Vi har hamnat mitt i spelhöstens mest intensiva veckor, och storspelen duggar riktigt tätt. Men vi stannar ändå upp en stund och tar en koll på vad som hände rent nyhetsmässigt förra veckan. Vi avhandlar en riktigt stor affär, gratulerar en världsmästare och uppmärksammar ett intressant bok- och filmprojekt. Plus en liten bonus på slutet.

Activision köper King för 50 miljarder

Foto: King/Pressbild

Foto: King/Pressbild

Den amerikanska spelutgivaren Activision Blizzard har köpt svenskstartade mobilspelsutvecklaren King, skriver Di Digital. 5,9 miljarder dollar, eller drygt 50 miljarder kronor, fick Activision Blizzard betala, och affären skedde i samband med företagets redovisning för årets tredje kvartal. Under andra kvartalet i år redovisade King en omsättning på knappt 4,3 miljarder kronor.

”Vår kombinerade omsättning och vår kombinerade vinst befäster vår position som världens största och mest lönsamma bolag inom digital underhållning”, säger Activision Blizzards vd Bobby Kotick i ett pressmeddelande.

Niklas tankar: Det har snackats mycket i sociala medier om vad Activision ska med King till, hur King kan vara värt så mycket pengar och om man bara kommer att börja göra en massa mobilspel nu. Men det är knappast så enkelt att man planerar att göra Call of Duty: Candy Crush Saga och börja mjölka mikrotransaktioner. Det går knappast att förneka att King är en av de utvecklarna som är allra bäst på mobilspel, ett segment i branschen som ökar enormt. Activision Blizzard kan redan det mesta om pc- och konsolspel, och nu framtidssäkrar man även sin verksamhet i mobilen. Smart drag, och ett som det ska bli väldigt intressant att se vart det leder framöver.

Svensk världsmästare i Hearthstone

Ostkaka tog hem världsmästartiteln i Hearthstone.

Ostkaka tog hem världsmästartiteln i Hearthstone.

Den svenske spelaren Ostkaka vann finalen i världsmästerskapet i Hearthstone natten till i söndags. Det var på Blizzards eget event Blizzcon som vm avgjordes, och Ostkaka får med sig guldet hem till Sverige samt 100 000 dollar i prispengar efter att ha slagit ut kanadensaren Hotform i finalen. Hela matchen går att se i klippet nedan.

Niklas tankar: CS:GO, Starcraft 2, League of Legends. You name it. Sverige är helt enkelt bra på e-sport och nu även bäst i världen på Hearthstone. Vi på Svampriket vill rikta ett stort grattis till Ostkaka till den stora vinsten. Grattis!

Zoe Quinn skriver bok – blir film

Zoe Quinn. Foto: Jason Grow/Boston Magazine.

Zoe Quinn. Foto: Jason Grow/Boston Magazine.

Zoe Quinn, som var en av de första som drabbades av den så kallade Gamergaterörelsen, har sålt filmrättigheterna till sin kommande bok om trakasserierna och hoten i samband med skandalen, skriver Polygon. Boken heter Crash Override: How To Save The Internet From Itself och filmen kommer att produceras av den före detta Sony Pictures-chefen Amy Pascals studio Pascal Pictures.

Enligt Deadline har Hollywoodstjärnan Scarlett Johansson visat intresse för att spela Zoe Quinn i filmen. Det är ännu oklart när inspelningen av filmen ska börja, men boken ska släppas i september nästa år.

Niklas tankar: Vad vi på Svampriket tycker om Gamergate och de trakasserier som drabbat kvinnor som Zoe Quinn, Anita Sarkeesian och Brianna Wu råder det knappast någon tvekan om för trogna Svampriketbesökare. Jag hoppas att boken och filmen kan bidra till att fler utanför spelkretsar får upp ögonen för hur vidrig vårt lilla hörn av populärkulturen kan vara och hur illa kvinnor ofta behandlas av självutnämnda ”äkta gamers”. Om filmen dessutom eventuellt kan få draghjälp av ett stort namn som Scarlett Johansson lär det leda till att ännu fler ser den. Personligen inväntar jag både bok och film med spänning.

Filmtips: Metroid: The Sky Calls

Till sist slänger jag med ett litet bonusinlägg i denna veckas nyhetssvep i form av ett filmtips. Kortfilmen Metroid: The Sky Calls, gjord av studion Rainfall Films, är 11 minuter Metroidgodis som är bättre än allt Nintendo gjort med spelserien på väldigt länge. Mycket nöje!