Det är oftast internationellt fokus i Svamprikets nyhetssvep. Men denna vecka har vi inte mindre än två svenska grejer att ta upp. Dels uppmärksammar vi att ett planerat fotografiskt center i Malmö även får spelinriktning. Vi tipsar även om hur det går att se SVT:s uppmärksammade spelkväll i efterhand. Sist, och minst, tar vi en koll på speljätten Sonys gigantiska omorganisation.

Planerat fotografiskt center får spelinriktning

Det planerade fotografiska centret i Malmö, M1, tänker om kring sin inriktning och breddar konceptet för att även innefatta rörlig och interaktiv bild, alltså film och spel, skriver Sydsvenskans Dygnet runt.

Såhär är det tänkt att M1 ska se ut. Bild: Erik Giudice Architects

Såhär är det tänkt att M1 ska se ut. Bild: Erik Giudice Architects

– Det kändes som en öppning för oss. Malmö har en stor dataspelsindustri som kämpar mycket med bilden av att det bara är femtonåringar som spelar, trots att det inte är så. De som jobbar med spel ser sig mer som kulturarbetare än som tekniknördar, berättar fotografen och initiativtagaren Adam Haglund för Dygnet runt.

Nu har samtal inletts med branschorganisationen Game City i Malmö som värnar om spelutvecklingen i södra Sverige. Det fotografiska centret M1 väntar nu på avtal för att kunna börja byggas.

Niklas tankar: Den här nyheten är extra kul för mig som bor i och vurmar för Malmö. Ett fotografiskt center i sig är spännande, men att man breddar perspektivet och vill släppa in i spelen är riktigt kul. Ett center för foto, rörlig bild och spel ger det sistnämnda en legitimitet och en plats i kulturens finrum. Hur satsningen omsätts i verkligheten får vi dock troligen se tidigast om några år.

Se SVT:s spelkväll i efterhand

splashMissade du Sveriges televisions hyllade helkväll om spel och spelmusik i lördags? Oroa dig inte, du kan fortfarande se såväl dokumentärer som konserten Score i efterhand på SVT Play. Följ länkarna nedan för att hitta det du vill se. Tänk på att hela Score bara ligger uppe i en vecka, sedan klipps Nintendomusiken bort av rättighetsskäl.

Blip blop – spelmusik från Super Mario till symfoniorkester

Score – spelmusik med Sveriges Radios symfoniorkester

Även den inköpta dokumentären Logga ut för fan – en film om kvinnor i spelindustrin

Playstationföretag går ihop i Sony Interactive Entertainment i stor omorganisation

Kommer ni att sakna den här gamla godingen till logga?

Kommer ni att sakna den här gamla godingen till logga?

Speldelen av Sony genomgår en större omorganisation. Sony Computer Entertainment, företagets Playstationgren, går nu ihop med Sony Network Entertainment och blir den 1 april Sony Interactive Entertainment, skriver Giant Bomb. Online och offline går alltså ihop till ett enda stort företag för Sonys spelavdelning. I samband med omorganisationen flyttas även företagets huvudkontor från Japan till San Mateo i Kalifornien. Chef för nybildade SIE blir SCE-chefen Andrew House.

Niklas tankar: En omorganisation på den här nivån påverkar såklart väldigt lite för konsumenten, åtminstone i ett inledande skede. Men det är något som är väldigt intressant i att man slår ihop tidigare separata företag till ett och dessutom verkar samordna Europa, Nordamerika och Asien på ett sätt man inte gjort tidigare. Om det är något Sony behöver är det förstapartsspel. Playstation 4 har på många sätt hållits uppe av ett lysande stöd till tredjepartsutvecklare, men på förstapartssidan har det varit skralare med spel. Många speljournalister med bättre insyn än mig i branschen hävdar att omorganisationen lär vara positiv för just utvecklingen av förstapartsspel, så jag väljer att också hoppas på det.