Ojojoj, nu händer det grejer! Efter ett par slöa sommarveckor har den gångna släppt bomb efter bomb. När man trodde att släppdatum för Xbox Series X och att Halo Infinite skjuts upp var stort, så drog ett gigantiskt bråk om Fortnite igång mellan Epic och Apple. För att det inte ska bli alldeles för tungt avslutar vi sedan med att årets, något annorlunda, upplaga av Summer Games Done Quick är i full gång.

Fortnite sparkas ut av Apple och Google – Epic svarar med stämning

FreeFortnite

Epic Games drog igång en PR-kupp mot Apple, komplett med reklamfilmsparodi.

Ett av världens mest populära spel – Fortnite – går inte längre att ladda ner från Apples App Store eller Googles Play Store. Det efter att utvecklarna Epic Games introducerade ett eget betalsystem i spelet för att slippa betala den avgift på alla transaktioner som plattformarna tar. Avstängningen från App Store har sedermera lett till att Epic Games stämmer Apple.

Det hela var till synes planerat av Epic Games då de strax efter avstängningen och stämningen lanserade en pr-kampanj mot Apple under parollen #FreeFortnite där man bland annat parodierar en Apple-reklamfilm från 1984 som i sin tur var en protest mot IBM:s monopol på datormarknaden.

Även Google har dragit på sig en liknande stämning från Epic Games efter det att spelet plockades ner även från Play Store. Epic Games söker ingen ekonomisk kompensation i och med stämningarna, utan hävdar att man vill att plattformarna ska ha en mer öppen marknad. Man kallar Apples totala kontroll över appar och försäljning på iOS för ”lagvidrig” och ”förtryckande”.

Den som redan har Fortnite installerat på sin iOS-enhet kan fortfarande starta det, men spelet kommer inte att uppdateras mer. På Android går det att ladda ner spelet direkt från Epic Games.

Epic Games är inte de enda som strider mot hur Apple hanterar appar på sin plattform. Microsofts streamingtjänst Project Xcloud ser i nuläget inte ut att komma till iOS alls, precis som Google Stadia och Geforce Now.

Niklas tankar: Jösses, vilken soppa! Och inte så lite spännande att betrakta utifrån! Epic, med Tim Sweeney i spetsen har länge klagat på Apples ”app-skatt” på 30 procent, och menar att marknaden måste vara mer öppen. Med all rätt. Med pr-kampanjen är det lätt att ser Epic som lilla David mot Goliat-Apple, men man ska inte glömma att de förstnämnda är ett av världens största spelbolag och är värderat till över 17 miljarder dollar. Dessutom har man det kinesiska megabolaget Tencent i ryggen. Så den som väljer att ta ställning i den här fajten – både Apple och Fortnite har väldigt trogna fans, av oklar anledning – väljer mellan två miljardföretag där ingen är den ”goda” parten. Att Apple, Google och andra jättar får sig en tankeställare vad gäller hur marknaden bör funka är såklart positivt, men den som tror att det här är ”äkta gamers” mot ”onda mobiltillverkaren” är helt fel på det. Mitt råd: Poppa popcorn, håll er utanför och betrakta spektaklet från sidlinjen.

Xbox Series X släpps i november – utan Halo Infinite

Halo Infinite

Många fans är besvikna på grafiken i Halo Infinite.

I november drar nästa konsolgeneration igång, åtminstone för Xbox. Microsoft har nämligen gått ut med att det är någon gång under november månad som man kommer att släppa Xbox Series X. Konsolen släpps dock utan dess flaggskepp – Halo Infinite, som försenas till någon gång 2021. Anledningarna till förseningen är flera, enligt spelets utvecklare 343 Industries. Bland annat påverkar den pågående coronapandemin hur det är möjligt att utveckla spel. När Halo Infinte visades upp tidigare i sommar fick det svidande kritik från fans som inte tyckte att det såg ut som ett spel värdigt nästa generations konsoler.

När under 2021 Halo Infinite släpps, eller för den delen vilken dag Xbox Series X kommer att finnas i butik, är ännu oklart. Microsoft har inte heller sagt någonting om den beryktade andra versionen av konsolen, som många tror kommer att kallas Xbox Series S. När Playstation 5 släpps finns det i nuläget ingen information om, men när Playstation 4 kom var det in november, precis som Xbox One.

Niklas tankar: Det första året eller så är sällan särskilt roligt när det gäller spel på nya konsoler. Det tar helt enkelt tid att utveckla spel, och de riktigt feta titlarna brukar ta ett tag på sig att komma ut. Men att behöva släppa Xbox Series X utan flaggskeppsspelet som man hajpat upp under så lång tid är ett dråpslag för Microsoft. Lanseringstitlarna för Playstation 5 är inte jättemycket att hänga i granen heller, men Sony har inte hajpat upp något i närheten av så mycket som Microsoft gjort med Halo. Det är för mig svårt att se någon särskilt bra anledning att köpa någon av de nya konsolerna när de släpps i vinter, om inget drastiskt händer på spelfronten innan dess. Ja, om man inte är dum i huvudet som jag då.

Summer Games Done Quick är igång!

Vi är äntligen här! Summer Games Done Quick är igång, även om det ser lite annorlunda ut i år. Precis som vanligt ska speedrunners klara jättemånga spel jättesnabbt dygnet runt i en hel vecka för att samla in pengar till Läkare utan gränser. Men den här gången gör alla det hemifrån, såklart på grund av coronapandemin. Schemat ser som vanligt riktigt bra ut, och själv vill jag gärna se The Witcher 3 på 2 timmar och 12 minuter, Yakuza Kiwami 2 på 2 timmar och 10 minuter och Star Wars: Knights of the Old Republic på 51 minuter. Vad tänker du absolut inte missa?