Först och främst: Jag ber om ursäkt för en inte en utan två dagar lång försening denna vecka. Verkligen inte likt mig! Men som många andra har jag haft fullt upp med nya konsoler, både på jobbet och privat. Men skit i det nu! Denna vecka ser vi att Apple ska ta en mindre andel av intäkterna på försäljningen av mindre spel i App store. Sedan blir det en hel massa nomineringar till ”spelens Oscarsgala” innan vi avslutar med en riktigt fin trailer för Monster Hunter-filmen.

Apple tar mindre del av appkakan från nästa år

App store

Det blir mer pengar över till de flesta utvecklarna på App store framöver.

Apple halverar sin andel av intäkterna från försäljningen i Appstore för de utvecklare som tjänare mindre än en miljon dollar om året. Det är en del i App Store small business program, som presenterades i förra veckan. Från de vanliga 30 procenten måste de allra flesta utvecklare alltså bara ge upp 15 procent av sina intäkter. App- och spelutvecklare måste själva ansöka om att gå med i programmet, för att undvika missbruk av systemet.

Den utvecklare vars intäkter stiger över en miljon dollar ett visst år blir av med ”rabatten”, men får tillbaka den igen om försäljningen skulle minska ett annat år.

Enligt CNBC drog App Store in 50 miljarder dollar förra året, och är en av företagets viktigaste intäktskällor utöver Iphone. Men det har stormat kring Apples affärsmodell på senare tid. Inte minst EU-kommissionens konkurrensutredning och det infekterade Fortnite-bråket med Epic.

Niklas tankar: Epic skröt när de öppnade Epic Games Store om att de tog en mindre del av kakan, och Steam ger rabatter till riktigt stora utvecklare. De 30 procenten som varit standard för plattformsägare att ta börjar luckras upp, och det kan bara vara positivt för utvecklare. Andelen har känts orimligt hög väldigt länge, och det här kanske kan leda till att fler tar fram lite mer flexibla modeller. Om det krävs att EU-kommissionen lägger sig i är svårt att veta, men man kan tänka sig att den dåliga pressen i och med det och Fortnite-bråket har spelat en åtminstone liten roll. Hur som helst, med pengar över för utvecklarna är en bra grej.

Hades och The Last of Us Part 2 får flest nomineringar till The Game Awards

The Game Awards

Snart är det dags för ”spel-Oscars” igen! Bild: The Game Awards

Torsdagen den 10 december är det återigen dags för ”spelens Oscars-gala”, The Game Awards. Som vanligt är det branschveteranen Geoff Keighley som leder galan, som på grund av coronarestiktioner hålls digitalt. I veckan som gick släpptes nomineringarna och det stod då klart att The Last of Us Part 2 och Hades med tio respektive nio nomineringar har störst chans till storslam.

Totalt 75 spel har nominerats i de 23 kategorierna – nedan följer några av de större:

Årets spel

 • Animal Crossing: New Horizons (Nintendo)
 • Doom Eternal (id Software/Bethesda)
 • Final Fantasy 7 Remake (Square Enix)
 • Ghost of Tsushima (Sucker Punch/SIE)
 • Hades (Supergiant Games)
 • The Last of Us Part 2 (Naughty Dog/SIE)

Bästa regi

 • Final Fantasy 7 Remake (Square Enix)
 • Ghost of Tsushima (Sucker Punch/SIE)
 • Hades (Supergiant Games)
 • Half-Life: Alyx (Valve)
 • The Last of Us Part 2 (Naughty Dog/SIE)

Bästa narrativ

 • 13 Sentinels: Aegis Rim (George Kamitani)
 • Final Fantasy 7 Remake (Kazushige Nojima, Motomu Toriyama, Hiroki Iwaki, Sachie Hirano)
 • Ghost of Tsushima (Ian Ryan, Liz Albl, Patrick Downs, Jordan Lemos)
 • Hades (Greg Kasavin)
 • The Last of Us Part 2 (Neil Druckmann, Halley Gross)

Bäst art direction

 • Final Fantasy 7 Remake (Square Enix)
 • Ghost of Tsushima (Sucker Punch/SIE)
 • Hades (Supergiant Games)
 • Ori and the Will of the Wisps (Moon Studios/Xbox Game Studios)
 • The Last of Us Part 2 (Naughty Dog/SIE)

Bästa skådespeleri

 • Ashley Johnson som Ellie, The Last of Us Part 2
 • Laura Bailey som Abby, The Last of Us Part 2
 • Daisuke Tsuji som Jin Sakai, Ghost of Tsushima
 • Logan Cunningham som Hades, Hades
 • Nadji Jeter som Miles Morales, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

Bästa indiespel

 • Carrion (Phobia Game Studio)
 • Fall Guys: Ultimate Knockout (Mediatonic/Devolver)
 • Hades (Supergiant Games)
 • Spelunky 2 (Mossmouth)
 • Spiritfarer (Thunder Lotus Games)

Games for impact

 • If Found … (DREAMFELL/Annapurna)
 • Kentucky Route Zero: TV Edition (Cardboad Computer/Annapurna)
 • Spiritfarer (Thunder Lotus Games)
 • Tel Me Why (Dontnod Entertainment/Xbox Game Studios)
 • Through the Darkest of Times (Paintbucket Games)

Samtliga nomineringar hittar du HÄR.

Niklas tankar: Hoppsan, här var det samma, samma. Tittar man på de största kategorierna är det i princip samma spel som nominerats i varje kategori. Vinnarna utses av en jury bestående av 95 personer i spelmedia och influencers, och det verkar som att det är rätt likriktat i år. Personligen är jag väldigt glad att se att Hades fått så många nomineringar, då det verkligen är välförtjänt och riktigt bra jobbat av ett indiespel. Att se Spiritfarer och Kentucky Route Zero på listan värmer också i hjärtat. Men man kan undra vad i helskotta Doom Eternal gör bland årets bästa spel? Hur som helst, vi är ju alla där för utannonseringarna av nya spel, inte sant?

Videotips: Nu ser Monster Hunter-filmen ut som en Monster Hunter-film

Vi avslutar detta försenade nyhetssvep med ett litet trailertips. Monster Hunter-filmen har ju ärligt talat sett lite sisådär ut hittills, men i filmens kinesiska trailer ser det plötsligt mer intressant ut. Nu ser Monster Hunter-filmen ut som en Monster Hunter-film. Kalkon lär det bli oavsett, men kanske kan det bli det på ett bra sätt? Also: Meowscular chef!!!