Att gammelmedia inte gjort det bästa jobbet när det kommer till att rapportera om spel är väl ingen direkt nyhet. Idén om spel som ett marginalintresse har hängt i, trots spelkulturen i själva verket på många sätt växt om både musik och film. Visst har TV-kanalerna lite yrvaket försökt få in en spelrecension eller två i tablån, och så sände de ju den där Kobra-specialen. Men riktigt hängt med, det har de inte.

Score

Föreställningen Score kommer till slut till SVT. Bildkälla: Dalademokraten

Om allt detta håller Eva Beckman, kulturchef på SVT, med. Vi sitter på Teaterstudio Lederman och ska snart titta på första visningen av den nya dokumentären Blip Blop. På lördag ska den visas på SVT 2 tillsammans bland annat TV-debuten av föreställningen Score och dokumentären Logga ut för fan, om kvinnföraktet i spelbranchen. Eva Beckman berättar om att hon hoppas att det här ska vara första delen i en större satsning. Att spelen som kulturform nu ska tas på allvar.

Jag ska komma till dokumentären vi fick se snart, men först måste jag bara säga hur mycket jag uppskattade det Eva Beckman sa. Visst, hon stod framför ett rum av spelentusiaster, så klart kommer hon prata varmt om vårt intresse, men sakerna hon pratade om att satsa på är precis de saker som behöver satsas på.

För fokuset var inte på att få in mer täckning av spelsläpp och nyheter. Istället ska det vara på spel som kulturform, genom att exempelvis belysa spelmusiken och dess historia. Det är så klart också intressant med nyheter och spelsläpp, och något som gärna får ta mer plats i mainstreammedia, men vi verkligen behöver i högre utsträckning är att titta på spel som kultur.

 7/10 grafik, 6/10 ljud, 9/10 coolhet på vapnen

Det perspektivet finns så klart redan. Absolut. Men det är ganska begränsat och ofta långt borta från de större publiceringarna. Istället är spelmedia fortfarande kvar i att se spelkritik som konsumentupplysning. 7/10 grafik, 6/10 ljud, 9/10 coolhet på vapnen.

Och det är till stor del det publiken vill ha, vilket gör att det är väldigt svårt att på ett lönsamt sätt göra mer kulturkritisk spelanalys, framförallt för en svensk marknad. Ett problem som SVT inte har. Det är bokstavligt talat deras uppgift att göra material som behövs, men som kanske inte är lönsamt. Det har dessutom möjligheten att öppna upp spelen för en bredare publik, vilket i förlängningen kan göra den typen av bevakning lönsam även för andra aktörer.

Men så till dokumentären. Blip Blop är en dokumentär som tar ett väldigt brett perspektiv på spelmusik. Från de enklaste, tidiga midi-slingorna, till dagens storslagna symfoniuppsättningar. Som inbiten spelare är det roligt att lyssna på melodierna man känner igen och höra berättelserna bakom, men det märks också att dokumentären är gjord för en bredare publik. Det är mer en introduktion i spelmusik som helhet, än vad det är en fördjupning i någon specifik del. Vilket ju är dokumentärens intention, även om det kan kännas lite tråkigt att vissa saker bara flyger förbi.

commodorDet finns också lite av en känsla av självhävdelsebehov i dokumentären. En känsla av att dokumentären verkligen, verkligen ville bevisa att spelmusik faktiskt också är kultur. Ingenting som är konstigt i en dokumentär som på många sätt ska vara starten på en ny satsning, men jag hoppas att det i framtiden kan komma in mer specifika fokus. Det är ju tråkigt om vi den här veckan bränner av musiken, nästa grafiken, veckan efter det story och slutligen gameplay för att sedan lägga ner satsningen.

Det blir lite petigt det här. Och man kan gå djupare (“den låten hör ju inte till det spelet”, “det spelet har inte musik av den kompositören”). Men som helhet var det en rolig, intressant och väldigt välgjord dokumentär. De hade fått tag i väldigt många bra människor som säger väldigt många bra saker. Och spelmusiken fick behandlas som den ska: som en kulturyttring, inte bara som blip blop.

Det är kanske bara ett första steg. Men jag ser fram emot mer och hoppas att SVT tar tillvara på den här satsningen.

Missa inte spelsjoket på SVT 2 imorgon lördag. Allting kommer även att ligga på SVT Play, men eftersom Nintendo är Nintendo så kommer all deras musik klippas bort från Score när programmet legat uppe en vecka.