Det är något visst när nya konsoler är på gång. Microsoft har snackat om nästa Xbox, Sony om nästa Playstation, och Google vill gärna förändra hur vi spelar spel i grunden med sin Stadia. Nintendo vill såklart också vara med på en hörn och har nu visat upp en billigare och helt handhållen version av Switch – Switch Lite.

Nintendo släpper Switch Lite – billigare, färgglad och helt bärbar

Snygg! Bild: Nintendo

Ryktena om nya modeller av Nintendo Switch som florerat sedan i fjol var sanna. I veckan som gick meddelade Nintendo att man den 20 september släpper Nintendo Switch Lite – en mindre, billigare och enbart bärbar version av succékonsolen.

Switch Lite släpps i färgerna grått, gult och turkos och har inbyggda kontroller istället för löstagbara Joy-cons. Det innebär att Lite saknar såväl HD-rumble som IR-kamera i kontrollerna. Den går heller inte att använda med Switch-dockan och går alltså bara att spela i handhållet läge. Det innebär att inte riktigt alla spel kommer att vara kompatibla med Lite, utan man får kolla efter ”handheld mode”-symbolen.

Skärmen är mindre, 5,5 tum jämfört med 6,2 tum, och själva konsolen mindre och lättare. Batteritiden blir något längre.

Den svenska utgivaren Bergsala har i skrivande stund inte gått ut med ett pris för Nintendo Switch Lite i Sverige, men i USA ska den kosta 199 dollar, jämfört med 299 för en ”vanlig” Switch.

Niklas tankar: Ännu en gång gör Nintendo en variant av sin konsol där de plockar bort huvudfunktionen för konsolen. 3DS blev 2DS, och nu försvinner switchandet från Switch. Jag fattar helt och hållet varför de gör det, dock, och jag är övertygad om att Switch Lite kommer att sälja som smör – särskilt som Pokémon-maskin i november. Det skadar ju inte att den gula och den turkosa varianten ser riktigt bra ut. Hade jag inte älskat att just kunna byta mellan handhållet och stationärt spelande hade jag varit väldigt intresserad av Lite. Men jag är mycket mer nyfiken på om det eventuellt kommer att släppas en ”pro”-variant av Switch, något som dock inte verkar vara på g i nuläget.

Iron Maiden tvingar Ion Maiden att byta namn

Ion Maiden blev Ion Fury.

Spelet Ion Maiden tvingas byta namn – på grund av metalbandet Iron Maiden. Namnet på den spirituella Duke Nukem-uppföljaren, som är gjord i samma gamla spelmotor, föll inte de brittiska hårdrockarnas advokater i smaken och spelet släpps istället som Ion Fury, rapporterar Polygon.

Det var i maj som stämningsansökan lämnades in av Iron Maidens holdingbolag som ansåg att namnet och spelets logotyp påminde för mycket om bandets. Iron Maidens företrädare ville ha miljoner i skadestånd och att allt som bar namnet Ion Maiden skulle förstöras. Spelet bytte istället alltså namn till Ion Fury, men ärendet är ännu inte avslutat i kalifornisk domstol.

Ion Fury är uppföljaren till 2016 års Bombshell. Det var i sig från början Duke Nukem: Mass Destruction, innan en stämning från Gearbox Software tvingade 3D Realms att ändra karaktär, story och namn.

Niklas tankar: Äsch så dumt. Som någon som håller Iron Maiden som ett av sina absoluta favoritband skäms man lite, även om det såklart knappast är Bruce Dickinson som sett Ion Maiden på Steam och lackat. Jag har svårt att tro att någon vid sina sinnes fulla bruk skulle blanda ihop bandet och spelet. Men å andra sidan måste den som äger ett varumärke alltid skydda det, annars flyttas gränserna för vad som anses vara okej, och plötsligt är direkta plagiat tillåtna. Det är helt enkelt så det funkar i en värld där företagen styr.

Cuphead blir tv-serie på Netflix

Poster för The Cuphead Show! Bild: Netflix

Plattformsspelet Cuphead blir tv-serie på Netflix under namnet The Cuphead Show!, skriver Netflix i ett pressmeddelande. Serien ska bygga ut karaktärerna i spelet med sin stil som inspirerats av 30-talets Fleischer-filmer. Serien ska, precis som spelet, handla om den impulsive Cuphead och hans bror, den försiktige men lättövertalade Mugman, och deras äventyr.

Netflix har inte berättat när The Cuphead Show! kommer att ha premiär, men spelets upphovsmän, de kanadensiska bröderna Chad och Jared Moldenhauer är med som exekutiva producenter.

Niklas tankar: Jag har ärligt talat liiite svårt att se vad en Cuphead-serie skulle fylla för funktion. Det unika med spelet är ju att det är just ett spel som har samma stil som de gamla tecknade filmerna (som för övrigt var fulla av rasistiska stereotyper). Det finns redan tv och film med den stilen. Men visst, kanske kan vara lite småkul att kolla på, men spelar nog hellre det fantastiska spelet en gång till.