Förra veckan hade vi nöjet att rapportera att svensk spelexport går som tåget. Kanske är det dags att vi gör som Polen, att sätta våra spelhjältar på våra frimärken? Mer om det i veckans nyhetssvep där vi även tar upp en föreslagen kemikalieskatt som kan göra spelkonsoler dyrare, och att Oculus-grundaren Palmer Luckey verkar ha pumpat in pengar i politiska hatkampanjer.

The Witcher blir frimärke i Polen

Badass frimärke är badass.

Badass frimärke är badass.

Geralt of Rivia, den vithårige monsterjägaren från The Witcher, blir frimärksmotiv i Polen, skriver bland andra Aftonbladet. Polens största postverk, Poctza Polska, ska enligt sin sajt, ha släppt frimärket den 16 september.

Innan The Witcher blev spel var det en populär serie böcker skrivna av den polske författaren Andrzej Sapkowski, men det är CD Projekt Reds spelserie som gjort Geralts äventyr till en dundersuccé världen över. Frimärket har en begränsad upplaga, och släpps i 160 000 exemplar.

Niklas tankar: Det här är jättekul! The Witcher är en jättegrej i Polen, och spelen har gjort världssuccé som export. Varför inte förära det med ett frimärke? I Sverige får vi med jämna mellanrum roliga frimärken, men när är det dags för svenska spel att pryda dem? Just nu hade passat väldigt bra, med tanke på att den svenska spelexporten går som tåget. Mirror’s Edge-Faith, Unravels Yarny och Ilomilo är karaktärer som dyker upp i mitt huvud. Eller varför inte Minecraft-Steve, som föreslogs på Twitter? Vilken svensk spelkaraktär skulle du vilja se som frimärke?

Kemikalieskatt kan öka konsolpriserna

Playstation 4 Slim och Pro.

Snart ännu lite dyrare?

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2017 en kemikalieskatt på hemelektronik. Det kan göra att viss elektronik, som spelkonsoler, datorer och tv-apparater kan bli upp till 320 kronor dyrare, rapporterar bland andra IDG. Skatten ska, enligt förslaget, baseras på produktens vikt, 120 kronor per kilo, vilket innebär att mobiltelefoner kommer lindrigt undan.

Motivet till skatten är att minska på hälso- och miljöskadliga ämnen i hemelektroniken, och skatten beräknas dra in 2,4 miljarder kronor till statskassan. Skatten gäller dock inte varor som köps på nätet från andra länder.

Kemikalieskatten ska enligt regeringens förslag börja gälla den 1 april 2017.

Niklas tankar: Jag brukar personligen vara för en relativt hög skattenivå, men just det här förslaget har så många hål i sig att kemikalieskatten skulle kunna göra mer skada än nytta. Att, för det första, basera skatten helt på produktens vikt istället för den faktiska mängd skadliga kemikalier den innehåller känns huvudlöst. Men det stora problemet ligger i att skatten inte gäller för importerade varor. Idag är det lika lätt att beställa något från ett företag som har lager i utlandet som ett som har lager i Sverige. Här kan det då skapas en klyfta mellan teknikkunniga som har koll på priser, skatter och var de beställer ifrån, och de som helt sonika åker till närmsta butik för att köpa sin elektronik. Att betala mer för att man inte har så bra koll (eller mindre för att man har det, om man så vill), känns inte rättvist och är enligt mig fel väg att gå. En bättre lösning skulle kunna vara gemensamma regler inom EU, som idag redan finns för att marknaden ska reglera sig själv.

Oculus-grundare finansierar smutskastande meme-sajt

Palmer Luckey på årets Game Developers Conference. Foto: GDC

Palmer Luckey på årets Game Developers Conference. Foto: GDC

Miljardären och Oculus-grundaren Palmer Luckey ska i hemlighet ha finansierat en så kallad shitposting-sajt som skapar memes för att smutskasta den amerikanska presidentkandidaten Hillary Clinton. Det skriver Daily Beast, som erfar att Luckey pumpat in pengar i den Trump-stödjande organisationen Nimble America som bland annat satt upp skyltar i Pittsburgh med en bild på ett förstorat Hillary Clinton-ansikte med texten ”för stor för att sätta i fängelse”.

Enligt Daily Beast ska Luckey, under pseudonymen NimbleRichMan, även ha skrivit smutskastande inlägg på Reddit, som senare har tagits bort. Palmer Luckey ska även ha kopplingar till den kontroversielle Breitbart-redaktören och Trump-supportern Milo Yiannopoulos som nyligen stängdes av från Twitter efter ett hatdrev mot Ghostbusters-skådespelaren Leslie Jones.

Enligt Baily Beast ska Luckey själv ha bekräftat att han är NimbleRichMan, men de uppgifterna har ännu inte bekräftats från annat håll.

Niklas tankar: Det är inte jätteofta vi snackar politik rakt ut här på Svampriket, men när det rör påståenden om att en av de mest framstående personerna i vår bransch är inblandad i smutskastningskampanjer är det intressant att i alla fall kolla lite närmare på. Det är en sak att stödja Trump, såväl ideologiskt som ekonomiskt. Men att pumpa in pengar i regelrätta hatkampanjer är att ta det i en extrem riktning. Jag gissar att det är många liberala demokratsympatisörer till spelutvecklare som nu tycker det är ganska jobbigt att göra spel till Oculus Rift.

Även om Luckey sålde sin del av Oculus till Facebook för 700 miljoner dollar för två år sedan, och själva tekniken inte har något med hans politiska åsikter att göra, gör det här mig ändå lite mindre sugen på ett eventuellt framtida Oculus Rift-köp.