Fredagslistan

Notiser från semestern

I slutet av december åkte jag till USA för lite semestrande. Tre veckors roadtrip, Vegas-dekadens och hamburgerätande. Men nu är inte det här Bilddagboken så jag tänkte prata om några spelrelaterade iakttagelser och upplevelser från min resa.

Nintendoland

Jag besökte Disneyland i Anaheim, Los Angeles och hade egentligen ingen aning om vad jag skulle förvänta mig. Som liten såg jag nåt klipp i Disney-klubben men mycket mer än det hade jag inte sett. Det jag mötte var i det närmaste Disneyparadiset med i princip alla filmer ochtoontown karaktärer representerade. Hela världar uppbyggda med otrolig detaljrikedom. När jag vandrade in i Musses Piggs Toontown som är en av alla delar av Disneyland så slog det mig hur kullarna som omgärdade hela staden såg ut som dem i Super Mario World, och då slog det mig igen; varför finns det inget Nintendoland på riktigt? Om Nintendo hade varit ett amerikanskt bolag så är jag ganska säker på att det hade funnits, en gång i tiden så skröt de till och med om att Mario var mer känd än Musse Pigg. Tänk dig Peach slott i mitten som grenar ut i ett Hyrule med en Octoroc Flume Ride, Donkey Kongs jungel med lianer och bananbåtskarusell, gå in i husen i Animal Crossing-byn, åk svävare i framtidsstaden i F-Zero och träffa Mario i verklighetens Svampriket. Jag tror på riktigt att det här skulle fungera och om är det något spelföretag som skulle kunna få det att fungera så är det Nintendo. En sak är dock säker, Streetpass i din 3DS skulle gå totalt bananas där.

Portabel frustration

Jag plockade med mig A Link Between Worlds på resan men tack vare jetlag-stinna nätter så blev jag ganska snabbt klar med det (till 100% såklart). Några spel hade jag beställt före resan men de hann såklart inte fram, förbannade jul. Att köpa nya spel i USA var tyvärr inte att tänka på för Nintendo har ju gjort 3DS regionslåst. Inte så sugen på att betala närmare 500kr för nya spel i Nintendo-shopen så letade jag lite bland Virtual Console. Suget kom efter Metroid Zero Mission, vilket inte fanns. Advance Wars då? Näe, inte det heller. Sur packade jag ner maskinen och tog upp iPaden för att småspela lite Plants vs Zombies 2. Det första som händer är krav på uppdatering, inte via Appstore utan inuti spelet. Wifi på hotell är sällan speciellt bra så efter 5 minuter hade mätaren bara tickat upp till 0,3%. Jag stängde av och satte på flygplansläget vilket resulterade i att spelet vägrade starta. Det blev en film istället. Sånt här krångel gör mig så förbannad, jag som bara vill spela. Jag betalar gärna för det men driv mig inte mot den lockande piratscenen med massa dumheter!

Spel i Las Vegas

Syndens stad; sprit, kvinnor och spel överallt. Men det är ju inga plattformsspel direkt som finns här, ifgnte ens några shooters. Faktum är att jag inte såg en enda arkadmaskin nånstans, bara slot-maskiner. Men de kommer i en uppsjö av varianter; jag spelade bland annat Family Guy där man skulle få tre Stewie som löste ut ett minispel där du bettar på en match mellan Peter och kycklingen. Det jag funderade på i min dimma av gratisdrinkar var varför det inte fanns några spelrelaterade maskiner när allt från Michael Jackson till Lyckohjulet lånat ut sin licens till speldjävulen. Och varför fanns det inga arkadmaskiner? Varje biljardhall i Sverige har ju visat att ett Sega Rally är populärt med några öl i magen.

Överraskningen på bensinmacken

Någonstans mellan San Francisco och Las Vegas stannade vi på en bensinmack för att tanka och köpa lite dricka. När jag står och väljer mellan Mountain Dew och Snapple så hör jag ljudet av Sonic som plockar upp en ring. Jag stannar upp men antar att det bara är någons SMS-signal. Sen hör jag det igen, och igen. Hör jag fel? Är det bara likt? Nej, det är verkligen Sonics ringar. Ljudet kommer från kassan så jag går dit för att betala. När kassörskan skannar min vara så hörs först det klassiska beepet från avläsaren men sen svarar kassaapparaten, och det är ringljudet som kommer. Förbluffad rusar min hjärna och jag funderar på om ljudet funnits sen urminnes tider i amerikanska kassor och att Sega tog ljudet därifrån, eller är det nån Sega-kär ingenjör som smugit in ljudet i den här modellen? Jag har inget svar men det gjorde definitivt min dag.

Kommentarer

 1. fiskarsomfiskar skriver:

  Antar ifall man skulle råna den macken får man det här ljudet! http://www.youtube.com/watch?v=JCBI262Re18

 2. moerktus skriver:

  vän av ordning vill minnas att när disneyklubben-gänget besökte amerika så var det i Orlando dom var. Du visste det alltså inte då men du hade alltså INGEN aning om vad du skulle vänta dig. Skönt att ha dig tillbaka i vilket fall!

 3. Tobias Nilsson skriver:

  Strax innan Nintendoland lanserades pratade jag och en kompis om att det borde finnas ett nöjesfält som hette nintendoland. (true story)

  tror nog fan nintendo tjuvlyssnar på alla genom deras konsoler och snor alla idéer. 🙁

Skriv en kommentar