Det lackar mot jul och förhoppningsvis lite lugn och ro och lite göttig speltid. Men denna vecka hägrar Cyberpunk, och gissningsvis kommer rapporteringen att domineras av det. Men tills dess uppmärksammar vi att Casey Hudson lämnar Bioware – igen, att Oscar Isaac ska spela Solid Snake i Metal Gear-filmen, och att Monster Hunter World recensionsbombats efter ett rasistiskt skämt i Monster Hunter-filmen.

Studiochef och Dragon Age-producent lämnar Bioware

Mass Effect remaster

Arbetet med Mass Effect-remastern fortsätter som om inget har hänt. Bild: Bioware

Casey Hudson, studiochef tillika creative director för Mass Effect-serien lämnar Bioware. Det gör även den producenten för det kommande Dragon Age 4, Mark Darrah. Det meddelar de båda i varsitt blogginlägg på Biowares sajt.

”Jag har en oerhört tur att ha haft en karriär där jag har fått jobba med väldigt begåvade människor, fått skapa hela världar ur fantasin och se dem avnjutas av miljoner människor jorden runt. Nu, efter nästan 20 års arbete på Bioware, har jag beslutat mig för att dra mig tillbaka från studion och göra plats för nästa generations ledare”, skriver Hudson i blogginlägget.

Det är andra gången Casey Hudson lämnar Bioware sedan han började där 1998. Första gången var 2014, för att sedan komma tillbaka som studiochef 2017.

Även om Hudson och Darrah lämnar meddelar Bioware att arbetet med projekt som Dragon Age 4, ”Anthem 2.0” och remastern av Mass Effect-trilogin fortsätter som planerat.

Niklas tankar: När jag tänker på arbetsplatser där läget känns stabilt, så tänker jag absolut inte på Bioware. Folk kommer och går, och spel floppar och byggs om och ingen verkar veta alls vad som händer. Det är oklart om det kommer att påverka något alls att Hudson sticker (igen) och att Dragon Age-producenten försvinner, men det känns ju knappast betryggande. Nåja, vi får hoppas att Bioware får ordning på torpet, både vad gäller arbetsstyrkan och sina spel.

Oscar Isaac blir Solid Snake i Metal Gear-film

Solid Snake Oscar Isaac

Snake? Snake? SNAAAAAAAKE! Bild: Gage Skidmore/Wikimedia Commons

Det ser ut som att den beryktade filmatiseringen av Hideo Kojimas epos Metal Gear faktiskt kan bli av. Enligt uppgifter till Deadline har nämligen Star Wars- och Dune-skådisen Oscar Isaac bokats in för att spela självaste Solid Snake. Jordan Vogt-Roberts, mest känd för Kong: Skull Island ska regissera och det är Sony Pictures som ligger bakom filmen.

Det är ännu oklart när filmen kan släppas, eller ens spelas in, men den är nu alltså ett steg närmare verklighet.

Niklas tankar: När jag häromsistens skrev om att The Last of Us är på väg att bli film undrade jag om det var nödvändigt eftersom spelet redan är så filmiskt. Man skulle kunna säga exakt samma sak om Metal Gear, bara det att jag är så oerhört nyfiken på vad man kan göra med Kojimas märkliga värld i filmformat. Man får ju hoppas att Kojima själv är inblandad i produktionen så mycket som möjligt, men det kanske bara är önsketänkande. Den som lever när (läs: om) det väl är dags får se. Isaac som Snake? Ja, varför inte?

Monster Hunter World recensionsbombat efter kritiserat filmskämt

Monster Hunter

Monster Hunter-filmen – kanske inte jättebra?

Steam-versionen av Monster Hunter World har recensionsbombats under förra veckan. Men det är inte spelet i sig som är anledningen, utan Paul W.S Andersons filmatisering av det. Anledningen är att en karaktär i filmen drar ett skämt som enligt många uppfattas som rasistiskt mot personer från asiatiska länder, något som branschanalytikern Daniel Ahmad var tidig med att uppmärksamma.

”What are my knees?… What kind of knees are these?… Chi-knees”, lyder repliken som en amerikansk soldat säger till en annan, och Ahmad påpekar att det kan härröras till en rasistisk barnramsa som används i engelsktalande länder för att göra narr av personer med asiatiskt ursprung.

Repliken har inte bara lett till att Monster Hunter World recensionsbombats, utan själva filmen i sig har dragits in från kinesiska biografer, skriver Variety. Det är i nuläget oklart om filmen kommer att klippas om och gå upp på bio i Kina igen. Monster Hunter-filmen ska ha premiär i USA den 25 december, men det är osäkert om den kommer att gå upp på bio i Sverige.

Niklas tankar: Det här är så dumt så att klockorna stannar. Monster Hunter-filmen har ju jättestora kinesiska intressen och att ett så här smaklöst ”skämt” kan slinka igenom är bara pinsamt. Jag har knappast några jätteförhoppningar på filmen, även om man hade hoppats på att den kunde vara kalkonrolig, men nu känns det ju inte så skoj. Men att recensionsbomba sett spel, vars utvecklare har lite eller ingenting att göra med filmen, är knappast rätt väg att gå. Monster Hunter World fortsätter att vara ett fantastiskt spel, oavsett vad som händer i filmen. Ett tydligt exempel på missriktad kritik.