Ensam är stark, sägs det. Visst, ibland kanske det är så. Men en person med en fantastisk sidekick är nog starkare! Veckans fredagslista kommer att fokusera på den där karaktären vid sidan av. Karaktären som får protagonisten att växa, att krympa, att bli starkare eller i värsta fall svagare.

Gemensamt för en minnesvärd sidekick är att hen får protagonisten att blekna. Hen är ofta lite roligare, lite galnare, lite elakare, lite modigare eller lite smartare. Ja, lite bättre helt enkelt. Så här kommer en lista med tio minnesvärda sidekicks! Observera att listan inte alls bryr sig om ifall sidekicken är särskilt behjälplig rent praktiskt, istället är det personlighet och karisma som har fått hamna i fokus.

10. Critter (Book of Unwritten Tales)

Kanske inte den mest talföra sidekicken i spelhistorien, men i kategorin ”Konstiga, icke-formbara låtsasdjur med gutturalt språk” så hamnar Critter helt klart i en kategori för sig själv. Och vem kan motstå de där ögonen?

9. Ellie (The Last of Us)

Jag drar mig egentligen något för att kalla Ellie för ”sidekick”, då hon i mina ögon är minst lika mycket huvudroll som Joel. Med det sagt, så är Ellie ett fantastiskt fint skildrat exempel på en ung människas sätt att hantera fruktansvärda katastrofer och fasansfulla händelser. Hon gör berättelsen lite mer trovärdig, helt enkelt.

8. Crow (Dreamfall-trilogin)

Vem skulle inte vilja ha en sassy, talande korp vid sin sida i vått och torrt? Crow är helt klart en personlig favorit med sin kvicka humor och småputtriga cynism. Någonting som är viktigt för en riktigt bra sidekick är oneliners och där är Crow riktigt svår att slå!

7. Victor ”Sully” Sullivan (Uncharted 1-3)

Jag ska vara helt ärlig: jag vill verkligen, verkligen, verkligen ha Sully som farbror. Tänk vilka historier gubben har. Jag skulle lyssna på varenda en som den där mustaschen har att berätta. Dessutom är han orimligt lojal, och trevlig sådär som människor aldrig är i verkligheten. Det ihop med den eviga cigarren gör Sully oslagbar.

6. Glottis (Grim Fandango)

Vad vore ett av världens mest klassiska spel utan den lufsige, varmhjärtade och pianospelande Glottis? Att dessutom få åka runt i hans snygga, upp-pimpade bilar är självfallet ett plus.

5. Clementine (The Walking Dead)

Unga Clementine är precis som Ellie i The Last of Us, en fantastisk sidekick mitt i en brinnande apokalyps. I och med att Clementine är några år yngre än Ellie så förstärker hon ytterligare de hemskheter och moraliska dilemman som man ställs inför i The Walking Dead. Hon är helt enkelt lika mycket sin egen karaktär som hon är Lee Everetts samvete.

4. Elizabeth (Bioshock Infinite)

Inlåst i ett torn i väntan på att räddas. Elizabeth uppenbarar sig först som en klassisk ung mö i nöd, helt utan egen agens. Men ju längre spelet fortgår, desto djupare och starkare blir hennes personliga utveckling och hennes egen historia. Hon visar sig även vara en större nyckelroll än vad man först kan tro.

3. Jack (Mass Effect 2)

Okej, jag förstår att det lär bli en del som blir upprörda över att Jack intog den här platsen istället för Garrus. Men, med handen på hjärtat, Jack är helt klart en mer intressant karaktär. Aggressiv med sociopatiska tendenser, men lojal och till och med trevlig (nåja…) när det behövs. Allt i en trashpunkig, tatuerad förpackning och med en väldigt sorglig bakgrundshistoria. Synd att hon inte fick mer utrymme i Mass Effect 3.

2. Kai (Heavenly sword)

Jag har fått känslan av att Heavenly Sword är ett lite smått bortglömt spel, men den stora behållningen är hur som helst Kai. Precis som Jack i Mass Effect, har hon en svår bakgrundshistoria vilket har fått henne att flippa ur. Men samtidigt äger hon i all sin galenskap och sekvenserna när man får skjuta med hennes armborst är tusen gånger roligare än något annat i hela spelet.

1. HK-47 (Knights of the Old Republic)

Glöm C3-PO, R2-D2 eller för den delen BB-8. I Star Wars robotuniversum heter den okrönte konungen HK-47. Han är en cynisk, suicidal, våldsglorifierande människohatare och allt annat som en fullblodsnihilist älskar. Att HK-47 ens är på ens sida i spelet känns som ett skämt, men samtidigt är jag väldigt glad att ha honom just där. Kanske av ren rädsla. HK-47 har därmed allt man kan önska av en sidekick: humoristiska kommentarer och komplexitet (tja, jag menar, han måste ju hjälpa dig samtidigt som han egentligen bara vill skjuta skallen av dig).

Har du någon minnesvärd sidekick? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan!