan precis samma filstorlek som Playstation 4-versionen.

En hel drös kodnamn i databasen har inte kunnat dechiffreras.

Niklas tankar: Det är alltid lite spännande med sådana här läckor, även om det samtidigt känns lite smutsigt. Det här är såklart inte i närheten av den stora Geforce-läckan för några år sedan där i princip allting visade sig stämma. Den största grejen här är väl utan tvekan Red Dead Redemption till PC, något som de stackars fansen väntat på sedan urminnes tider. Vi håller tummarna för att det faktiskt stämmer och att det kan komma förr snarare än senare.

Valve stäms på miljardbelopp för att ”utnyttja kunderna”

Steam

Steam – lite för dominant för sitt eget bästa?

Steams ägare Valve stäms på 656 miljoner pund, runt 8,7 miljarder kronor, i Storbritannien. I stämningen anklagas Valve för att använda sig av sin dominans på marknaden för att sälja spel till överpriser till 14 miljoner brittiska Steam-användare, skriver BBC.

”Valve riggar marknaden och utnyttjar brittiska spelare”, står det i stämningen, som även menar att Valve ”tvingar” utgivare att skriva under på att inte sälja sina spel för lägre pris på rivaliserande plattformar. Stämningen är en så kallad grupptalan, där en person representerar en mycket större grupp.

Enligt VG Insights såldes spel för över 90 miljarder kronor på Steam under 2023. Pengarna fördelas på 580 miljoner försäljningar och 14 000 nya spel släpptes under året. De tio bäst säljande spelen på Steam står för hela 61 procent av försäljningen.

Valve har inte uttalat sig om stämningen.

Niklas tankar: Det här är första gången jag hör talas om att utgivare måste lova att inte sälja sina spel billigare någon annanstans, men det känns ju inte toppen. Jag tycker också att jag har sett billigare spel på andra ställen även när det inte är rea, men jag kan ha fel. Att Steam har ett järngrepp om spelförsäljning på PC kommer knappast som någon överraskning. De har i princip skapat hela grejen med digital spelförsäljning och har väldigt många väldigt lojala kunder. Jag har dock svårt att se att en sådan här stämning skulle leda till att Valve faktiskt skulle behöva betala, men det visar om inte annat på ett ganska så utbrett missnöje med vad som nästan kan ses som ett monopol på PC-marknaden.

Sumo Group säger upp 15 procent av sina anställda

Sumo Group

Runt 250 personer på 19 studior kan bli av med sina jobb.

15 procent av personalen på brittiska Sumo Group blir av med sina jobb, skriver Video Games Chronicle. Bolaget har ungefär 1 650 anställda, och därmed kan nedskärningarna påverka runt 250 personer. Det Tencent-ägda bolaget har sin bas i Sheffield och innefattar 19 studior i flera länder. Bland studiorna hittar vi bland annat Sackboy-utvecklarna Sumo Digital och Dear Ester-studion The Chinese Room.

”Det här är en oerhört svår process för alla på Sumo att gå igenom och vårt fokus är nu på att stötta våra anställda och att jobba med våra partners på deras spel medan vi ser till att vi kommer ur den här svåra tiden redo för framtiden”, skriver Sumo Group i ett pressmeddelande.

Enligt sajten videogamelayoffs.com nåddes 10 500 uppsägningar under 2023. När Sumo Group räknas in ser antalet för 2024 ut att vara i princip lika stort redan i mitten av juni.

Niklas tankar: De e röva, som vanligt, att läsa och skriva om uppsägningar i branschen. En gång i tiden tänkte jag att man kanske kunde ta jobb på ett spelföretag om det skulle skäras ner mer inom tidningsbranschen där jag jobbar, men just nu känns det absurt nog säkrare att jobba med nyheter än med spel. Vi hoppas som vanligt att alla inblandade landar på fötterna och hittar nya bra jobb.