Så här nära inpå E3 – bara en dryg vecka kvar – handlar det mesta om läckor eller förhandsinformation. Även om mässans relevans minskat drastiskt sedan fler och fler stora utgivare drar sig ur är det ändå årets största spelhändelse och vi är såklart alla väldigt taggade. Denna vecka kollar vi in Xbox Game Pass till PC, att Twitch blockade nya konton från att streama efter trollning på Artifact-taggen – och att Baldur’s Gate 3 (!) kanske är på väg.

Så blir Xbox Game Pass på PC

Microsoft ska berätta med om Xbox Game Pass till PC på E3.

Prenumerationstjänsten Xbox Game Pass kommer till PC, och nu har Microsoft berättat hur den kommer att fungera för datorspelare. I ett inlägg på Xbox Wire skriver Xbox-chefen Phil Spencer tjänsten kommer att lanseras med över 100 spel att ladda ner, från fler än 75 olika utvecklare och utgivare. Bethesda, Deep Silver, Devolver Digital, Paradox Interactive och SEGA är några av namnen som nämns.

Man öppnar också för andra tjänster än Microsoft-butiken att ladda ner spelen som ingår i prenumerationen. Man har sedan tidigare bland annat meddelat att Halo: The Master Chief Collection kommer att släppas på Steam.

Som ett led i att få fler spel till tjänsten på PC rullar Microsoft även ut fullt stöd för formatet Win32 i sin butik – vilket kortfattat gör det enklare för utvecklare att släppa sina spel där.

Microsoft ska berätta mer om Game Pass på PC under sin E3-presentation den 9 juni.

Niklas tankar: Det här är riktigt bra! Jag gillar tanken på en bra prenumerationstjänst för spel, och det verkar som att Xbox-spelarna är väldigt nöjda med Game Pass. Varje månad kommer nya spel där jag gärna hade spelat, och jag har flera gången efterfrågat en PC-version av tjänsten – vilket vi nu verkar få. Det finns såklart en hel drös prenumerationstjänster för spel redan, men ingen av dem har känts självklar. Jag kommer definitivt att testa Xbox Game Pass på PC – det förvirrande namnet till trots.

Twitch ökar säkerheten efter Artifact-trollningar

Twitch blockade tillfälligt nya användare från att streama. Bild: Twitch

Valves Dota 2-baserade kortspel Artifact går inte särskilt bra. Att säga att det misslyckades med att nå sin tilltänkta spelarskara är en grov underdrift. Men nyligen har antalet personer som streamar under spelets tagg på Artifact skjutit i höjden – dock inte av anledningar som vare sig Valve eller Twitch hade hoppats på.

Taggen kapades nämligen av troll som streamade allt från memes och porr till en inspelning av skjutningen i Christchurch i Nya Zeeland, rapporterar bland andra Kotaku.

Enligt Twitch är merparten av kontona som streamar och tittar automatiserade bot-konton och deras lösning var initialt att blockera nyskapade konton från att streama. Man öppnade senare upp för streaming, förutsatt att användaren genomgick tvåfaktorautentisering. Men Twitch tittar på att göra fler förändringar för att öka säkerheten i framtiden.

”Vi tar det som hände på största allvar och vi kommer att införa ytterligare förändringar för att förhindra att den här sortens koordinerade aktivitet på vår tjänst i framtiden. Tack för ert tålamod”, skriver Twitch på sitt supportkonto på Twitter.

Niklas tankar: Stackars Artifact! Inte nog med att spelet totalfloppade – nu kapas det även av troll. Skämt åsido så är det såklart för jävligt att troll använder sådana här metoder, särskilt för att sprida vidriga saker som terrordådet i Christchurch. Men, internet kommer alltid att bestå till stor del av rövhål, och vi får hoppas att Twitch lyckas stävja det här så att vi icke-rövhål också kan få njuta lite.

Divinity-studion jobbar på Baldur’s Gate 3 – kanske

Baldur’s Gate 3, är det du?

Den belgiska studion Larian, som ligger bakom de hyllade Divinity-spelen, kan vara i färd med att visa upp Baldur’s Gate 3, rapporterar flera medier. Nyligen dök en animation med siffran 3 upp på deras sajt, något som de flesta nog trodde betydde att en uppföljare till Divinity: Original Sin 2 var på gång. Men inte Twitter-användaren Kunkken, som grävde i sajtens kod och hittade referenser till ett tredje spel i kultserien Baldur’s Gate.

https://twitter.com/kunkken/status/1134150748483334145

Bland annat hade själva loggan filnamnet ”BaldursGate_logo_III_retouched.png” – något som sedan dess har bytts ut. Även Wizards of the Coast, som äger rättigheterna till serien, nämns i sajtkoden.

Huruvida det hela stämmer eller ej visar sig troligen på E3 om en dryg vecka.

Niklas tankar: Jag om det stämmer: