Äntligen är den nästan över, spelhösten och -vintern. Det känns som att jag kan andas igen, och pressen att spela, spela och spela lite till börjar släppa. Men även om de större spelen kommit ut nu så fortsätter nyheterna alltjämt att trilla in. Denna vecka kikar vi på att Sverok inte vill ha sverigedemokrater som förtroendevalda, att Nintendo sökt patent på en helt galen handkontroll och att Sveriges första renodlade gamingbar ska öppna – i Göteborg.

Sverok ratar Sverigedemokraterna

Det ska inte gå att ha en förtroendevald post på förbundsnivå i spelhobbyförbundet Sverok och samtidigt vara aktiv sverigedekmokrat. Det kom Sveriges största spelförening fram till under sitt riksmöte i Katrineholm. Anledningen är att man anser att partiet jobbar mot den värdegrund som Sverok står för.

”Det handlar om att det är en trygghet för våra medlemmar att veta vilka som representerar dom. Vi tar hbtq-frågor och antirasism på allvar. Det ska våra medlemmar veta. Det handlar om tydlighet”, sa Linnea Risinger från förbundsstyrelsen under debatten på Riksmötet, enligt ett pressmeddelande.

Niklas tankar: Spel i sig är i mångt och mycket opolitiskt, och det finns säkert de som tycker att Sveroks beslut är märkligt och onödigt. Men om man ser till att spelhobbyförbundet vill att spel ska vara till för alla och en trygg plats för alla sorters människor känns beslutet helt rätt. Mycket i Sverigedemokaternas politik och deras medlemmars uttalande syftar till att exkludera bland annat människor med viss etnisk bakgrund och sexuell läggning. Även om vi på Svampriket är av olika politiska övertygelse och sajten är politiskt obunden kan vi alla ställa oss bakom Sveroks beslut.

Nintendo söker patent på handkontroll med skärm

Bild från patentansökan.

Bild från patentansökan.

Det har spekulerats mycket kring vad Nintendos kommande hårdvara NX kommer att vara, och någon gång nästa år kommer vi att få veta mer. Men nu har bland annat The Verge grävt fram att Nintendo ansökt om patent på något som skulle kunna vara en del av den kommande konsolen. Enligt patentansökan vill man göra en handkontroll där i princip hela kontrollen är en LCD- eller OLED-skärm. Kontrollen, som även är en pekskärm ska ha två analoga spakar, ett gäng knappar och en kortläsare. Enligt patentansökan ska skärmen även ha 3D-teknologi liknande den i 3DS.

Niklas tankar: Visst, en patentansökan säger egentligen ingenting. Massor av företag ansöker om patent för grejer som det sedan aldrig blir något av. Men om ansökan är en indikation på vad NX kan komma att bli är den lite extra intressant. Men det framgår inte om den föreslagna kontrollen bara är just det, kontrollen till NX, eller om det är själva konsolen i sig. Med tanke på att ritningen har en kortläsare kanske det kan betyda att kontrollen är den bärbara delen av konsolen som går att ta med sig, och att man sedan pluggar in kortet i en basstation när man ska spela på tv:n. Många rykten talar ju nämligen om att NX kommer att vara både stationär och bärbar. En sak är i alla fall säker, och det är att vad Nintendo än hittar på, så lär det vara något galet och väldigt speciellt.

Sveriges första(?) gamingbar öppnar i Göteborg

Sveriges första renodlade gamingbar öppnar i Göteborg nästa år, skriver Göteborgs-Posten. Det är kompisarna Samuel Korsell och David Krantz som ligger bakom satsningen GG Bar som öppnar på Kapellgatan 12 i Göteborg.

– Det kommer att bli en ”nördbar” kan man säga. Vi kommer att köra e-sportsändningar precis som en vanlig sportbar sänder fotboll. Men vi kommer också att experimentera med konsolkvällar, brädspel och olika temakväller som har närliggande saker att göra så som cosplay och quiz, säger Samuel Korsell till GP.

Den 6 januari slår GG Bar upp portarna med en stor invigningsfest med livesändning av speedrunningeventet Awesome Games Done Quick.

Mer information om GG Bar hittar ni på deras Kickstartersida.

EDIT: Som Henrik Häägg upplyste om i kommentarerna har faktiskt Pixel K.A.F.É. i Malmö funnits ett bra tag nu som restaurang och bar med speltema. Alltså skulle GG Bar inte vara först. Jag lyckas dock inte hitta någon info om huruvida de har alkoholrättigheter eller ej. Kanske någon uppmärksam läsare har koll på det?

Niklas tankar: Kul! Det anordnas spelevents på krogar överallt i landet med jämna mellanrum, men det ska bli extra kul med ett permanent ställe som bara inriktar sig på tv- och datorspel. Lite synd för mig som bor i Malmö att det är i Göteborg, men nu har jag ytterligare en anledning att besöka en av Sveriges absolut bästa städer.