Näst sista nyhetssvepet innan jul! Hoppas att ni får lite ledigt och får äta gott, träffa släkt och vänner, och kanske får ett spel eller två i julklapp. Denna vecka har vi äntligen fått se och veta mer om nästa Xbox. Vi sörjer även att Gamestop är på väg att lämna Sverige helt och hållet och fascineras av berättelsen om hur Nintendo kom till Norden. 

Det här blir årets – och årtiondets – sista nyhetssvep. Jag tar två veckor semester, så ses vi igen 2020!

Detta viktigaste från The Game Awards

Xbox, med undertiteln Series X. Så heter Microsofts nästa konsol som, precis som Playstation 5, släpps lagom till jul nästa år. Det var på ”spelvärldens Oscars-gala”, The Game Awards, som namnet och utseendet presenterades, tillsammans med Senua’s Saga: Hellblade 2. Vi fick även se det första spelet som visats upp specifikt för Playstation 5 – actionspelet Godfall. Under galan visades även bland annat en uppföljare till rollspelet Bravely Default till Switch, Weird West – ett westernspel från skapare av Dishonored och Prey, League of Legends-spinoffs och mycket annat. Nedan följer galans mest intressanta trailers. Allt som visades mellan prisutdelningarna finns samlat hos Kotaku. All tillgänglig info om Xbox Series X finns hos Microsoft.

Priserna då? Jodå, sådana delades också ut. Årets bästa spel 2019 blev Sekiro: Shadows Die Twice. Alla vinnare, och galan i sin helhet, hittar du här.

Senua’s Saga: Hellblade 2

Godfall

Bravely Default 2

Weird West

Fast & Furious Crossroads

 

Niklas tankar: The Game Awards produceras och programleds av spelmediaveteranen Geoff Keighley. I år Vad Hideo Kojimas Postnord-simulator Death Stranding nominerat i flest kategorier av alla – ett spel som Geoff Keighley själv gör en cameo i. När nomineringarna släpptes sjönk mitt redan låga förtroende för spelbranschens största gala ytterligare och jag har svårt att lägga någon vikt över huvud taget i utmärkelserna. Som tur är så vann inte Death Stranding (för hur fan skulle det se ut?), och vi fick se en hel massa kommande spel och konsoler. Gott så.

Gamestop lämnar Sverige nästa år

Gamestop-butik i Umeå 2011. Bild: Oxiq/Wikimedia Commons

Den som gillar att besöka fysiska spelbutiker gör bäst i att ta sig till sin lokala Gamestop-butik snart. I slutet av nästa år lär de nämligen vara borta helt – i hela Sverige, Danmark och Norge. I den senaste kvartalsrapporten meddelar Gamestops vd George Sherman att man kommer att trappa ner verksamheten i länderna för att lägga ner den helt och hållet innan 2020 är slut, skriver Gameindustry.biz.

Under 2018 gjorde Gamestop globalt en förlust på 673 miljoner dollar, och man planerar att stänga ner 250-300 butiker runt om i världen innan nyår.

Niklas tankar: Jag köper oftast mina spel digitalt och är inte särskilt förtjust i spelbutiker i allmänhet, och jättekedjan Gamestop i synnerhet, men visst är det lite deppigt. Jag är väl medveten om att väldigt många säljer tillbaka sina begagnade spel för att kunna få råd till att köpa nya, och för dem är spelbutikerna helt klart viktiga. Även de som handlar åt någon annan, kanske inte är så kunniga och behöver tips och råd om vilka spel som är något att ha kommer att få det svårare när Game och Gamestop blir ett minne blott. Vila i frid, Gamestop.

Lästips: Berättelsen om Nintendos intåg i Norden

Den här loggan är tätt förknippat med Nintendo – åtminstone för oss nordbor.

Den som är intresserad av spelbranschen i allmänhet, och den svenska spelbranschen i synnerhet, har nog koll på att vi i Norden har en alldeles egen Nintendo-distributör i form av Bergsala. Berättelsen om varför Nintendo inte själva sköter släppen av sina egna spel här uppe börjar tidigt 80-tal med en man vid namn Owe Bergsten som reste till Asien för att hitta ny elektronik att importera till sin butik i Kungsbacka. Vad som hände sedan är en fascinerande historia och nu har amerikanska IGN skrivit och gjort video om den. Veckans lästips, utan tvekan!

IGN: The Lie That Helped Build Nintendo

 

Om du är nyfiken på att veta mer om Bergsala och Nintendo i Sverige kan jag rekommendera branschveteranen Martin Lindells bok 8 bitar på 80-talet: Nintendos marsch in i de svenska hemmen.