Ny vecka, nya nyheter om nya konsoler. Börjar ni känna igen det vid det här laget? Just nu känns det nästan osäkert om konsolerna ens kommer ut i år, men tills vi vet kan vi fortsätta drömma. Denna vecka kollar vi på Dualsense, som är handkontrollen till Playstation 5. Vi tar även till oss  av Twitchs nya, superspecifika, klädriktlinjer, samt att det inte ens blir något E3 online i år.

Här är handkontrollen till Playstation 5

Dualsense

Här är den, i all sin vita… prakt. Bild: Sony

Det blir ingen Dualshock 5 – men väl en Dualsense. När Sony i veckan visade upp handkontrollen till deras kommande konsol Playstation 5 var det med ett nytt namn och ett större steg bort från den klassiska Dualshock-designen än tidigare.

Utöver den uppenbara nya riktningen vad gäller utseendet, med vitt och en ny form, får Dualsense även ett par nya funktioner, som Sony beskriver på den officiella Playstation-bloggen. Som tidigare berättats får kontrollen haptisk feedback för mer detaljerade vibrationer, något som även Xbox One-kontrollen har. ”Share”-knappen för att dela bilder och video byter namn till ”Create”, och får även den nya funktioner som Sony kommer att presentera vid ett senare tillfälle. Dualsense får även en inbyggd mikrofon, för den som inte vill koppla in ett headset för snabba röstchattar. Lampan, som på Dualshock 4 sitter på framsidan, har flyttats till ovansidan, på touchpad-knappens sidor. Det är oklart hur detta påverkar möjligheterna för att använda den med Playstation VR-headsetet. Kontrollen ser även ut att laddas via USB-C, en standard som blir allt vanligare.

Dualsense

USB-C verkar det som. Trevligt! Bild: Sony

Niklas tankar: Min första tanke när jag ser Dualsense är ”Åh nej, säg inte att konsolen också är vit!”. Jag har extremt svårt för vita teknikprylar, och hoppas innerligt att det här bara är en av flera färgkombinationer för såväl kontroll som konsol. När jag väl lugnat mig och tittat noggrannare på den så ser kontrollen ut som att den kan bli riktigt skön att använda. Xbox One-kontrollen, Dualshock 4 och Switchs Pro-kontroll är alla fantastiska kontroller, och det känns som att vi har kommit såpass långt nu att alla kontroller åtminstone är ”bra”. Jag hoppas att Dualsense känns minst lika bra att spela med som Dualshock 4 och, framför allt, att batteritiden är bättre.

Twitch uppdaterar klädreglerna – blir mycket mer specifika

Twitch

Det är nu väldigt noga vem som får och inte får visa brösten på Twitch.

Streamingplattformen Twitch har uppdaterat sina riktlinjer för vad som är okej och inte att ha på sig när man streamar. Tidigare har det hetat att den som streamar måste ha på sig sådant som hen skulle vara bekväm i på allmän plats, som ett köpcentrum, men nu är reglerna mycket mer specifika. I ett blogginlägg radar Twitch upp de nya reglerna, som förutom att man måste täcka kön och rumpa även förbjuder den som identifierar sig som kvinna att visa bröstvårtor eller undersidan av brösten. Inga genomskinliga material får användas, men det finns inga restriktioner gällande urringning, så länge som inga bröstvårtor visas.

Twitch har tidigare haft problem med att klädreglerna används som svepskäl av folk för att anmäla , främst kvinnliga, streamers de inte gillar.

Niklas tankar: En streamingplattform behöver såklart ha regler på plats för att se till att det inte blir porr av hela skiten, och gudarna ska veta att Twitch verkligen verkar vilja att folk ska klä på sig lite mer kläder. Men att specifikt skilja på vilket kön som får visa vilken kroppsdel känns skevt och fel. Det lär knappast hjälpa kvinnor, som redan utsätts för en massa skit på plattformen, att ge just dem superspecifika regler för vad de får och inte göra på plattformen. Nä, Twitch, det här känns inte så fräscht.

E3 slopar planerna på ”onlineupplevelse”

E3 2020, nu inte heller online. Bild: ESA

När Entertainment Software Association, ESA, meddelade att E3-mässan inte blir av i år planerade man fortfarande att hålla något slags online-event när mässgolvet stängs. Men nu står det klart att inte heller det blir av, rapporterar PC Gamer. Istället kommer ESA att lyfta individuella företags utannonseringar av spel. Alltså, det är upp till utgivare att själva sörja om att visa upp sina kommande spel i sommar.

ESA har dessutom redan nu meddelat datumen för nästa års E3-mässa i Los Angeles, 15-17 juni.

Niklas tankar: Det är kanske ingen skräll att ESA ligger lågt helt och hållet i år. Det som är mest ögonbrynshöjande är att man redan nu gått ut med datum för nästa år. Efter att ha behövt ställa in hela årets mässa, samt dragits med förtroendekris efter att ha läckt flera tusen journalisters personliga uppgifter, kändes det som att E3 var på fallrepet. Vi får väl helt enkelt se om de faktiskt lyckas få ihop det nästa år.