Trots att året närmar sig sitt slut och det inte är så många spelsläpp kvar händer det desto mer på nyhetsfronten. I Sverige har den stora snackisen i förra veckan varit razzian mot Starbreeze och att det inte verkar gå särskilt bra där. Vi kollar även in att Epic tänker utmana Steam rejält med bättre villkor för utvecklare i sin spelbutik. Vi avslutar med att kolla på The Game Awards, och tidernas kanske finaste tacktal.

Razzia mot Starbreeze kontor – misstankar om grovt insiderbrott

Ekobrottsmyndigheten genomförde i onsdags förra veckan en razzia mot Starbreeze huvudkontor i Stockholm. I samband med tillslaget greps en hög chef på den svenska spelstudion misstänkt för grovt insiderbrott, rapporterar Dagens Industri. Den misstänkte mannen släpptes några dagar senare, men misstankarna kvarstår. Ekobrottsmyndigheten ska enligt DI även ha sökt en andra person, men inte kunnat lokalisera denne.

Enligt uppgifter Dagens Industri kretsar Ekobrottsmyndighetens utredning kring att två toppchefer – den avgående ekonomichefen, och vd:n som lämnade företaget i förra veckan – sålde av stora mängder aktier i bolaget i november.

Starbreeze aktier kraschade i samband med de dåliga nyheterna. Enligt Starbreeze själva rör Ekobrottsmyndighetens utredning bara de misstänkta personerna och inte bolaget i sig. Vinstprognosen för 2019 har skrotats och man har ansökt om företagsrekonstruktion med hänvisning till likviditetskris. Aktiekursen kollapsade till följd av alla negativa nyheter om Starbreeze.

Niklas tankar: Det såg inte så lite skumt ut när vd:n och ekonomichefen sålde av så stora aktieinnehav i november, i samband med att det försenade Overkill’s The Walking Dead släpptes. Nu är frågan vad som händer med allt Starbreeze pysslar med. Vad blir det av Star VR? Vad händer med Psychonauts 2, som Starbreeze har investerat i? Och viktigast av allt – kommer studion att finnas kvar inom en överskådlig framtid med tanke på rekonstruktionen? Det verkar redan pågå personalflykt från företaget, och vi hoppas att alla inblandade i så fall landar på fötterna.

Epic öppnar spelbutik med bättre villkor för utvecklare än Steam

Epic Games Store heter den senaste i raden av elektroniska butiker för datorspel att utmana jätten Steam. Fortnite- och Unrealmotor-utvecklarna Epic öppnade sin i fredags och släppte i samma veva bland annat två exklusiva spel – Hades från Supergiant Games och Ashen som utvecklas av A44.

Sättet Epic tänkt utmana Steam på är att erbjuda en större del av kakan till utvecklare som väljer att sälja sina spel på plattformen. Den traditionella modellen (Steam, Sony, Microsoft, Apple, Google) delas upp i 70 procent till utvecklaren och 30 till plattformsägaren, men Epic erbjuder 88 procent till utvecklaren. Om denne dessutom gjort sitt spel i Unrealmotorn så bakas licenskostnaden för det in i de 12 procenten. På Steam går bara 65 procent av Unreal-spel till utvecklaren, eftersom 5 procent går till Epic.

Valve meddelade nyligen att utvecklare kan få större del av kakan även på Steam, men det rör sig då bara om spel som drar in mer än 10 miljoner dollar.

Niklas tankar: Konkurrens är bra, och gynnar i slutändan oftast konsumenten, alltså oss. Därför välkomnar jag Epic Games Store, även om det är ännu ett multinationellt megaföretag som ligger bakom (kinesiska Tencent äger 40 procent av bolaget). Det är knappast av välvilja som Epic erbjuder en större andel till utvecklarna, men i det här läget verkar det helt enkelt röra sig om en turlig win-win-situation. Är nyfiken på att se om Epic verkligen kommer att kunna rubba jätten Steam, eller om det blir business as usual.

Videotips: Sonicfox utsedd till årets e-sportare på The Game Awards

Vi avslutar med The Game Awards, som gick av stapeln i fredags. Jag skulle kunna skriva mig blå om alla pris som delades ut och alla trailers som visades. Tur då att det finns sajter där folk har betalt för att sammanställa allt på arbetstid. Som Polygon till exempel. Deras genomgång hittar du HÄR.

Det jag vill att ni absolut inte ska missa är istället när Dominique ”Sonicox” McLean tog emot priset för årets e-sportare. Försök kolla på det här klippet utan att bli tårögd. Spoiler: Det går inte.

Hela The Game Awards kan du se nedan:

Just ja! Är du mer intresserad av indietitlar än storspel så hade Kinda Funny Games ett en timme långt showcase i helgen där nästan 70 spel visades upp. Det kan du se här: