Försommaren nådde just de södra delarna av vårt avlånga rike så nu blir det mer trädgård och mindre spel. Nyhetsmässigt ligger vi lite och väntar på de stora sommarevenemangen som ju faktiskt bara är en dryg månad bort. Den här veckan kollar vi in att Blizzcon ställs in, att ”Switch 2” kan få en annorlunda Joy-con-lösning, och att klassiska Infogrames kommer tillbaka.

Blizzcon ställs in – men lovar att återkomma

Blizzcon

Blizzcon – inte i år i alla fall!

Det blir inget Blizzcon i år. Evenemanget, som skulle ha ägt rum i Anaheim i Kalifornien i november, ställdes in i förra veckan – men Blizzard lovar på sin sajt att det kommer tillbaka under ”kommande år”.

”Det här var inget lättfattat beslut eftersom Blizzcon alltjämt är ett väldigt speciellt evenemang för oss, och vi vet att många av er ser fram emot det”, skriver Blizzard i inlägget.

Blizzard kommer istället att prata om sina kommande speluppdateringar, som World of Warcraft: The War Within och Diablo 4-expansionen Vessel of Hatred, på andra evenemang som Gamescom senare i år. Årets Blizzcon skulle ha varit det andra året i rad med ett fysiskt evenemang efter två inställda och ett digitalt år under pandemin. Det skulle också ha varit det första Blizzcon sedan företaget köpts upp av Microsoft i den största affären hittills i spelbranschen. Blizzard har inte jättemycket att komma med framöver, utöver de två nämnda expansionerna, sedan ett survivalspel lades ner i samband med nedskärningar tidigare i år.

Niklas tankar: Jag växte upp som ett inbitet Blizzard-fan och var ett tag djupt nere i World of Warcraft-träsket. Blizzcon var alltid något man ville åka på, eftersom allt Blizzard gjorde var guld. Men det var en annan tid, och nu har vi ett Blizzard som kämpar med att få till den där magin igen. Det är WoW-expansioner som floppar, Diablo 4 som inte riktigt blev så bra som man hoppats och intressanta spel som läggs ner innan de ens visas upp. Det är såklart för tidigt att säga om Microsofts köp av Blizzard kommer att leda till betydande förbättringar, men jag håller verkligen tummarna för att de kan återfå något av sin forna glans.

”Switch 2” kan få magnetiska Joy-cons

Nintendo Switch

Håll tummarna för att vi slipper sladdriga skenor!

Joy-con-kontrollerna på uppföljaren till Nintendo Switch kan komma att få någon sorts magnetlösning istället för den skena som kontrollerna fästs med idag. Det säger tillverkare av konsoltillbehör till den spanska sajten Vandal som tidigare haft rätt angående kommande Nintendo-hårdvara, skriver Eurogamer.

Enligt uppgifterna ska ”Switch 2”, och därmed dess Joy-cons, bara snäppet större än dagens Switch, och kontrollerna ska fästas i konsolen på magnetisk väg. Switch-uppföljaren ska dessutom vara kompatibel med den nuvarande Pro-kontrollen, men det är oklart om gamla Joy-cons kommer att fungera med den.

Även om Nintendo ännu sagt mycket lite om nästa konsol är de flesta källor överens om att den släpps under nästa år, efter att ha skjutits fram från slutet av 2024.

Niklas tankar: Visst är det härligt med alla rykten och spekulationer kring kommande konsoler? Särskilt mysigt är det när det gäller Nintendo, som man aldrig riktigt vet vad de kommer att hitta på härnäst. Det här är såklart ingen jättenyhet, men ändå ett tecken och påminnelse på att vi inte lär ha jättelångt kvar till en ny Nintendo-konsol. Vad som helst som kan göra Joy-con-känslan bättre är välkommet, för nu känns det sladdrigt och som att kontrollerna kommer att brytas av från konsolen vilken sekund som helst. Så kan vi ju inte ha det.

Atari återupplivar Infogrames

Infogrames

Den är så gölli, lelle bältan!

Den som spelade under 80- och 90-talen har troligtvis stött på namnet Infogrames. Nu kommer det tillbaka i form av en utgivare under Atari, skriver Video Games Chronicle. Infogrames ska fokusera på att förvärva och ge ut spel som faller utanför det som anses som kärnan i Ataris utbud.

”I decennier byggde Infogrames ett rykte som utgivare och utvecklare av fantastiska och eklektiska spel, och vi är glada att ta tillbaka det”, säger Ataris vd Wade Rosen i ett uttalande.

Det första spelet under Infogrames-namnet blir Totally Reliable Delivery Service från 2019 som köpts upp från Tinybuild. Men det kan bli så att Infogrames återupplivar spel från sitt förflutna.

Det, från början, franska företaget är förknippat med spel som Alone in the Dark, Heart of Darkness och en hel drös Tintin-, Smurfarna- och Asterix-spel. Under 90-talet köpte Infogrames upp välkända spelföretag som Ocean, DMA Design (som kom att bli Rockstar), Accolade, Microprose och Atari.

Niklas tankar: Det här gör mig glad! Jag har varma minnen av Infogrames och det fina lilla bältdjuret(?) till logga de hade. Det ska bli intressant att se vad det blir av det, men efter en period av märkliga hotellsatsningar och kepsar med inbyggda högtalare verkar det faktiskt som att Atari är på väg att bli ett riktigt spelföretag igen, som satsar på klassiska serier precis som de borde.